Μάτι: Αποζημιώσεις – «Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι!»

Δυστυχώς το… τραγικό πάθημα των φονικών πυρκαγιών της Ηλείας, δεν μας έγινε μάθημα και 11 χρόνια μετά ήρθε μια τρις χειρότερη τραγωδία, αυτή στο Μάτι, για να αναδείξει την «κατ’ εξακολούθηση» εγκληματική αδιαφορία της Πολιτείας, να λάβει όλα τα ανθρωπίνως δυνατά, μέτρα για την αποφυγή στο μέλλον παρόμοιων καταστάσεων. Με αποζημιώσεις βεβαίως δεν… «σβήνουν» οι θάνατοι, ούτε η εγκληματική αδιαφορία για παροχή ουσιαστικής πολιτικής προστασίας, όμως μια ευνομούμενη πολιτεία δεν νοείται να μην αποζημιώνει για λόγους ηθικής τάξης και οδύνης

Όσο και αν ακούγεται παράδοξο, οξύμωρο ή ακόμα και μακάβριο, δυστυχώς το κράτος, (δημόσιο, περιφέρειες, δήμοι) αποδεικνύει στην πράξη, ότι… «προτιμάει» μάλλον να πληρώνει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ -και δικαίως- σε παντός είδους αποζημιώσεις σε οικογένειες θυμάτων, γνωρίζοντας το ανέκκλητο της απώλειάς τους και πυρόπληκτους, παρά να εξασφαλίζει πραγματική πολιτική προστασία, με επενδύσεις σε πυροσβεστικά μέσα και έμψυχο δυναμικό, που θα εξασφαλίσουν σε βάθος χρόνου την προστασία των πολιτών και των περιουσιών τους, από τις φωτιές!

Η πικρή διαπίστωσή μας, δεν είναι αυθαίρετη! Τα ποσά που δόθηκαν από το κράτος σε αποζημιώσεις -αποκατάσταση φυσικού περιβάλλοντος- από τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας (πάνω από 25 εκατ. ευρώ) και πόσων ακόμη αναμένεται να καταβάλλει για τη φωτιά στο Μάτι, εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 100 εκατ. ευρώ αφού δυστυχώς είχαμε τον τριπλάσιο αριθμό νεκρών. Τα χρήματα αυτά έφταναν και περίσσευαν για μια αποτελεσματική πυροπροστασία-δασοπροστασία, καθώς σύμφωνα με έγκυρους εκτιμητές, αρκεί το κράτος να διαθέσει ένα ποσό της τάξεως περί των 100 εκατ. ευρώ ετησίως και μέσα σε 2-3 χρόνια θα είχε εξασφαλίσει το ζητούμενο.

Δεν χωρεί την παραμικρή αμφισβήτηση του δικαιώματος των πολιτών να αποζημιώνονται για τις απώλειες που υπέστησαν από μια καταστροφική πυρκαγιά, χωρεί όμως πολύ κριτική και αμφισβήτηση, στην συστηματική «παραβίαση» της συνταγματικής και ηθικής υποχρέωσης του κράτους να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής πρωτίστως και δευτερευόντως της ατομικής και δημόσιας περιουσίας (δάση).

Τρία χρόνια μετά την τραγωδία στο Μάτι, όχι μόνο ουδείς εκ των συγγενών των 103 νεκρών και των υπολοίπων τραυματιών, δεν έχει λάβει έστω και ένα ευρώ ως ηθική αποζημίωση αλλά δεν έχει εκδικασθεί καν κάποια εκ των αγωγών τους και τούτο διότι έχει καθυστερήσει η περάτωση της ποινικής έρευνας πάνω στα πορίσματα της οποίας θα στηριχθούν οι αστικές διεκδικήσεις.

Και μέσα σε όλα αυτά, ο αρμόδιος υπουργός κ. Χρήστος Στυλιανίδης, ανακοινώνει ότι σε βάθος πενταετίας -φέξε μου και γλίστρησα- εκτιμάται ότι μπορεί να αποκτήσουμε 5 Canadair.

Ο ίδιος άνθρωπος βέβαια, από τη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Διαχείρισης ανθρωπιστικής βοήθειας και διαχείρισης κρίσεων, το 2018 για τις φωτιές στο Μάτι είχε δηλώσει μεταξύ άλλων: «… τόσα πολλά θύματα σε μια τόση μικρή έκταση από πυρκαγιά, ίσως υποδηλώνει ελλείψεις σε θέματα πρόληψης και ετοιμότητας από τα συντεταγμένα όργανα της Πολιτείας…». Σήμερα όμως, από τη θέση του υπουργού «παραπέμπει» την πρόληψη στο μέλλον και παραβλέπει τις ανεπανόρθωτες ζημιές του παρελθόντος, ούτε καν του περασμένου καλοκαιριού που λίγο έλειψε να καεί η Αθήνα!!!

