Μπουρνούς: Ο υπογειοποιημένος κόμβος στη Διασταύρωση Ραφήνας η μόνη λύση!


Επιστολή προς το Υπουργείο Υποδομών και την Περιφέρεια Αττική, απέστειλε ο Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, σχετικά με τον ανισόπεδο κόμβο στη συμβολή των οδών Λ. Μαραθώνος και Λ. Φλέμινγκ.


Ο κ. Μπουρνούς αναφέρει πως “είμαστε κάθετα αντίθετοι στην υλοποίηση εναέριας γέφυρας διέλευσης”, ενώ έχει εξευρέθη λύση για υπογειοποιημένη διέλευση της οδού Φλέμινγκ στη Μαραθώνος (του ρεύματος από Ραφήνα προς Αθήνα), επιλύθη το θέμα χωροθέτησης του υπόγειου κεντρικού συλλεκτήριου αγωγού ομβρίων της Λ. Μαραθώνος που βρίσκεται σε αυτό το σημείο και καταλήγει στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, ενώ απεδείχθη ότι το κόστος της υπογειοποίησης είναι ακριβώς ίδιο με το κόστος της εναέριας διέλευσης.

Η πρόκριση της πρότασης υπογειοποιημένης διέλευσης αποτελεί συγκοινωνιακά και περιβαλλοντικά μονόδρομο τονίζει στην επιστολή του ο κ. Μπουρνούς.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

Σχετικά με τις προθέσεις σας για υλοποίηση έργου «Ανισόπεδου κόμβου πρόσβασης λιμένα Ραφήνας (από Λ. Μαραθώνος μέσω οδού Φλέμινγκ)» σας γνωρίζουμε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι στην υλοποίηση εναέριας γέφυρας διέλευσης, η οποία μάλιστα δίνει απευθείας διέλευση στο ρεύμα από Αθήνα προς Μαραθώνα, μη επιλύοντας ουσιαστικά κατά προτεραιότητα -κατά την άποψή μας- το πρόβλημα του κυκλοφοριακού φόρτου της Λ. Α. Φλέμινγκ μέσω της οποίας διοχετεύεται η κίνηση του κυκλοφοριακού φόρτου του λιμένα Ραφήνας και κυρίως μη λαμβάνοντας υπόψη τα νεότερα στοιχεία μελέτης που προέκυψαν από το ειδικό οδικό χωρικό σχεδιασμό αντιμετώπισης των κυκλοφοριακών ζητημάτων των πυρόπληκτων περιοχών που συνδέονται άμεσα με τη λειτουργία του λιμένα Ραφήνας.

Ο ειδικός οδικός χωρικός σχεδιασμός που εκπονήθηκε από το μελετητικό γραφείο του ομίλου των εταιρειών ΑΚΤΩΡ σε συνεννόηση με τη Διοίκηση του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου και ο οποίος σε συνέντευξη τύπου του Υπουργού κ. Σπίρτζη, έχει στο τμήμα των πυρόπληκτων περιοχών έχει ήδη υιοθετηθεί και θα δημοσιοποιηθεί όπως ο ίδιος ο Υπουργός ανακοίνωσε μέχρι το τέλος της Άνοιξης του 2019 από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Στο τέλος της συνέντευξης αυτής τύπου, υπεγράφησαν σχετικές προγραμματικές συμβάσεις ύψους 14,8 εκ. ευρώ με το Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου και 15,2 εκ. ευρώ με το Δήμο Μαραθώνος το Μάρτιο του 2019 για την υλοποίηση αυτού του μεγάλου οδικού έργου.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι στα πλαίσια αυτής της συγκοινωνιακής μελέτης, εξευρέθη λύση για υπογειοποιημένη διέλευση της οδού Φλέμινγκ στη Μαραθώνος (του ρεύματος από Ραφήνα προς Αθήνα), επιλύθη το θέμα χωροθέτησης του υπόγειου κεντρικού συλλεκτήριου αγωγού ομβρίων της Λ. Μαραθώνος που βρίσκεται σε αυτό το σημείο και καταλήγει στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, ενώ απεδείχθη ότι το κόστος της υπογειοποίησης είναι ακριβώς ίδιο με το κόστος της εναέριας διέλευσης. Αντιμετωπίστηκαν έτσι, τα κυκλοφοριακά θέματα χωρίς την υποβάθμιση η οποία θα προκληθεί από τον προτεινόμενο «όγκο» της γέφυρας σε μια υπό ένταξη Α κατοικίας περιοχή, με συντελεστή δόμησης 0,6 -ορισμένου με ΦΕΚ- η οποία έχει διαμορφωμένο πολεοδομικό ιστό και από ολιγωρίες της κεντρικής διοίκησης, μέχρι σήμερα, βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως.

Η πρόκριση της πρότασης υπογειοποιημένης διέλευσης αποτελεί συγκοινωνιακά και περιβαλλοντικά μονόδρομο και παρακαλούμε όπως αποσύρετε τη μελέτη εναέριας διέλευσης και προωθήσετε τον υπογειοποιημένο κόμβο που έχει προωθηθεί αρμοδίως.

Τις αμέσως προσεχείς ημέρες –και οπωσδήποτε πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα- το Δημοτικό Συμβούλιο και τα άλλα όργανα του Δήμου, θα λάβουν τις σχετικές αρνητικές αποφάσεις για υλοποίηση ανισόπεδης εναέριας διέλευσης οχημάτων, διότι αυτό αποτελεί και την καθολική απαίτηση του συνόλου των πολιτών.

Οι πολίτες του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου οι οποίοι υφίστανται τη λειτουργία ενός λιμένα – που χρόνο με το χρόνο γιγαντώνεται- χωρίς να συνοδεύεται από τα απαραίτητα έργα υποδομής εδώ και μία πεντηκονταετία, είναι αποφασισμένοι μαζί με τη Δημοτική Αρχή να μη δεχτούν έργα υποδομής, τα οποία σχεδιάζονται χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την αναβάθμιση ποιότητας ζωής των ανθρώπων και του περιβάλλοντος.

Ως εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής σας εκφράζω την καθολικά αρνητική άποψη συνολικά που έχουμε ως διοίκηση και ως τοπική κοινωνία και σας γνωρίζουμε ότι θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες (θεσμικές και νομικές) για την πρόκριση της υπογειοποιημένης πρότασης του κόμβου Μαραθώνος – Φλέμινγκ, στεκόμενοι δίπλα στη θέληση των πολιτών.

Με εκτίμηση,

Ο Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου

Ευάγγελος Μπουρνούς