Μεταφύτευση 60 ελαιοδένδρων στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής


Στη μεταφύτευση 60 ελαιοδένδρων – 4 εκ των οποίων ήταν αιωνόβια – στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής, προχώρησε η ΕΡΓΟΣΕ, σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών και με τη χορηγία του Βοτανικού Ιδρύματος KLORANE.


Τα ελαιόδεντρα φυτεύτηκαν κατά μήκος της Λεωφ. Μαραθώνα, στους Δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας, με σκοπό την αποκατάσταση του φυσικού τοπίου μετά την καταστροφική πυρκαγιά του καλοκαιριού του 2018.

Ήδη, από το 2014, η ΕΡΓΟΣΕ έχει αναπτύξει μια καινοτόμα περιβαλλοντική δράση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα από εταιρεία του Δημοσίου, που έχει ως σκοπό τη διάσωση μέσω της μεταφύτευσης, των ελαιοδένδρων που απαλλοτριώνονται ως επικείμενα των εδαφικών εκτάσεων που απαιτούνται για την υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΡΓΟΣΕ, “μέσω αυτής της δράσης κατέστη δυνατό να σωθούν έως σήμερα περισσότερα από 500 ελαιόδενδρα (αρκετά από αυτά αιωνόβια, και μάλιστα ηλικίας 600-1500 ετών) και να διατεθούν σε 25 Δήμους και Δημόσιους φορείς”.

Σήμερα, υπάρχει διαθεσιμότητα περίπου 1.000 ελαιόδεντρων στις περιοχές της Ροδοδάφνης, του Ψαθόπυργου και του Ρίου του νομού Αχαΐας, όπου κατασκευάζεται η νέα σιδηροδρομική γραμμή μας.

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, η ΕΡΓΟΣΕ αναζητά εταιρείες χορηγούς που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο εγχείρημα μεταφοράς ελαιοδένδρων, αντιλαμβανόμενες ότι έτσι συμβάλλουν στην γενική προσπάθεια για την βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα μας.