Μετάλλαξη Όμικρον: «Προκαλεί ήπια αλλά και κάποια περίεργα συμπτώματα», λέει Νοτιοαφρικανή γιατρός

Η Νοτιοαφρικανή γιατρός που σήμανε πρώτη συναγερμό για τη μετάλλαξη Όμικρον δήλωσε ότι τα πρώτα συμπτώματα που προκαλεί είναι «ήπια» και ότι οι ασθενείς δεν χάνουν την αίσθηση της όσφρησης.

Η Angelique Coetzee, η οποία διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη νοτιοαφρικανική πρωτεύουσα Πρετόρια, παρατήρησε για πρώτη φορά νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ότι οι ασθενείς με Covid παρουσίαζαν μια σειρά από περίεργα συμπτώματα.

Η γιατρός, η οποία ασκεί το επάγγελμα για πάνω από 30 χρόνια και προεδρεύει του Ιατρικού Συλλόγου της Νότιας Αφρικής, δήλωσε ότι κανένας από τους ασθενείς της που έχει προσβληθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον, δεν υπέφερε από απώλεια όσφρησης ή γεύσης που συνήθως συνδέεται με την Covid-19. Αντίθετα, παρουσίαζαν ασυνήθιστους δείκτες όπως έντονη κόπωση και αυξημένους παλμούς.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: Δύο κρούσματα της υποπαραλλαγής Όμικρον 2 εντοπίστηκαν στο "Ελ. Βενιζέλος" στα Σπάτα

«Τα συμπτώματά τους ήταν τόσο διαφορετικά και τόσο ήπια από εκείνα που είχα αντιμετωπίσει στο παρελθόν», δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Η γιατρός ενημέρωσε τη συμβουλευτική επιτροπή εμβολίων της Νότιας Αφρικής στις 18 Νοεμβρίου για τη νέα μετάλλαξη, μετά από εξέταση μιας τετραμελούς οικογένειας, η οποία υπέφερε από έντονη κόπωση και είχε βρεθεί θετική στην Covid-19.

Η μετάλλαξη Όμικρον εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική στις αρχές του μήνα και έκτοτε κρούσματα έχουν εντοπιστεί στη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Βέλγιο, τη Μποτσουάνα, το Ισραήλ, το Χονγκ Κονγκ και την Αυστραλία, ενώ οι αυστριακές υγειονομικές αρχές διεξάγουν έρευνες για ένα ύποπτο κρούσμα.

Δείτε ακόμα:  Έχασαν 6χρονο από νηπιαγωγείο- Τον βρήκαν περαστικοί!

Η ανακάλυψη της μετάλλαξης ανησυχεί τους ειδικούς, καθώς μπορεί να αποδειχτεί ανθεκτική στα εμβόλια και να παρατείνει ακόμη περισσότερο τη πανδημία. Πιθανώς είναι δυνητικά πιο μεταδοτική από προηγούμενες μεταλλάξεις, ωστόσο οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμη αν θα προκαλέσει περισσότερα ή λιγότερα περιστατικά σοβαρής Covid-19 σε σύγκριση με άλλα στελέχη.

Η Δρ Coetzee διαβεβαίωσε τα μέσα ενημέρωσης ότι τα νέα συμπτώματα που είχε παρατηρήσει στους ασθενείς της ήταν ήπια και ότι όλοι είχαν αναρρώσει καλά. Ωστόσο η γιατρός εκτιμά ότι η παραλλαγή θα μπορούσε να αποτελέσει μεγαλύτερο κίνδυνο για τους ηλικιωμένους.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: 88 παιδιά νοσηλεύονται σε όλη τη χώρα

Η ανακάλυψη της νέας μετάλλαξης ώθησε αρκετές χώρες να ενισχύσουν τα προστατευτικά μέτρα κατά της Covid και να επιβάλουν αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωσή της.

ΠΗΓΗ: Daily Mail