Μεγάλη συνέντευξη Μπουρνούς στο “Παρασκήνιο”: Έχουμε εθνικό χρέος απέναντι στους πολίτες


Συνέντευξη στην εφημερίδα Παρασκήνιο και στον Γιώργο Λαιμό, έδωσε ο Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς


Δείτε αναλυτικά όλα όσα δήλωσε:

Θεωρείτε ότι χρειάζεται η αυτοδιοίκηση περαιτέρω στήριξη για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες, κυρίως τις οικονομικές από την πανδημία του κορωνοιού;

Η αυτοδιοίκηση σήκωσε μεγάλο βάρος κατά την εφαρμογή των αποφάσεων της κεντρικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοιου.
Απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη αφού έχει το «βάρος» της αμεσότητας με τους πολίτες.
Για να ανταπεξέλθει όμως σε αυτή την ευθύνη, μετέφερε πόρους από άλλες πηγές, άλλαξε προτεραιότητες χρηματοδότησης, κάλυψε κενά των φορέων της κεντρικής διοίκησης , ανέλαβε λειτουργικά κόστη, διατήρησε τη συνοχή του κοινωνικού ιστού.
Βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα και αντιμετωπίζει και αυτή το φάσμα των οικονομικών συνεπειών της μετά covid-19, εποχής, όπως και η υπόλοιπη κοινωνία.
Αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας η οικονομική στήριξη των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γιατί μόνο έτσι στηρίζει ουσιαστικά την συνοχή του κοινωνικού ιστού.

Θα επηρεαστεί η εξέλιξη του έργου σας;

Στο δήμο Ραφήνας-Πικερμίου εκτιμώ πως θα προχωρήσουμε χωρίς παλινωδίες γιατί είχαμε και έχουμε, ένα κραταιό δήμο, με εξασφαλισμένους ευρωπαϊκούς πόρους από Περιφέρεια Αττικής και φορείς της κυβέρνησης. Γενικά όμως θα υπάρξουν μεγάλες επιπτώσεις τον αυτοδιοικητικό χάρτη και αλλαγή στοχοθετήσεων και χρονοδιαγραμμάτων.
Θα χρειαστεί χρόνος για να ξαναβγούμε από το «οικονομικό τούνελ» που μπήκαμε.

Να περάσουμε στα αυτοδιοικητικά αλλά και στα του δήμου σας. Μετά από συντονισμένες κινήσεις πετύχατε την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στο δήμο Ραφήνας Πικερμίου. Τι χρονοδιάγραμμα υπάρχει γι΄αυτό το έργο;

Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των υποδομών του δικτύου φυσικού αερίου , θα έχει ολοκληρωθεί έως τέλος του 2023 και δε συνδέσεις θα υλοποιηθούν μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2024.

Είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε την ενεργειακή υποδομή για το φυσικό αέριο, χωρίς παλινωδίες στο παραπάνω χρονοδιάγραμμα, μαζί με την υλοποίηση της σύγχρονης προηγμένης τριτοβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων με επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων εκροών για άρδευση βρώσιμων φυτών , ότι πιο σύγχρονο στον ευρωπαϊκό χώρο.

Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για περαιτέρω καθυστερήσεις. Έχουμε εθνικό χρέος να φέρουμε την πράσινη ανάπτυξη στην Ανατολική Αττική, να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών των πολιτών

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι τα οφέλη για την πόλη σας;

Πριν τις διαπραγματεύσεις με την Εταιρεία Διανομής Φυσικού Αερίου (ΕΔΑ) στην Αττική βρισκόμασταν εκτός σχεδιασμού. Όχι μόνο η Ραφήνα που έχει το 2ο επιβατηγό λιμάνι της χώρας, αλλά συνολικά η Ανατολική Αττική ήταν έξω από τον ενεργειακό χάρτη της επόμενης τριακονταετίας για ανάπτυξη δικτύου Φυσικού Αερίου.
Αποτελεί τεράστια επιτυχία η ένταξη στον ενεργειακό χάρτη της χώρας, κίνηση που μας εντάσσει και στον εθνικό αναπτυξιακό σχεδιασμό.

Η προοπτική αυτή αποτελεί μονόδρομο για την τόπο μας και εξασφαλίζει για τους πολίτες μας μια «πράσινη» ανάπτυξη, με τεράστια οικονομικά οφέλη.

