Μετά τον κορονοϊό… ο οικονομικός “Αρμαγεδδών”

H παγκόσμια ύφεση λόγων της πανδημίας είναι δεδομένη και κανείς δεν την αμφισβητεί. Υπάρχουν αποκλίνοντα σενάρια για το μέγεθός της, χωρίς κανείς να διαφωνεί ότι θα είναι μεγάλη, τα οποία εξαρτώνται από τις εκτιμήσεις για τρεις βασικούς παράγοντες:

1ον: Το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η μάστιγα και αν θα επανέλθει το φθινόπωρο, οπότε θα ξαναρχίσουν οι καραντίνες. Αυτό σχετίζεται με το πότε θα καταστεί δυνατή η προσπάθεια για επαναφορά της οικονομίας στην κανονικότητα, πότε θα ξαναρχίσει να λειτουργεί η αγορά. Είναι διαφορετικό να ξεκινήσει πλήρως η οικονομική και εμπορική λειτουργία τον Ιούνιο και αλλιώς να παραταθεί η παύση μέχρι τον Αύγουστο ή να ξεκινήσει τον Ιούλιο και να διακοπεί ξανά τον Οκτώβριο λόγω επανάκαμψης του ιού.

2ον: Το εύρος της καταστροφής που θα αφήσει κυρίως στις μεγάλες οικονομίες οι οποίες δίνουν και το πλανητικό στίγμα των ρυθμών ανάπτυξης ή του βάθους της πτώσης.

3ον: Το πότε η ιατρική κοινότητα και οι φαρμακευτικές εταιρείες θα διαμορφώσουν οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση του ιού: Θεραπείες, εμβόλιο, αντιϊκά. Αυτό θα δώσει ασφάλεια και βάθος στην επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας, δίχως τον φόβο νέας απότομης παύσης.

Είναι προφανές ότι παρότι όλες οι χώρες θα υποστούν βαριές οικονομικές επιπτώσεις, δεν θα υποστούν όλες τις ίδιες. Ούτε θα έχουν όλες τις ίδιες δυνατότητες ανάκαμψης.

Ο ΟΟΣΑ (Οικονομικός Οργανισμός για τη Συνεργασία και στην Ανάπτυξη) δημοσιοποίησε τις εκτιμήσεις του για τις βραχυπρόθεσμες απώλειες στο ΑΕΠ που θα έχουν διάφορες οικονομίες υπολογίζοντας μείωση της δραστηριότητας από 50% ως 100% σε διαφόρους τομείς και αναλόγως της έκθεσης που έχει η κάθε χώρα σε καθέναν από αυτούς.

Για τη Γαλλία προβλέπει απώλεια ΑΕΠ περίπου 26%. Για τη Γερμανία 29%, για την Ιταλία και τη Βρετανία κατά προσέγγιση 27%, για την Κίνα 19%, για τις ΗΠΑ 25%. Το τι σημαίνει για τον πλανήτη να χάσουν ξαφνικά οι ΗΠΑ το 1/4 του ΑΕΠ τους, η Κίνα το 1/5 και οικονομίες των G7 μεταξύ 1/4 και 1/3, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος οικονομολόγος για να το καταλάβει. Για να το πούμε με απλά λόγια μπορεί να είναι η μεγαλύτερη γνωστή οικονομική κρίση.

Από τις 46 χώρες της λίστας, αυτή με τη μεγαλύτερη απώλεια στο ΑΕΠ θα είναι, όπως ίσως ήδη καταλάβατε, η Ελλάδα με εκτιμώμενη μείωση 35%… Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ έστω και κατά το ήμισυ και υπάρξει τέτοια πτώση του ΑΕΠ σχεδόν ακαριαία, δηλαδή αυτό που υπέστη η Ελλάδα σε διάστημα ετών Μνημονίων το υποστεί μέσα έναν χρόνο, δεν νομίζω ότι υπάρχουν λόγια να περιγράψει κανείς τις συνέπειες. Αθροιστική απώλεια πάνω από 50% του ΑΕΠ (Μνημόνια και κορονοϊός) δεν συμβαίνει ούτε με δύο Παγκοσμίους Πολέμους μαζί.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.