Μάτι, ένας χρόνος μετά την τραγωδία: Το γκράφιτι – σύμβολο ανάμεσα στα καμένα

Το γκράφιτι με το «πράσινο μάτι» βρίσκεται στον τοίχο ενός παραθαλάσσιου οικοπέδου. Ακριβώς μπροστά του υπάρχει ένας καμένος κορμός δέντρου. Ένας από τους χιλιάδες που υπάρχουν στο Μάτι.

Μάτι 2019. Ένας χρόνος μετά τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου. Μία περιοχή σχεδόν έρημη, μία περιοχή, η οποία παραπέμπει έντονα σε κρανίου τόπο. Ελάχιστα πράσινα δέντρα, ελάχιστα δέντρα γενικώς. Μόνο ξερόχορτα, καμένοι κορμοί, καμένα κλαριά και μπάζα.

Μέσα σ’ αυτό το καρβουνιασμένο τοπίο ξεχωρίζει ένα «πράσινο μάτι». Πρόκειται για ένα γκράφιτι, το οποίο φιλοτεχνήθηκε από τους νεαρούς κατοίκους του πολύπαθου Ματιού.

«Για εμάς, το Μάτι θα γίνει και πάλι πράσινο και αυτό αποτυπώνεται στο γκράφιτι» δηλώνει στο Sputnik ο 23χρονος Νίκος, ένας από τους ελάχιστους νέους της περιοχής.

Μαζί με τα υπόλοιπα νεαρά παιδιά, ο Νίκος ανέλαβε αυτή την όμορφη πρωτοβουλία, η οποία αποσκοπεί στο να καταδείξει τη θέληση των κατοίκων για επιστροφή του… πρασίνου.

Το «πράσινο μάτι» βρίσκεται στον εξωτερικό τοίχο ενός παραθαλάσσιου οικοπέδου. Ακριβώς μπροστά υπάρχει ένας καμένος κορμός δέντρου. Ένας από τους χιλιάδες που βρίσκονται στην περιοχή.

Οι συνειρμοί και οι μνήμες ξεπηδούν αυτόματα στη θέα αυτής της εικόνας. Το «πράσινο μάτι», δηλαδή το μέλλον, «κοιτάει» τον καμένο κορμό, δηλαδή το παρελθόν. Ό,τι, δηλαδή, προσπαθούν να κάνουν οι λίγοι κάτοικοι που έχουν απομείνει στο πάλαι ποτέ δημοφιλές παραθεριστικό σημείο της Αττικής.

«Η καθημερινότητα είναι σπίτια καμένα, κάτοικοι λίγοι, δέντρα καμένα» σπεύδει να προσθέσει ο κ. Νίκος, ο οποίος εργάζεται ως ναυαγοσώστης σε παραλία της περιοχής.

«Προσπαθούμε να φέρουμε κάπως την κατάσταση, όπως ήταν πριν. Με προσωπικές ενέργειες» σπεύδει να προσθέσει, ξεναγώντας μας στους έρημους δρόμους του Ματιού.

Πολλοί φίλοι του έχουν φύγει από την περιοχή. «Μία φίλη μου έχασε τη μισή της οικογένεια. Δεν θέλει ούτε να ακούσει για το Μάτι, ούτε να γυρίσει εδώ. Να έρθει ο άλλος να κάνει τι; Να δει το καμένο του σπίτι; Το καμένο σπίτι του γείτονα;»

Ωστόσο, δεν το βάζει κάτι. Μαζί με τα υπόλοιπα νέα παιδιά της περιοχής, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με στόχο να ομορφύνει το τοπίο.

«Επιλέγουμε να βγάζουμε (σ.σ. να απομακρύνουμε) τα καμένα δέντρα, τα καμένα κλαδιά. Στόχος είναι να κάνουμε το Μάτι, όπως ήταν πριν και ακόμη καλύτερο» επισημαίνει ο 23χρονος.

Άλλωστε, η διάθεση των κατοίκων να προχωρήσουν είναι δεδομένη.

«Θέλουμε να ξαναδούμε πράσινο»

Η κα Δήμητρα είναι ηλικίας άνω των 80 ετών. Και πονάει τον τόπο της. Όμως, η αισιοδοξία είναι κάτι που δεν της λείπει. «Πιστεύω ότι η περιοχή θα γίνει ξανά πράσινη. Δεν ξέρω αν θα φυτεύσουν πεύκα. Αλλά κάτι θα γίνει».