Οφείλουμε άλλωστε ότι ως δήμος που ανήκουμε στο Σύμφωνο των Ευρωπαϊκών Δήμων για την μείωση εκπομπών των ρύπων του CO2, να κάνουμε κινήσεις για να κληροδοτήσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον στις επόμενες γενεές.

Ο δήμος Ραφήνας Πικερμίου και άλλοι τρεις δήμοι συστήσατε τον πρώτο Αναπτυξιακό Οργανισμό στην Ελλάδα. Πείτε μας περισσότερα για αυτή την πρωτοβουλία. Τι προοπτικές σας δίνει αυτή η κίνηση;

Με πρωτοβουλία του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου μαζί με Λαύριο, Κάρυστο και Μαραθώνα συστήσαμε την πρώτη αναπτυξιακή εταιρεία στην Ελλάδα. με το νέο νομοθετικό πλαίσιο του Ν. 4674/20. Το όνομα αυτής ΕΥΔΗΜΟΣ ΑΕ.
Ουσιαστικά συστήσαμε μια εταιρεία για να ξεπεράσουμε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και αδυναμίες της ευρύτερης δημόσιας διοίκησης , που εντοπίζονται και στην υποστελέχωση των αυτοδιοικητικών οργανισμών, άρα και στην εγγενή αδυναμία να υλοποιηθούν έργα με εξασφαλισμένους πόρους, των οποίων η ωρίμανση φακέλων και η δημοπράτηση τους καθυστερεί.

Με συνδετικό κρίκο τον Ευβοϊκό κόλπο αλλά με το βλέμμα σε όλη την Ανατολική Αττική θέλουμε να φέρουμε τις υποδομές που έχουμε ανάγκη και μας τις έχουν στερήσει χρόνια τώρα, σ διάφοροι παράγοντες.

Δέσμευση του πρωθυπουργού αλλά και του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα το Μάτι, ήταν να τεθούν οι βάσεις για νέο, βιώσιμο οικισμό. Ποιες κινήσεις γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση;
Το Μάτι σηματοδοτεί ως λέξη ένα σύνολο πυρόπληκτων οικισμών (Κόκκινο Λιμανάκι, Νέος Βουτζάς, Πευκώνας, Προβάλινθος, Νέος Πόντος κα), οι οποίοι εκτείνονται εδαφικά περίπου ισομερώς στους δήμους Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνα.

Σε αυτούς τους οικισμούς οφείλουμε συνολικά ως Πολιτεία να ξαναδώσουμε πίσω τη ζωή, εκείνη που μέσα σε 2 ώρες χάθηκε την 23η Ιουλίου 2018, μαζί με 102 ανθρώπινες ζωές.

Με συνεχείς συσκέψεις και αγώνα δρόμου έχει λυθεί σήμερα σε ένα μεγάλο τμήμα της πυρόπληκτης περιοχής και συγκεκριμμένα στις περιοχές Κόκκινο Λιμανάκι και Μάτι , το θέμα των λαθεμένων δασικών δεσμεύσεων. Έχει προχωρήσει το Ειδικό Χωρικό με διαδικασίες fast track όπως υποσχέθηκε η Πολιτεία και αναμένεται να κατατεθεί στις 2 Ιουλίου, για να λάβει τις εγκρίσεις και να ακολουθήσει η πολεοδόμηση της περιοχής με σεβασμό στο περιβάλλον.

Προχωρούν συγχρόνως οι χρηματοδοτήσεις για τις επισκευές και ανακατασκευές των κτιρίων που επλήγησαν με 100 % κρατική χρηματοδότηση, βρισκόμαστε στο κατώφλι υλοποίησης μιας προγραμματικής σύμβασης συνολικού ύψους 30 εκ. ευρώ που έχουμε υπογράψει με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου και συνοδών έργων και είμαστε σε εγρήγορση για την ολοκλήρωση άλλων μικρότερων ή μεγαλύτερων επεμβάσεων ακόμα και στο παράκτιο μέτωπο .

Φιλοδοξούμε πραγματικά να στήσουμε εδώ στην πυρόπληκτη περιοχή την Ριβιέρα της Ανατολικής Αττικής, με σύγχρονο αποχετευτικό δίκτυο, Φυσικό Αέριο, με πολεοδομικούς και περιβαλλοντικούς κανόνες, με ασφαλείς παραλίες και σύγχρονο οδικό δίκτυο.

