Μέτρα ήταν και… πάνε: Τέλος οι περιορισμοί στη Μύκονο – Συναγερμός για νησιά που “κοκκινίζουν”

Εντείνεται η ανησυχία για οκτώ νησιά που οδεύουν προς το “κόκκινο” και, άρα, προς τα μέτρα.

Μέτρα ήταν και… πάνε στη Μύκονο, η οποία επιστρέφει στην κανονικότητα από σήμερα. Την ίδια ώρα, ωστόσο, εντείνεται η ανησυχία για άλλα νησιά στα οποία υπάρχει αυξητική πορεία του ιικού φορτίου και τείνουν προς το «κόκκινο».

Από σήμερα το πρωί τα καταστήματα εστίασης στη Μύκονο μπορούν να ανοίξουν και πάλι τη μουσική, ενώ έγινε άρση και της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας από τη 01:00 έως τις 06:00.

Στο «μικροσκόπιο» οκτώ νησιά

Ωστόσο, τα βλέμματα των ειδικών έχουν στραφεί προς νησιά, όπου φαίνεται ότι οδεύουν προς το «κόκκινο» και άρα μέτρα – ίσως και τύπου Μυκόνου.

Σύμφωνα με τα όσα μεταφέρει η ΕΡΤ, «πονοκέφαλο» προκαλεί η κατάσταση σε:

1.Πάρο
2.Σαντορίνη
3.Μήλο
4.Σίφνο
5.Σέριφο
6.Κω
7.Κέρκυρα
8.Ζάκυνθο

Παράλληλα, ο ΣΚΑΪ βάζει στο «κάδρο» ακόμη δύο νησιά, τη Ρόδο και την Κρήτη.

Οι επιστήμονες συστήνουν την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, την αποφυγή συγχρωτισμού και τη χρήση μάσκας στα σημεία όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως τα σοκάκια.

Σαρωτικοί έλεγχοι

Η κυβέρνηση, δια στόματος του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, έχει διαμηνύσει πως οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων θα είναι σαρωτικοίγια την αποφυγή της περαιτέρω διασποράς του ιού.

Από σήμερα οι έλεγχοι σε όλες τις επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης στη χώρα, και ειδικά στις περιοχές που εμπνέουν ανησυχία, θα είναι εξονυχιστικοί.

Παράλληλα, οι εργαζομένοι σε αυτούς τους κλάδους υποχρεούνται να κάνουν ένα self test και ένα rapid test την εβδομάδα, σε μία προσπάθεια να γίνει έλεγχος της κατάστασης. Το μέτρο αφορά όλη τη χώρα και περικλείει όλους όσοι δεν έχουν κάνει, ακόμη, το εμβόλιο.

Υπενθυμίζεται πως οι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί δεν υποχρεούνται σε τεστ, 14 μέρες μετά τη δεύτερη δόση και ύστερα.

Ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα

Όλα αυτά με φόντο τη μετάλλαξη Δέλτα, που συνεχίζει την «επέλασή» της στη χώρα μας και αναμένεται να επικρατήσει το επόμενο διάστημα.

Οι εισαγωγές ασθενών με COVID-19 αυξάνονται, γεγονός που προκαλεί αγωνία για πιθανό νέο τεστ στην αντοχή του ΕΣΥ, ενώ η πλειονότητα των κρουσμάτων κορονοϊού που χρειάζονται νοσηλεία είναι ανεμβολίαστα.

«Το καλό σενάριο είναι να φτάσουμε τα 3.000-3.500 κρούσματα σαν μέσος κυλιόμενος όρος, αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί και τηρηθούν τα μέτρα. Το δυσμενέστερο σενάριο με άδηλη την κορύφωση του μπορεί δείχνει 5.000-5.500 κρούσματα έως τον Σεπτέμβριο» εκτίμησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αποκλείεται στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου οι εισαγωγές στα νοσοκομεία να φτάσουν τις 300.

«Είναι ένα σήμα η αύξηση των νοσηλειών, καθώς έχουμε έναν μέσο όρο αύξησης 25%-26% από μέρα σε ημέρα και μικρή αύξηση των διασωληνώσεων, αλλά σε επίπεδα διαχειρίσιμα» σημείωσε, με τη σειρά του, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

sputniknews.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.