Μπορούν να κερδίσουν δικαστικά οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί και θα μπουν σε αναστολή;

Ο κώδικας δημοσίων υπαλλήλων προβλέπει ότι υπάλληλος σε αργία θα λαμβάνει (έως ότου κριθεί οριστικά η υπόθεση του) το 50% του μισθού του. Μπορεί και στην περίπτωση των υγειονομικών που δεν εμβολιάστηκαν να προσφύγουν στα δικαστήρια ζητώντας καταβολή μέρος του μισθού τους;

Από την 1η Σεπτεμβρίου οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού τίθεται αυτόματα σε αναστολή εργασίας, χωρίς μισθό και ασφάλεια.

Η διαδικασία αυτή που προβλέπεται με τον πρόσφατο νόμο (4820/2021) της κυβέρνησης έχει δημιουργήσει αντιδράσεις στις τάξεις των υγειονομικών ακόμα και σε όσους έχουν εμβολιαστεί λέγοντας ότι είναι υπέρ του εμβολιασμού αλλά κατά της υποχρεωτικότητας.

Ο κώδικας των δημοσίων υπαλλήλων (παρ. 2α/ άρθρο 53 του νόμου 4674/2020) προβλέπει ότι όποιος δημόσιος υπάλληλος υποπέσει σε παράπτωμα τότε μπορεί να τεθεί – μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία- σε αργία (αναστολή καθηκόντων) λαμβάνοντας όμως το 50% του μισθού έως ότου τελεσιδικήσουν τα αρμόδια όργανα ή δικαστήρια ενώ εάν δικαιωθεί θα του καταβληθούν οι παρακρατημένοι μισθοί.

Μπορεί λοιπόν ένας υγειονομικός δημόσιου νοσοκομείου που θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την αναστολή και τη μη καταβολή μισθού και ασφάλειας να δικαιωθεί και παρότι είναι σε αναστολή εργασίας να λαμβάνουν το ήμισυ του μισθού τους;

Ο δικηγόρος- εργατολόγος και νομικός σύμβουλος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Παπαναστασίου μιλώντας στο Sputnik διευκρίνισε ότι στην περίπτωση των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί, δεν μπορεί να ακολουθηθεί η διαδικασία που ισχύει μέσω του κώδικα δημοσίων υπαλλήλων δηλαδή όπως ακολουθείται όταν τίθενται σε αναστολή εξαιτίας κάποιου παραπτώματος.

«Δεν θεωρώ ότι είναι παράπτωμα. Θεωρώ ότι είναι μια κατάσταση που λέει ότι εάν δεν εμβολιαστείς αυτή είναι η συνέπεια. Δεν θεωρώ ότι είναι πειθαρχικό» είπε χαρακτηριστικά.

Για να δικαιωθεί λοιπόν ένας μη εμβολιασμένος υγειονομικός μέσα από τα Δικαστήρια όπως λέει ο κ. Παπαναστασίου «θα πρέπει να πει ότι αυτός ο νόμος (σ.σ. υποχρεωτικού εμβολιασμού) είναι αντισυνταγματικός. Ο αντισυνταγματικός έλεγχος μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε στάδιο, δεν υπάρχει προθεσμία, μπορεί να γίνει σε ένα πολιτικό ή διοικητικό δικαστήριο. Αρκεί να βρεθεί ένας τρόπος να προσβάλεις μια διοικητική πράξη».

Όμως, όπως επισημαίνει ο εργατολόγος, παρότι τα συνταγματικά δικαιώματα είναι ίσα μεταξύ τους, η εναρμόνιση αυτών σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας οδηγεί τελικά την Πολιτεία να λαμβάνει αποφάσεις και να νομοθετεί όπου μια πράξη έχει και συνέπειες.

«Να το πούμε απλά. Έτσι όπως εισάγεται το νομοθέτημα η Πολιτεία λέει στον υγειονομικό ότι εντάξει δεν εμβολιάζεσαι είναι μια επιλογή σου η οποία όμως έχει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Είναι αυτή η πρακτική εναρμόνισης ανάμεσα στα ίσα συνταγματικά δικαιώματα. Όλα τα συνταγματικά δικαιώματα είναι ίσα. Δεν υπάρχει κάποιο που είναι ανώτερο. Όμως κάποια στιγμή συγκρούονται κάποια και έτσι πρέπει να γίνει μια εναρμόνιση των συνταγματικών δικαιωμάτων. Αυτή η εναρμόνιση εν προκειμένω πρέπει να είναι σύμφωνη με την αρχή της αναλογικότητας δηλαδή να είναι στο μέτρο του δυνατού, το πιο ήπιο, το πιο αναγκαίο, το πιο βέλτιστο κλπ. Εδώ λοιπόν είπε η Πολιτεία, για εμένα (σ.σ. την Πολιτεία) το βέλτιστο της προστασίας της δημόσιας υγείας και από την άλλη της αυτοδιάθεσης του σώματος του καθενός είναι το να κάνω υποχρεωτικό τον εμβολιασμό στους υγειονομικούς. Και ως αποτέλεσμα για αυτόν που δεν θα εμβολιαστεί, δεν του ασκώ κύρωση για να τον απολύσω, ούτε τον στέλνω στο πειθαρχικό για να ξεκινήσει η διαδικασία που προβλέπεται από τον κώδικα δημοσίων υπαλλήλων (σ.σ. και άρα να λαμβάνει για όσο διάστημα διαρκεί η διαδικασία των πειθαρχικών οργάνων τον μισό μισθό) αλλά τον θέτω αυτοδίκαια σε αναστολή. Είναι σαν να υπάρχει μια καινούργια διαδικασία όπου ο μη εμβολιασμός για τον υγειονομικό σημαίνει αυτοδίκαια αναστολή» κατέληξε ο κ. Παπαναστασίου.

Ο ίδιος εκτιμά ότι πολύ δύσκολα θα δικαιωθεί δημόσιος υγειονομικός που θα προσφύγει στα Δικαστήρια θυμίζοντας παράλληλα την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπου προσέφυγαν Γάλλοι εθελοντές και πυροσβέστες κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού που έχασαν μιας και το δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να εμβολιαστούν.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.