Μετάλλαξη Δέλτα: «Κρίσιμο καλοκαίρι» βλέπουν οι ειδικοί – Ζοφερές προβλέψεις για 10.000 κρούσματα τον Αύγουστο

«Οι παρενέργειες από τα εμβόλια είναι ελαχιστότατες» – Μήνυμα προς τις έγκυες να εμβολιαστούν

Τον κώδωνα του κινδύνου με «φόντο» την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού κρούουν οι επιστήμονες, κάνοντας λόγο για ένα «κρίσιμο καλοκαίρι» και προβλέποντας ακόμα και 10.000 κρούσματα ημερησίως μέσα στον Αύγουστο.

«Είναι ένα κρίσιμο καλοκαίρι», τόνισε μεταξύ άλλων το πρωί του Σαββάτου (17/07) στο OPEN ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος.

Όπως εξήγησε, η ινδική μετάλλαξη εδώ και έναν μήνα άλλαξε τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Νομίζαμε ότι πηγαίναμε σε αποκλιμάκωση αλλά τελικά αναθεωρήθηκαν όλα τα σχεδία για το καλοκαίρι» είπε. Κατέθεσε δε τη βεβαιότητα ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν. «Μιλάμε για πενταπλάσιο αριθμό κρουσμάτων, μέσα στον Αύγουστο θα φτάσουμε τα 10.000 στην χώρα μας» είπε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι προς το παρόν η πίεση στο ΕΣΥ είναι ελεγχόμενη.

Δείτε ακόμα:  Ψαλτοπούλου: «Όσοι κάτω των 60 ετών έχουν πρόβλημα, μπορούν να κάνουν την 4η δόση»

Επιπλέον υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος είναι το μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων άνω των 60 ετών, σημειώνοντας ότι εάν νοσήσουν, θα ασκηθεί πίεση στο σύστημα. Πρότεινε να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα, εκφράζοντας παράλληλα τη διαφωνία του με όσους αντιδρούν. «Ο ανεμβολίαστος είναι σημαντικός κρίκος της αλυσίδας της διασποράς και μεταλλάξεων» εξήγησε και πρόσθεσε: «Με την ιδανική συνθήκη, ένα άτομο μπορεί να κολλήσει άλλους 10».

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων - Μεγάλη αύξηση στα κρούσματα σήμερα

Γώγος: Οι παρενέργειες από τα εμβόλια είναι ελαχιστότατες

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στο OPEN, τόνισε πως η πανδημία είναι σε σημαντικότατη έξαρση, καθώς η θετικότητα πάει προς στο 4 και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι έχουμε ήδη την εκδήλωση του τέταρτου κύματος.

Όπως τόνισε, το ανησυχητικό είναι ότι το Σύστημα Υγείας θα αρχίσει να δέχεται πίεση και ότι σίγουρα θα υπάρξει αύξηση νοσηλευομένων με το ΕΣΥ θα πιέζεται από ασθενείς άνω των 50 με υποκείμενα νοσήματα. «Πρέπει να ενημερώσουμε τον κόσμο για να πειστεί να εμβολιαστεί. Οι παρενέργειες από τα εμβόλια είναι ελαχιστότατες», είπε.

Δείτε ακόμα:  Λιγνάδης: "Μπορεί να ξέφυγα, αλλά βιαστής δεν υπήρξα ποτέ - Δεν κατηγορούμαι εδώ για πέφτουλας ή γύπας"

Γκάγκα: Εμβολιαστείτε όσες θέλετε να κάνετε παιδιά

Το 95% των νοσηλευομένων είναι μη εμβολιασμένοι, δήλωσε στον ρ/σ ΣΚΑΪ η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Σωτηρία Μίνα Γκάγκα, ενώ τόνισε ότι πολλοί ασθενείς είναι μεταξύ 20 και 30 ετών και ορισμένοι άνω των 50.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι άρχισε να γίνεται ορατή εκ νέου η μετάδοση εντός των οικογενειών.

Σημείωσε επίσης ότι έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης τρεις νέες γυναίκες που κυοφορούν. Κάλεσε, δε, τις γυναίκες που σκέφτονται να κάνουν παιδιά να εμβολιαστούν.

news.gr