Θεωρείτε ότι είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι τη φετινή αντιπυρική περίοδο;

Υπάρχουν δείγματα καλύτερου σχεδιασμού από την Πολιτεία και τον υφυπουργό κ. Χαρδαλιά- ο οποίος έχει βάλει το προσωπικό του στίγμα. Όμως συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση των δράσεων Πολιτικής Προστασίας και των Δήμων και φυσικά παραμένουν οι αγκυλώσεις γύρω από τα δασικά θέματα που αφορούν τον ορεινό όγκο της Πεντέλης, που μας απασχολεί σε τοπικό επίπεδο.
Προβλέπω ένα δύσκολο καλοκαίρι.
Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Τα καιρικά φαινόμενα θα εξακολουθήσουν να είναι ακραία. Εμείς δηλώνουμε παρόντες στην πρώτη γραμμή, με ένα αξιόμαχο προσωπικό. Πολλές φορές όμως αυτό από μόνο του δεν επαρκεί. Χρειαζόμαστε την εγρήγορση της πολιτείας και τη συμμετοχή των πολιτών, τους οποίους καλώ να ενταχθούν στον σχεδιασμό του εθελοντισμού για να σώσουμε το περιβάλλον.

Διαχείριση απορριμμάτων. Ένα μείζον ζήτημα για όλη την Αττική, για όλη την Ελλάδα. Ποια είναι η δική σας θέση ως δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου , ποιες κινήσεις γίνονται ή πρέπει να γίνουν; Πρέπει να επισημάνω σε αυτό το σημείο ότι το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν ψηλά στην ατζέντα σας και την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο.

Το ζήτημα των απορριμμάτων, η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση, ήταν και είναι ζήτημα ψηλά στην ατζέντα των προγραμματικών μας δηλώσεων. Μην ξεχνάμε ότι είμαστε ο 5ος στην ανακύκλωση δήμος, ανάμεσα σε 66 συνολικά δήμους στην Αττική, δείχνοντας ότι κάνουμε τις δηλώσεις μας, πράξεις.

Έχουμε μαζί με τον ΕΣΔΝΑ και τους δήμους Σπάτων-Αρτέμιδας, Μαρκοπούλου, Παιανίας ενταχθεί σε ΕΣΠΑ για την δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων στην περιοχή, υλοποιούμε προγράμματα ανακύκλωσης με την Ανταποδοτική Ανακύκλωση και με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, διαθέτουμε αδειοδοτημένους χώρους επεξεργασίας φυτικών υπολειμμάτων, προσπαθούμε και επιχειρούμε σε κάθε επίπεδο.
Το μεγάλο στοίχημα είναι να φτάσουμε σε ευρωπαϊκά πρότυπα τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων.
Τέτοιοι στόχοι έπρεπε να είναι ενταγμένοι, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, σε κάθε δήμου, αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Πληρώνουμε τόσα πρόστιμα. Οφείλουμε να σταματήσουμε επιτέλους αυτή την λαθεμένη και ξεπερασμένη διαχείριση του «θαψίματος» των σκουπιδιών και να εναρμονιστούμε με τις νόρμες των ευρωπαϊκών τρόπων διαχείρισης των απορριμμάτων.

«ΠΑΜΕ ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ»… Είναι μία ακόμη πρωτοβουλία σας. Πείτε μας περισσότερες λεπτομέρειες να τη γνωρίσουν οι πολίτες.

Το πολιτιστικό καλοκαίρι που γνωρίζαμε με τα μέτρα της πανδημίας το φετινό καλοκαίρι φαίνεται ξεκάθαρα ότι πάει «περίπατο». Συναυλίες, θεατρικά σχήματα και γενικά πολιτιστικά δρώμενα φαίνεται να ανήκουν στο παρελθόν, για φέτος.

Θελήσαμε λοιπόν οι πολίτες του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου να μην μείνουν χωρίς πολιτισμό και «καταφύγαμε» σε μια παλιά, ανεξίτηλη αγάπη, το θερινό κινηματογράφο.

«Αγοράσαμε» δυο μέρες της εβδομάδας (Τετάρτη και Παρασκευή), σε θερινό σινεμά της πόλης μας, εκεί όπου οι πολίτες μας θα μπορούν να απολαμβάνουν κάτω από τον Αττικό ουρανό θαυμάσιες ταινίες πρώτης προβολής δωρεάν.
Έτσι στη Ραφήνα και στο Πικέρμι πάμε όλο το καλοκαίρι θερινό κινηματογράφο και ξαναζούμε -και μέσα την κρίση- όμορφες στιγμές με τους φίλους μας.Μια απλή και όμορφη ιδέα που άμεσα «αγκαλιάστηκε» από τους πολίτες μας.