«Θέλουμε να ξαναδούμε πράσινο. Αυτό είναι που μας λείπει» συμπληρώνει η ηλικιωμένη κάτοικος του Ματιού.

Το Μάτι, μέχρι την ημέρα της καταστροφής, ήταν κατάφυτο. Τα πεύκα ήταν χιλιάδες. Σε κάθε οικόπεδο υπήρχαν τουλάχιστον 4-5 δέντρα. Σήμερα η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική. Το μόνο που θυμίζει την πρότερη «εικόνα» είναι οι κομμένοι κορμοί δέντρων.

Σε Μάτι και Νέο Βουτζά, έγιναν στάχτη συνολικά 12.759 στρέμματα, εκ των οποίων 6.934 στρεμμάτων οικιστικών περιοχών και 5.825 στρεμμάτων δασικών εκτάσεων, κυρίως πευκόφυτων.

Αυτός ήταν άλλωστε, και ένας από τους κύριους λόγους της γρήγορης εξάπλωσης της πυρκαγιάς. Το πεύκο.

«Προέχει η ανακατασκευή των καμένων σπιτιών»

Πλέον, το βλέμμα όλων στρέφεται στο μέλλον και στο πώς αυτός ο τόπος θα πρασινίσει εκ νέου. Στο πώς θα σταματήσει να αποτελεί μία απέραντη έκταση καμένων.

Ο δήμαρχος Ραφήνας, Ευάγγελος Μπουρνούς, μιλώντας στο Sputnik, διαβεβαιώνει ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των αναδασώσεων, τουλάχιστον στις δημόσιες και δημοτικές εκτάσεις, έχει ήδη υλοποιηθεί.

Οι προσπάθειες αυτές, μάλιστα, θα συνεχιστούν μέσω ενός κοινοτικού προγράμματος δενδροφυτεύσεων, το οποίο θα υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα.

«Πέρασε ο χειμώνας, ήρθε η άνοιξη, η περιοχή αρχίζει και πρασινίζει από μόνη της. Αλλάζει η εικόνα της, η οποία πλέον είναι ανεκτή» σημειώνει, παράλληλα.

Κατά τον ίδιο, μάλιστα, μέχρι στιγμής έχει απομακρυνθεί το 80% της καμένης οργανικής ύλης, ενώ η πλειοψηφία των καμένων κορμών έχει συγκεντρωθεί σ’ ένα συγκεκριμένο σημείο, έξω από το Μάτι.

Το σημαντικό όμως, είναι άλλο. «Είναι ότι πρέπει να γυρίσει το πράσινο στα σπίτια των κατοίκων. Και πριν γυρίσει το πράσινο, πρέπει να γίνουν τα σπίτια» υπερτονίζει.

«Εκεί είμαστε πίσω. Προέχουν οι ανακατασκευές και μετά η ανάπλαση των ιδιωτικών εκτάσεων» υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπουρνούς.

Άλλωστε, έναν χρόνο μετά, η συντριπτική πλειοψηφία των καμένων σπιτιών παραμένει ως έχει. Καμένα και ερειπωμένα. Μη θυμίζοντας τίποτα στο Μάτι των προηγούμενων ετών.

Δενδροφύτευση στην καμένη παραλία

Ο κ. Παναγιώτης διαμένει μόνιμα στα Γλυκά Νερά. Ωστόσο, συνηθίζει να απολαμβάνει το θαλάσσιο μπάνιο του στο Κόκκινο Λιμανάκι. Και αυτό δεν άλλαξε ούτε μετά τα τραγικά γεγονότα της 23ης Ιουλίου.

Μαζί με τους υπόλοιπους, λίγους λουόμενους, προσπαθεί να «ομορφύνει» την παραλία. Να δημιουργήσει λίγη φυσική σκιά, όπως παραδέχεται, μιλώντας στο Sputnik.

«Φυτεύουμε κανένα δεντράκι να ομορφύνει η περιοχή, να έχουμε και σκιά» δηλώσει, χαρακτηριστικά.

Καμένα δέντρα, μαζί με μικροσκοπικά – «νεογέννητα» φυτά. Αυτή είναι η εικόνα στην παραλία «Κόκκινο Λιμανάκι».

Στα δεξιά της παραλίας, μάλιστα, οι ελάχιστοι λουόμενοι μπορούν να «απολαύσουν» τη θεά της κλειστής ταβέρνας «Μπαλκόνι», η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς από την πυρκαγιά.

sputniknews.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.