Μονώσεις ταρατσών και τι να προσέξουμε στην εφαρμογή του ασφαλτόπανου

Τα σπίτια μας είναι ο χώροι που περνάμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας γι’ αυτό πρέπει να τα προσέχουμε και να τα συντηρούμε. Κάτι στο οποίο πρέπει να δίνουμε μεγάλη προσοχή είναι  οι μονώσεις ταρατσών, των σπιτιών μας, οι οποίες μάλιστα δέχονται κατά περιόδους πολύ μεγάλη επιβάρυνση από τις καιρικές συνθήκες (ζέστη, κρύο, βροχή και χιόνι) και από τις συστολές και διαστολές.

Επιπλέον, πέρα από τις καιρικές συνθήκες η ταράτσα αποτελεί τρωτό σημείο του σπιτιού καθώς από εκεί  μπορεί να διαφύγει θερμότητα τον χειμώνα αλλά μπορεί να ζεσταθεί τόσο τους καλοκαιρινούς μήνες που να ζεστάνει και τους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού με αποτέλεσμα να υπάρξουν μεγάλες ενεργειακές απώλειες. Η ανεστραμμένη μόνωση είναι η κατάλληλη μέθοδος για να λυθούν αυτά τα καίρια προβλήματα, η ενεργειακή κατανάλωση του σπιτιού να μειωθεί σημαντικά και μ’ αυτό τον τρόπο το σπίτι δεν θα απαιτεί πολύ ενέργεια για την θέρμανση του ή την ψύξη του.

Μόνωση ταράτσας σε κτίρια

Πρέπει αρχικά να ξεκαθαριστεί ότι μόνωση δεν είναι ταυτόσημη με την στεγάνωση. Από την μια πλευρά, η συμβατική μόνωση γίνεται με την εφαρμογή ασφαλτόπανου ή κάποιου άλλου παρόμοιου υλικού το οποίο δεν μπορεί να εγγυηθεί αποτέλεσμα στην υδατοδιαπερατότητα και φυσικά δεν μειώνει την ενεργειακή κατανάλωση στα κτήρια που έχουν μονωθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο ενώ απαιτείται και συχνή συντήρηση.

Από την άλλη πλευρά η ελαφριά μόνωση κατά την οποία τοποθετούνται ελαφρές πλάκες από αφρώδες υλικό δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Σ’ αυτό το είδος μόνωσης υπάρχει πιθανότητα να μην καλυφθούν όλα τα  σημεία της ταράτσας και ενώ τα υλικά που χρησιμοποιούνται φθείρονται εύκολα . Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μόνωσης δεν μπορεί να είναι μόνιμα.

Η ανεστραμμένη μόνωση αποτελεί την μοναδική λύση στο πρόβλημα των ταρατσών και έτσι το κτήριο βελτιώνεται ενεργειακά και ο ιδιοκτήτης εξοικονομεί πολλά χρήματα καθώς η ανάγκη για ψύξη και θέρμανση μειώνεται αισθητά.

Μόνωση ανεστραμμένη

Το συγκεκριμένο είδος μόνωσης όπως έχει ειπωθεί και παραπάνω δίνει εγγυημένο και μόνιμο αποτέλεσμα. Πιο συγκεκριμένα, σ’ αυτή την περίπτωση το θερμομονωτικό υλικό μπαίνει πάνω από το υλικό της στεγάνωσης προστατεύοντας έτσι την ταράτσα του κτηρίου  με έναν καθολικό τρόπο από τις καιρικές συνθήκες (κρύο, ζέστη). Θεωρείται η πιο ανθεκτική μέθοδος όταν πάνω από το θερμομονωτικό υλικό τοποθετηθεί και ένα πλακάκι. Πρέπει όμως να σημειωθεί, ότι πριν εφαρμοστεί αυτή η μέθοδος πρέπει να ελεγχθεί το κτήριο αν αντέχει να επιβαρυνθεί καθώς αποτελεί μια μέθοδο που προσδίδει βάρος στο ήδη υπάρχον.

Δειτε όλες τις μεθόδους μονώσεων που χρησιμοποιουμε στο site μας monoiso.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.