Μπαλάκι ευθυνών Δήμων και Δασαρχείων για τα ακαθάριστα οικόπεδα – Τι συμβαίνει σε Νέο Βουτζά & Παιανία (βίντεο)

Συναγερμός έχει σημάνει για τα ακαθάριστα οικόπεδα, που οι καιρικές συνθήκες τα μετατρέπουν σε προσάναμμα για την εκδήλωση πυρκαγιών.

Κλιματικές αλλαγές με ανομβρία τον χειμώνα – ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι. Ένας εκρηκτικός συνδυασμός που εντείνει την επικινδυνότητα για πυρκαγιές τους θερινούς μήνες.

Τα θερμά καλοκαίρια με παρατεταμένη περίοδο υψηλών θερμοκρασιών, λένε οι ειδικοί θα είναι πλέον ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και τα ακαθάριστα οικόπεδα. Βραδυφλεγείς εστίες εκδήλωσης πυρκαγιών με μπάζα, παρατημένα ξύλα, παλέτες βρίσκονται διάσπαρτες σε όλη την Αττική.

Μέσα Ιουνίου δεκάδες ακόμα ακαθάριστα οικόπεδα σε πολλές περιοχές της Αττικής ενώ τα ξερά χόρτα φτάνουν έως και το ένα μέτρο.

Οι κάτοικοι του Νέου Βουτζά, μετά τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι κάνουν προσπάθεια ώστε να προστατεύσουν τις περιουσίες τους, ξεκινώντας από το καθάρισμα των οικοπέδων.

Ωστόσο έχει δημιουργηθεί το εξής πρόβλημα: Αφορά στην πλατφόρμα για τον καθαρισμό των οικοπέδων που βρίσκονται κοντά σε δασική περιοχή.

Η κ. Έμυ Κροκίδη, πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νέου Βουτζά «Η Πρόοδος» μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις πρωτοβουλίες του συλλόγου και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

«Η καταστροφή του περιβάλλοντος κατά 95% μετά την φωτιά του 2018 είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Έρχεται λοιπόν αυτή η υπουργική απόφαση, που είναι πυροσβεστική διάταξη, από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, η οποία λέει να καθαριστούν τα ξερά χόρτα και κλαδιά και να απομακρυνθούν. Αυτό είναι σεβαστό και όλοι οφείλουμε να το κάνουμε αυτό. Το καινούριο φέτος είναι πως τα δηλώνουν, και αν δε το δηλώσεις ή το δηλώσεις ψευδώς, τρως πρόστιμο. Ο έλεγχος μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια όλης της αντιπυρικής περιόδου. Φοβισμένοι οι ιδιώτες αλλά αδιάφοροι για το περιβάλλον έρχονται και με μπουλντόζες και άλλα βαρέα οχήματα, μπαίνουν στα οικόπεδα, τα ισοπεδώνουν και ξεριζώνουν τα πάντα, ενώ είναι υποχρεωμένοι να κόψουν μόνο τα ξερά χρόνια και κλαδιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, εκτός από το κακό που κάνουν στο έδαφός τους, το οποίο το χειμώνα θα φύγει – γιατί δεν υπάρχει ριζικό σύστημα στις πυρόπληκτες περιοχές – το χώμα και το αποτέλεσμα θα είναι πολλαπλασιαστικό. Είναι μικρά δενδράκια, πολλές αγριελιές γύρω στα 45 εκατοστά», υπογράμμισε η κ. Κροκίδη.

Ο δήμαρχος Παιανίας, Ιωάννης Μάδης μίλησε στο MEGA και τόνισε πως, «δυστυχώς υπάρχει και η έλλειψη στα συνεργεία οπότε οι περισσότεροι παίρνουν έναν χωματουργό με ένα βαρύ όχημα και να υφίσταται τέτοια καταστροφή το περιβάλλον. Δεν χρειάζεται να το κάνουμε «γυαλί», μόνο τα ξερά χόρτα, αυτά που έχουν σπάσει από τις χιονοπτώσεις, και μία αποψίλωση κάτω. Ο κάθε ιδιοκτήτης φοβάται το κάθε δασαρχείο που θα έρθει μπορεί να του πει ότι επειδή έχει δέντρα είναι δασικό. Γενικά υπάρχει πρόβλημα με το Δασαρχείο και τους ιδιοκτήτες. Με την μόνη διαφορά ότι μιλάμε για περιοχές πολεοδομημένες. Να κάνει τον καθαρισμό ο ιδιοκτήτης αλλά να μην κόψει και τα δέντρα. Δεν θα προλάβουμε να καθαρίσουμε μέχρι τοα τέλη Ιουλίου. Χρειαζόμαστε και την συμβολή της Περιφέρειας. Πολλές φορές καλύπτονται δρόμοι από τις σωρούς χόρτων».

«Δεν προβλέπονται πρόστιμα – κάτι το οποίο εμείς ζητάμε – για την καταστροφή της αυτοφυούς βλάστησης ιδιαίτερα στις πυρόπληκτες περιοχές. Όλοι οι ιδιώτες που επιθυμούν να κόψουν δέντρα σε οικόπεδα εντός σχεδίου είναι υποχρεωμένοι να βγάλουν άδεια χαμηλής κλίμακας από την Πολεοδομία. Αν δε το κάνουν, είναι παράνομοι», συμπλήρωσε η κ. Κροκίδη.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.