Μάτι: Επιμένουν στην έξωση πυρόπληκτων από τον Αγ. Ανδρέα – Καλούνται να αποχωρήσουν σήμερα

Οι τελευταίοι πυρόπληκτοι από το Μάτι που φιλοξενούνται στις κατασκηνώσεις της Πολεμικής Αεροπορίας καλούνται προφορικά να αποχωρήσουν έως τις 31 Αυγούστου ● Ανάμεσά τους οικογένειες με παιδιά ή με μέλη ΑμΕΑ και άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν σε άλλο σπίτι ● Πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε παλιότερη τοποθέτηση στη Βουλή, υποστηρίζουν ότι η αποχώρηση έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό.

«Να μην πιστεύετε ότι το κράτος θα βοηθήσει τους πυρόπληκτους. Ολα είναι τώρα για 2-3 μήνες, μετά θα ξεχαστούν», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» πυρόπληκτη από το Μάτι που απειλείται με έξωση από τις κατασκηνώσεις της Πολεμικής Αεροπορίας (ΚΕΔΑ/Ζ), όπου φιλοξενείται από τον Δεκέμβριο του 2018. Για άλλη μια φορά έλαβε προφορική ενημέρωση να αποχωρήσει έως την τελευταία προθεσμία κατόπιν παρατάσεων, που λήγει στις 31 Αυγούστου.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν περίπου 20 οικογένειες που ζητούν επέκταση της διαμονής τους τουλάχιστον για άλλον έναν χρόνο, ώστε να έχουν καταφέρει να επισκευάσουν τις οικίες τους ή να βρουν σπίτι για να μείνουν. Ανάλογη επιτακτική προτροπή, που δεν συνοδευόταν από έγγραφο, είχαν λάβει και τον Ιούλιο, αλλά στη συνέχεια αυτές οι εκκλήσεις σταμάτησαν λόγω της έκτασης που πήρε το θέμα στα ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων η «Εφ.Συν.» («Εξωση σε πυρόπληκτους», 30/7/2021), αλλά και λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών στη Βαρυμπόμπη και την Εύβοια.

«Οι πληγές μας ακόμα είναι ζωντανές. Δεν είπαμε να μας χαρίσουν τα καταλύματα στις στρατιωτικές κατασκηνώσεις αλλά χρειαζόμαστε παραπάνω χρόνο. Δεν μας αρέσει που μένουμε εδώ ούτε έχουμε τα καταλύματα αυτά για εξοχικό όπως κατηγορούν κάποιους», μας λέει μέλος πολυμελούς οικογένειας που φιλοξενείται στις στρατιωτικές κατασκηνώσεις.

Ανάμεσα σε όσους έχουν απομείνει βρίσκονται οικογένειες με παιδιά ή άλλες με μέλη ΑμΕΑ ή με σοβαρά προβλήματα υγείας και άνθρωποι που έχουν καταστραφεί οικονομικά και δεν μπορούν να μετακινηθούν σε άλλο σπίτι. Πληροφορούμαστε ότι οι πρώτες οχλήσεις για απομάκρυνση από τις κατασκηνώσεις έχουν ξεκινήσει ήδη από το 2019.

Οι συνεχείς παρατάσεις

Στα τέλη Μαρτίου είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τους δημάρχους Μαραθώνα και Ραφήνας, που έχουν την αρμοδιότητα εξεύρεσης στέγασης για τους πυρόπληκτους, και δόθηκε παράταση μέχρι την 1η Αυγούστου σε όσους αποδεδειγμένα δικαιούνταν να παραμείνουν στους οικίσκους.

Σύμφωνα με πηγές των Ενόπλων Δυνάμεων, οι συγκεκριμένες οικογένειες που φιλοξενούνται έχουν λάβει αρκετές παρατάσεις στη διαμονή τους -και λόγω κορονοϊού- και θα έπρεπε να έχουν απομακρυνθεί από τις κατασκηνώσεις εδώ και αρκετό καιρό.

Απαντώντας σε παλιότερη ερώτηση της βουλευτίνας του ΜέΡΑ 25, Μαρίας Απατζίδη, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε υποστηρίξει μεταξύ άλλων ότι αρκετοί από τους διαμένοντες στις κατασκηνώσεις βρίσκονταν εκεί καταχρηστικά, καθώς χρησιμοποιούσαν τα οικήματα ως «εξοχικά» τα οποία επισκέπτονταν τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού, ενώ το σπίτι που κάηκε δεν αποτελούσε πρώτη κατοικία.

Στις 22 Ιουλίου το ΚΚΕ κατέθεσε επίσης ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τα προβλήματα των πυρόπληκτων από το Μάτι με αφορμή την τραγική επέτειο και λίγες μέρες νωρίτερα, στις 15 Ιουλίου, η Λαϊκή Συσπείρωση Μαραθώνα είχε προχωρήσει σε παρέμβαση με αίτημα να παραμείνουν οι πυρόπληκτοι στα ΚΑΑΥ Αγίου Ανδρέα. «Οπως παραμονές του Πάσχα οι διοικήσεις του ΚΕΔΑ/Ζ- ΚΑΑΥ – υπουργείο Εθνικής Αμύνης ζητούσαν την απομάκρυνση των οικογενειών από τους χώρους, έτσι και τώρα, σαν δώρο παραμονές της επετείου της καταστροφής, η διοίκηση των ΚΑΑΥ (και αύριο το ΚΕΔΑ/Ζ) απαιτεί προφορικά από τους ελάχιστους που βρίσκονται στον χώρο να απομακρυνθούν», σημείωνε.

Τα σχέδια και η δωρεά

Στα τέλη Ιουλίου ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου ανακοίνωσε ότι δόθηκε οριστική λύση στο πρόβλημα των άστεγων πυρόπληκτων καθώς εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) ανεξάρτητο τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο έκτασης 18 στρεμμάτων στα διοικητικά όρια του δήμου, ο οποίος έδωσε λύση στο ζήτημα με τις χρήσεις γης ή τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από αποστάσεις από ρέματα. Στόχος είναι σύντομα να κατασκευαστεί ένα πρότυπο συγκρότημα κατοικιών για να στεγαστούν οι κάτοικοι που σήμερα είναι ακόμη χωρίς σπίτια.

Το συγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο για την αποκατάσταση των άστεγων πυρόπληκτων περιλαμβάνει 80 κατοικίες οι οποίες θα κατασκευαστούν με χρήματα από τη δωρεά, ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ, που έκανε πέρυσι η Κυπριακή Δημοκρατία.

efsyn.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.