Μέτρα από το Υπ. Παιδείας για τις καταλήψεις και τις «απουσίες» των εκπαιδευτικών

Το υπουργείο Παιδείας με ρύθμιση ενημέρωσε τους εκπαιδευτικούς ότι δεν επιτρέπεται να λείπουν από τα σχολεία ούτε για εκλογικές διαδικασίες και τους προτρέπει να τις κάνουν μόνο Σάββατα, προκειμένου να μην αναστέλλεται η εκπαιδευτική διαδικασία. Πάνω από 200 σχολεία υπό κατάληψη

Ν΄ ανακόψει το κύμα των καταλήψεων στα σχολεία επιχειρεί η κυβέρνηση και ταυτόχρονα προσπαθεί να κρατήσει με κάθε τρόπο τους εκπαιδευτικούς μέσα στις σχολικές αίθουσες. Στο πλαίσιο αυτό και όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς, με διάταξη, που στάλθηκε στις διευθύνσεις εκπαίδευσης ενημερώνονται ότι ακόμη και σε περίπτωση εκλογικών διαδικασιών θα πρέπει να τις κάνουν ημέρα Σάββατο, προκειμένου να μην διακόπτεται στο ελάχιστο η εκπαιδευτική λειτουργία και να μην αναστέλλεται η λειτουργία των σχολείων.

Το υπουργείο Παιδείας επειδή βλέπει μέρα με την ημέρα να κλείνουν εκατοντάδες σχολεία ανά τη χώρα, είτε λόγω των κρουσμάτων covid-19,είτε λόγω των συνεχιζόμενων καταλήψεων, έστειλε το πρώτο μήνυμα, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ο οποίος επεσήμανε (για τις καταλήψεις),πως θα ληφθούν μέτρα «πέραν της πειθούς και της συνεχούς έκκλησης να μην γίνονται τέτοιες ενέργειες», ενώ άφησε αιχμές κατά τοπικών αρχόντων, γονέων και εκπαιδευτικών. Οι καταλήψεις στα σχολεία (σε πάνω από 200 συγκροτήματα) και μάλιστα σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την εκπαίδευση, λόγω του κορονοιού, έχει προβληματίζει την κυβέρνηση και για αυτό ο κ. Πέτσας φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι εξετάζονται μέτρα ώστε «να μην γίνονται τέτοιες ενέργειες, οι οποίες δημιουργούν πρόβλημα και στη σχολική χρονιά, αλλά και στην υγεία των ανθρώπων που προχωρούν σε καταλήψεις». Συγκεκριμένα, ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως οι καταλήψεις «είναι ένα θέμα που μας απασχολεί πολύ. Θα δούμε τι μέτρα περαιτέρω μπορούμε να πάρουμε, πέραν της πειθούς και της συνεχούς έκκλησης να μην γίνονται τέτοιες ενέργειες, οι οποίες δημιουργούν πρόβλημα και στη σχολική χρονιά, αλλά και στην υγεία των ανθρώπων, που προχωρούν σε καταλήψεις. Και αυτό γιατί θα πρέπει να εφαρμόζουμε όλοι τα μέτρα για τον κορονοϊό χωρίς εξαιρέσεις».

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε σχετικά ότι «στην αρχή φοβόμασταν όλοι μην κλείσουν τα σχολεία από τον κορονοϊό και τελικά έχουμε 6-7 φορές περισσότερα κλειστά σχολεία λόγω των καταλήψεων. Δεν είναι δυνατόν αυτό να συνεχιστεί. Χρειάζεται λίγο να συνετιστούν όλοι. Από τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους τοπικούς άρχοντες, που πολλές φορές δίνουν πολιτική κάλυψη σε τέτοιου είδους φαινόμενα, και όλοι μαζί να ξεπεράσουμε και αυτό το πρόβλημα».

Δείτε ακόμα:  Για να μαθαίνετε! Τι πραγματικά δείχνουν τα σημερινά κρούσματα

Αυτή τη στιγμή μόνο στην Κρήτη, πάνω από 70 σχολεία, τελούν υπ;o κατάληψη καθώς και δεκάδες ακόμη σε Αττική κυρίως αλλά και στην υπόλοιπη χώρα. Από την πλευρά, της αντιπολίτευσης ,ο ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλει oτι η κυβέρνηση μέσω και της αστυνομίας προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους μαθητές που συμμετέχουν σε καταλήψεις και υπογραμμίζει ότι «η τρομοκρατία για να καμφθεί το αγωνιστικό φρόνημα των μαθητών δεν πρόκειται να έχει το αποτέλεσμα που επιδιώκει η κυβέρνηση και τα όργανα της. Αντί η κυβέρνηση να στοχοποιεί τους μαθητές, που αγωνίζονται για ενίσχυση της υγειονομικής θωράκισης των σχολείων τους και προστασία της δημόσιας υγείας, καταφεύγει σε αυταρχικά αστυνομικά μέτρα παλαιάς κοπής με στόχο τη τρομοκράτηση των νέων παιδιών».

Δείτε ακόμα:  ΟΑΕΔ: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές για τους μακροχρόνια ανέργους

Διαδηλώσεις μαθητών

Διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιούν σήμερα μαθητές με αιτήματα όπως:

Να λυθεί το ζήτημα με την πολύωρη χρήση μάσκας που δυσκολεύει το μάθημα.
Μικρότερες διδακτικές ώρες, επαρκή διαλείμματα.
Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη στην κατεύθυνση των 15 μαθητών στην τάξη.
Προσλήψεις καθηγητών- να καλυφθούν όλα τα κενά. Επαρκές προσωπικό καθαριότητας.
Ασφαλείς, συχνές και δωρεάν μεταφορές για τους μαθητές.
Εκλογές για εκπαιδευτικούς μόνο τα Σάββατα
Νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει δύο διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή, το οποίο προβλέπει τα εξής:

Δείτε ακόμα:  Lockdown: Η εβδομάδα που κρίνει τα Χριστούγεννα – «Κλειδώνει» και η δεύτερη παράταση

-Οι εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων του εκπαιδευτικού προσωπικού και του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης να πραγματοποιούνται ημέρα Σάββατο (αντί για εργάσιμη ημέρα και ώρα), προκειμένου να μην διακόπτεται στο ελάχιστο η εκπαιδευτική λειτουργία και να μην αναστέλλεται η λειτουργία των σχολείων. Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα για ηλεκτρονική διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

-Ενισχύονται οι πιστώσεις για την πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικών και ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού, για την ομαλή λειτουργία εκπαιδευτικών δομών τη σχολική χρονιά 2020-2021, μέσω του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Τα πρόσθετα κονδύλια αυτά είναι ύψους έως 118 εκ. ευρώ – επιπλέον των πρόσθετων κονδυλίων έως 200 εκ. ευρώ για προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού που προβλέφθηκαν με το Ν 4722/ΦΕΚ 177 Α’/15-9-2020. Τα κονδύλια αυτά προβλέφθηκαν για τη φετινή σχολική χρονιά, δεδομένων και των αυξημένων αναγκών λόγω του κορονοϊού

ethnos.gr