Μουντιάλ 2022: Αλλαγή στάσης από την κυβέρνηση του Κατάρ απέναντι στους ομοφυλόφυλους φιλάθλους

Τα γκέι ζευγάρια θα μπορούν να κρατιούνται ανοιχτά χέρι-χέρι, να αγκαλιάζονται και να φιλιούνται στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, παρά το γεγονός ότι οι δημόσιες εκδηλώσεις στοργής είναι παράνομες από το αραβικό κράτος, όπως αποκαλύπτει η Daily Mail. Συγκεκριμένα, αξιωματούχοι της FIFA πραγματοποίησαν μυστικές συναντήσεις με το υπουργείο Εσωτερικών του Κατάρ το οποίο και πείστηκε να σταματήσει τους αστυνομικούς του Τμήματος Προληπτικής Ασφαλείας της ασιατικής χώρας να συλλαμβάνουν τους ομοφυλόφιλους φιλάθλους στο Μουντιάλ που ξεκινάει στο Κατάρ την ερχόμενη Κυριακή.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι τώρα, αστυνομικοί του Κατάρ με πολιτικά έμπαιναν στο πλήθος και συναναστρέφονταν με φιλάθλους του ποδοσφαίρου και όποτε έβλεπαν κάποια «παράβαση υπερβάλλουσας στοργής» από γκέι οπαδούς, παρέμβαιναν και συνελάμβαναν τους παραβάτες. Παρά την απόφαση που πήρε η καταριανή κυβέρνηση, μια οπαδός του ποδοσφαίρου στο Κατάρ ανέφερε ότι φοβάται πως μόλις τελειώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, τα άτομα LGBTQ+ στη χώρα που απολαμβάνουν αυτή την… προσωρινή ελευθερία θα τιμωρηθούν μόλις ολοκληρωθεί η διοργάνωση.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις μίας λεσβίας γραμματέα στην Daily Mail, η οποία σημείωσε ότι: «Το Παγκόσμιο Κύπελλο μας έδωσε την προστασία που χρειαζόμαστε για ίσως ένα μήνα. Αλλά θα βρείτε πολύ λίγους ομοφυλόφιλους και λεσβίες από το Κατάρ που πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις μετά το τέλος του Μουντιάλ. Μπορεί να μην υπάρχει πρόβλημα όσο είναι εδώ το ποδόσφαιρο, αλλά μόλις τελειώσουν όλα, θα αλλάξουν πάλι στάση, θα μας κυνηγήσουν, θα μας χτυπήσουν και θα μας φυλακίσουν για αυτό που θεωρούν ότι είναι ντροπή για τη χώρα». Η 30χρονη πρόσθεσε: «Ως λεσβία, θα απολαύσω το Παγκόσμιο Κύπελλο όπως οι άλλοι οπαδοί, αλλά δεν θα με δείτε να αγκαλιάζω την κοπέλα μου στην Ντόχα. Με τίποτα. Θα κρατήσουμε τη σχέση μας ιδιωτική όπως πολλοί άλλοι εδώ».

Παρά τα προσωρινά αυτά μέτρα, οι επίσημες συμβουλές του τοπικού Υπουργείου Εξωτερικών για τους ταξιδιώτες παραμένουν οι ίδιες, αναφέροντας απλώς ότι «η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στο Κατάρ». Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι είχε προειδοποιήσει τους υποστηρικτές της Αγγλίας και της Ουαλίας τον περασμένο μήνα: «Αυτές είναι μουσουλμανικές χώρες. Εχουν μια πολύ διαφορετική πολιτιστική αφετηρία (από τη δική μας). Νομίζω ότι είναι σημαντικό όταν είσαι επισκέπτης σε μια χώρα να σέβεσαι την κουλτούρα του έθνους υποδοχής σου».

Οι διωγμοί του Κατάρ στους γκέι
Η απόφαση για τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, μια χώρα όπου η ομοφυλοφιλία μπορεί να τιμωρηθεί με θάνατο, έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις από ομοφυλόφιλους και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τότε που η χώρα ανακοινώθηκε ως διοργανωτής του Μουντιάλ 2022. «Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα εκεί μπορούν να υποστούν αστυνομική παρενόχληση στο δρόμο και στα εμπορικά κέντρα επειδή απλώς «φαίνονται» ομοφυλόφιλοι», έγραψε ο Βρετανός ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Πίτερ Τάτσελ στην Daily Mail.

«Υπάρχουν αναφορές για άτομα LGBT+ που παγιδεύτηκαν από την Αστυνομία χρησιμοποιώντας εφαρμογές γνωριμιών για γκέι και δολοφονήθηκαν από τις οικογένειές τους για λόγους τιμής», πρόσθεσε. Ο Πίτερ Τάτσελ ανακρίθηκε από την Αστυνομία στο Κατάρ τον περασμένο μήνα, αφού διαμαρτυρήθηκε στους δρόμους της Ντόχα για τους νόμους της χώρας για την ομοφυλοφιλία.

Εν τω μεταξύ, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε ότι έχει τεκμηριώσει έξι περιπτώσεις σοβαρών και επανειλημμένων ξυλοδαρμών και πέντε περιπτώσεων σεξουαλικής παρενόχλησης κατά ατόμων LGBT+ υπό αστυνομική κράτηση μεταξύ 2019 και 2022. «Ενώ το Κατάρ προετοιμάζεται να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, οι δυνάμεις ασφαλείας κρατούν και κακοποιούν ΛΟΑΤΚΙ άτομα απλώς για αυτό που είναι, προφανώς πεπεισμένοι ότι οι καταχρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας θα παραμείνουν ανεξέλεγκτες», ανέφερε. «Οι αρχές του Κατάρ πρέπει να τερματίσουν την ατιμωρησία για τη βία κατά των LGBT ατόμων. Ο κόσμος παρακολουθεί».

reader.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.