Μητσοτάκης: Δεν μιλάμε για άνοιγμα, οι περιορισμοί μπορεί να επανέλθουν

Στο βήμα της Βουλής βρίσκεται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τοποθετείται επί της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Η συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως, που πραγματοποιείται μετά από πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά, πραγματοποιείται σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων, σχετικά με την ανάγκη ενός αποτελεσματικού εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκινώντας τόνισε ότι ανεβαίνει στο βήμα της Βουλής για δέκατη φορά μέσα σε 12 μήνες για να μιλήσει για την πανδημία.

«Θα ευχόμουν οι συνεδριάσεις για το θέμα να ήταν λιγότερες. Όλοι θα ευχόμασταν να είχαμε βάλει τελεία στο κεφάλαιο της πανδημίας. Όμως δυστυχώς παντού στον κόσμο ο ιός εμφανίζεται εξαιρετικά ανθεκτικός», είπε στην αρχή της πρωτολογίας του.

«Η γλώσσα των αριθμών είναι ο μόνο δημοκρατικά έγκυρος τρόπος για να συνεννοούμαστε. Χωρίς κοινό κώδικα κατανόησης και ερμηνείας αυτού του εξαιρετικά σύνθετου φαινομένου δεν θα μπορούσαμε να έχουμε μία κοινή βάση», είπε ο πρωθυπουργός παραθέτοντας στοιχεία για τη θέση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κατάταξη σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας.

Δείτε ακόμα:  Αυξάνεται και το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ

«Αν ήμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όσο θα είχαμε ακόμη 8.000 νεκρούς. Μία επιτυχία της χώρας που αποτυπώνει πώς έχουμε αντιμετωπίσει την κρίση από την αρχή της», τόνισε προσθέτοντας ότι η χώρα βρίσκεται στην πέμπτη θέση στην Ευρώπη αναφορικά με τον ρυθμό εμβολιασμού.

«Έχουμε πει εξαρχής ότι η διαχείριση τη ς πανδημίας είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ. Είναι λάθος να την εξετάζουμε με φωτογραφίες της στιγμής. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, ένα είναι το συμπέρασμα: η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα σε σχέση με άλλα κράτη που είχαν πιο οργανωμένα συστήματα υγείας», συνέχισε.

«Η εικόνα που παρουσιάζει συστηματικά η αντιπολίτευση είναι ένα ψέμα».

Η μεγάλη αύξηση των ΜΕΘ δεν είναι ισχυρισμός, είναι πραγματικότητα. Οι χιλιάδες προσλήψεις δεν είναι φήμη, είναι γεγονός, υπογράμμισε προσθέτοντας ότι αν χρειαστεί θα ξαναγίνουν επιτάξεις.

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός είπε:

«Οι περιορισμοί που επιβάλαμε τις τελευταίες εβδομάδες προστέθηκαν στις δυσκολίες των κλάδων. Δεν ήταν μόνο οι σχεδόν 700 διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, ήταν και οι καθημερινές μικρές ή μεγάλες παραβάσεις» είπε ο κ. Μητσοτάκης παραδεχόμενος πως «Δεν είναι μόνο κουρασμένοι οι πολίτες, κουρασμένοι είναι και οι μηχανισμοί επιτήρησης».

Δείτε ακόμα:  Γώγος: Κανονικά χρειάζεται εργαστηριακό τεστ για να ψωνίσουν οι ανεμβολίαστοι

«Χρειάζεται λοιπόν μια νέα ανάγνωση της πραγματικότητας. Τα ισχύοντα μέτρα βοήθησαν αλλά τώρα μπαίνουμε σε μια νέα φάση που έχει άλλα χαρακτηριστικά: Έχουμε τις μεταλλάξεις, που είναι πιο επιθετικές. Έχουμε όμως και έναν πιο θετικό καιρό. Και έχουμε και τον πιο ισχυρό σύμμαχο, τα εμβόλια.

Αλλεπάλληλες αλλαγές τακτικής έγιναν σε πολλές χώρες. Οφείλουμε όλοι μας να προσαρμοζόμαστε, να ενισχύουμε μέτρα που δούλεψαν και να καταργούμε μέτρα που δεν δούλεψαν.

Η Ευρώπη πέτυχε στην αλληλεγγύη, αλλά απέτυχε στην έγκαιρη προμήθεια των ποσοτήτων εμβολίων.

Η στάση μας αναπροσαρμόζεται, με βάση την ευέλικτη πολιτική που ακολουθήσαμε από την αρχή, εξήγησε, αναφερόμενος στο νέο μείγμα μέτρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση στη μάχη κατά της διασποράς του κορωνοϊού. «Δεν μιλάμε για άνοιγμα, αλλά για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων» παρατήρησε, προσθέτοντας: «Περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα. Τώρα, οι συνωστισμοί θα είναι αδικαιολόγητοι. Και με τον ίδιο τρόπο, με τον οποίο οι περιορισμοί μειώθηκαν, μπορεί να επανέλθουν».

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: Η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να μεταδοθεί εύκολα και από εμβολιασμένους

Αναφερόμενος στους επόμενους στόχους της κυβέρνησης, είπε πως το επόμενο βήμα είναι να ανοίξουν τα σχολεία με πρώτα τα λύκεια ενώ επανέλαβε ότι στα μέτρα στήριξης θα προστεθούν επιπλέον 14 δισ. ευρώ. Εξειδικεύοντας έκανε λόγο για 330 εκατ. στο κλάδο της εστίασης για να ανοίξουν τα εστιατόρια. Αυτό το ποσό θα είναι ένα κεφάλαιο κίνησης για τους 3 πρώτους μήνες, είπε.

Ο πρωθυπουργός κατά την πρωτολογία του υπογράμμισε αρκετές φορές την έκκληση να μην υποκύψουν οι πολίτες στην κούραση και να αναλογιστούν και την κούραση των υγειονομικών.

«Η αυτοκυριαρχία από τον φόβο του 2020 κινδυνεύει να μετατραπεί σε απειθαρχία το 2021» είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο τάση αμφισβήτησης των μέτρων περιορισμού.

cnn.gr