Και η πλειονότητα των πολιτών αναρωτιέται:

Πόσο κοστίζει ένα Canadair; 30-40 εκατ. ευρώ μάξιμουμ; Πόσο κοστίζει ένα πυροσβεστικό όχημα; 300.000 ευρώ μάξιμουμ; Πόσο κοστίζουν 1000 εποχικοί πυροσβέστες το χρόνο; 2-3 εκατ. ευρώ μάξιμουμ; Πόσο στοιχίζουν ειδικά drones για τον εντοπισμό της φωτιάς και ο κατάλληλος εξοπλισμός των πυροσβεστών για αποτελεσματική αντιμετώπιση της πυρκαγιάς; Και όπως επισημαίνουν ειδικοί, το σημαντικότερο και πιο ουσιαστικό ρόλο στην κατάσβεση μιας πυρκαγιάς έχουν οι επίγειες δυνάμεις, γιατί μπορούν να επιχειρούν όλες τις ώρες και δεν επηρεάζονται από τις καιρικές συνθήκες ή την ένταση της φωτιάς. Ενώ τα αεροσκάφη, σταματούν με τη δύση του ηλίου και δεν μπορούν πετάξουν με δυνατό αέρα ή πολύ πυκνό καπνό.

Αποζημιώσεις

Όπως προαναφέραμε, η εκδίκαση των αστικών αποζημιώσεων δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη. Σύμφωνα όμως με τον έγκριτο νομικό και πρώην υπουργό κ. Αντώνη Φούσσα, ο οποίος είχε χειριστεί με επιτυχία και τις αντίστοιχες υποθέσεις στην περίπτωση της Ηλείας και τώρα εκπροσωπεί μεγάλο αριθμό συγγενών θυμάτων η ευδοκίμηση αυτών θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, όπως δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται περίπου και το ποσό που θα εκδικαστεί ανά περίπτωση.

«Οι συγγενείς των τραγικών θυμάτων, αυτών δηλαδή που κάηκαν στο Μάτι, το Νέο Βουτζά κ.λ.π., δικαιούνται αποζημίωση για χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης. Το ύψος του ποσού που τα δικαστήρια επιδικάζουν, είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, μεταξύ των οποίων και η ηλικία του θύματος και το προσδόκιμο της ζωής του. Επίσης παίζει ρόλο και η ηλικία του δικαιούχου. Σε κάθε, όμως, περίπτωση, τα ποσά που επιδικάζουν κάθε φορά τα δικαστήρια δεν πρέπει να είναι ούτε υπερβολικά μεγάλα, ώστε να δίνουν την εντύπωση πλουτισμού, ούτε και πολύ μικρά, ώστε να απαξιώνεται η έννοια της ζωής κάθε ανθρώπου. Προς το παρόν, παρά το γεγονός, ότι ηγέρθησαν πολλές αγωγές στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, δεν εκδικάστηκε καμία ακόμη αγωγή, διότι πρέπει να έχει κάποια εξέλιξη η ποινική πλευρά της όλης υπόθεσης. Οι αγωγές αυτές στρέφονται, τόσο κατά το Ελληνικού Δημοσίου, όσο και κατά της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων για παραλείψεις των οργάνων τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Αντώνης Φούσσας.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ

Αποζημίωσης δικαιούνται όλα τα παρακάτω πρόσωπα, συγγενείς θυμάτων η τραυματιών από φωτιά και το μέγιστο ποσό που μπορούν να διεκδικήσουν, είναι:

Ο/Η σύζυγος, 1.000.000 ευρώ
ο/η σύντροφος, »
ο πατέρας, »
η μητέρα, »
τα τέκνα, »
το κυοφορούμενο, »
τα αδέρφια 700.000 ευρώ
ο παππούς, 400.000 ευρώ
η γιαγιά, 400.000 ευρώ.
Αντίστοιχα ποσά δικαιούνται εγγονός/η, ανιψιός/α, θείος/α, πεθερός/α, γαμπρός, νύφη.

Όλοι οι υπόλοιποι δικαιούχοι, από 100.000 – 800.000 ευρώ, αναλόγως της ηλικίας, των οικονομικών δεδομένων, των σχέσεων κ.ο.κ.

Στην περίπτωση της Ηλείας τα ποσά που επιδικάστηκαν, ήταν: Από 250.000 ευρώ σε μητέρα-πατέρα, από 80.000 σε σύζυγο, από 70.000 ευρώ σε κάθε τέκνο, από 40.000 σε κάθε αδερφό, από 40.000 ευρώ σε παππού ή γιαγιά.

Της Μαίρη Ζαρκάδα

newsbomb.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.