Μύκητες Νυχιών (Ονυχομυκητίαση) – Πώς Θα τους Καταπολεμήσω;

Οι μύκητες των νυχιών είναι συχνή πάθηση και – δυστυχώς – συνοδεύεται από πληθώρα εκνευριστικών συμπτωμάτων. Είναι μια λοίμωξη που εμφανίζεται στα νύχια των χεριών ή των ποδιών [με συνηθέστερο φαινόμενο τους μύκητες των ποδιών] και που έχει την τάση να εξαπλώνεται.

Μπορεί λοιπόν να ξεκινήσει από το ένα μόνο νύχι και σταδιακά να εξαπλωθεί και στα διπλανά δάχτυλα/νύχια. Πολλές φορές μάλιστα ο μύκητας θα μεταπηδήσει από τα νύχια ακόμα και στο δέρμα δημιουργώντας επώδυνα συμπτώματα.

Όσο καθυστερείς την αντιμετώπιση του μύκητα, τόσο πιο δύσκολη & χρονοβόρα γίνεται η αντιμετώπισή του.

Σήμερα λοιπόν θα μάθουμε για τους μύκητες των νυχιών όσες πληροφορίες χρειάζεται να γνωρίζουμε με σκοπό την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπισή τους.

Πριν όμως περάσουμε στην αντιμετώπιση της ασθένειας θα πρέπει να ενημερωθούμε για το τι ακριβώς είναι η πάθηση της ονυχομυκητίασης, πώς δημιουργείται, τί την προκαλεί & με τί συμπτώματα εκδηλώνεται.

Τί είναι οι Μύκητες των Νυχιών & Ποια Είδη Μυκήτων περιλαμβάνει η πάθηση Ονυχομυκητίαση;

Η λοίμωξη με την ονομασία “ονυχομυκητίαση” προκαλείται κυρίως από ένα είδος μυκήτων με την ονομασία “δερματόφυτα”.

Τα δερματόφυτα αποτελούν τον “συνήθη ύποπτο” για ποικίλες μυκητιάσεις του δέρματος. Εκτός από τη μυκητίαση των νυχιών – επίσης πολύ διαδεδομένη – είναι και η μυκητίαση του τριχωτού της κεφαλής που προκαλούν οι συγκεκριμένοι μύκητες.

Δείτε ακόμα:  Έχω κατάθλιψη; Πέντε ερωτήσεις αποκαλύπτουν αν πάσχετε – Όλα τα συμπτώματα

Δε χάνουν ποτέ ευκαιρία να ανιχνεύουν ζεστό & υγρό περιβάλλον για να το κάνουν “σπίτι” τους και να αναπτυχθούν.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι μυκητιάσεις έχουν έξαρση κυρίως τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες που το ζεστό κλίμα σε συνδυασμό με τον ιδρώτα & της υγρασία δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξή τους.

Αν και τα πόδια – και συγκεκριμένα τα νύχια και η περιοχή του δέρματος ανάμεσα στα δάχτυλα – είναι η πιο διαδεδομένη μορφή μυκητίασης που συναντάμε … ωστόσο η αλήθεια είναι πως οι μύκητες μπορούν να εξαπλωθούν σε ολόκληρο το σώμα εάν φανείς απρόσεκτος.

Στο τριχωτό μέρος της κεφαλής, στη βουβωνική χώρα, στον κορμό, στα χέρια … ακόμα και στο πρόσωπο !

Oι μικροοργανισμοί αυτοί εκδηλώνονται με τη μορφή εξανθημάτων στρογγυλού σχήματος που περιμετρικά δημιουργούν μια εμφανώς ερυθρή περιοχή δέρματος (κάτι σαν κόκκινο δακτύλιο), ενώ στο κέντρο δεν εμφανίζουν καμία μετάλλαξη και το δέρμα δείχνει απόλυτα υγιές.

Όμως δεν είναι μόνο τα δερματόφυτα που ευθύνονται για την πάθηση της μυκητίασης των νυχιών (αν και αποτελούν το 90 % περίπου των συνολικών περιπτώσεων).

Άλλες μορφές μυκήτων που μπορεί να συναντήσεις είναι και τα μη δερματόφυτα, αλλά και οι μύκητες Candida albicans (μυκητίαση γνωστή και ως καντιντίαση που προσβάλει κυρίως το μεγάλο δάχτυλο των ποδιών).

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: Πόσο ασφαλής είναι ο εμβολιασμός των εγκύων και των γυναικών που θηλάζουν;

Σε όλες τις περιπτώσεις, η μυκητίαση, είναι εξαιρετικά μεταδοτική πάθηση και απαιτείται αυστηρή καθαριότητα, φροντίδα & υγιεινή για τη μη μετάδοσή της σε άλλον άνθρωπο ή τη μη εξάπλωσή της σε διπλανές περιοχές του δέρματος.

Στις παραλίες, στην πισίνα, στο ντους … σε μέρη δηλαδή που κυκλοφορείς με γυμνό το πέλμα, ο κίνδυνος μετάδοσης είναι πολύ μεγάλος. Επίσης η χρήση κοινών ειδών που έρχονται σε άμεση επαφή με τη μολυσμένη περιοχή (πετσέτες, κάλτσες, παπούτσια, σεντόνια, νυχοκόπτες, ψαλίδια νυχιών, λίμες) μπορεί να οδηγήσει σε μετάδοση της λοίμωξης και σε άλλα άτομα.

Η δερματολογική αυτή λοίμωξη που προσβάλει (εκτός από το δέρμα) και τα νύχια μπορεί να πραγματικά να κάνει την καθημερινότητά σου … ανυπόφορη !

Πώς εκδηλώνεται η Πάθηση (Συμπτώματα);

Αρχικά να τονίσουμε πως η πάθηση της ονυχομυκητίασης δε γνωρίζει φύλο. Προσβάλλει τόσο άνδρες όσο και γυναίκες, ακόμα και παιδιά (αν και σε σημαντικά μικρότερο ποσοστό) !

Επίσης πιο συχνά θα δεις να εκδηλώνεται στα πόδια παρά στα χέρια, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην ανάπτυξη ιδανικού περιβάλλοντος υγρασίας που αναπτύσσεται μέσα στα παπούτσια.

Πολλές άλλες παθήσεις τείνουν να μοιάζουν με τους μύκητες των νυχιών (καθώς εκδηλώνονται με παρόμοια συμπτώματα), γεγονός που μπορεί να παραπλανήσει το άτομο.

Δείτε ακόμα:  Δραματική προειδοποίηση ΠΟΥ για τη μετάλλαξη του κορονοϊού: Είμαστε λίγο παράλυτοι

Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η εξέταση από έναν ειδικό δερματολόγο για τη διευκρίνηση της πάθησης και τη συνταγολόγηση της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής (για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο από τον γιατρό).

Η λοίμωξη αυτή εκδηλώνεται με ορισμένα πολύ κοινά συμπτώματα, που όμως διαφοροποιούνται από ασθενή σε ασθενή. Ακόμα και ο ίδιος μύκητας μπορεί να εκδηλωθεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο σε 2 άτομα.

Τα κύρια συμπτώματα που εμφανίζονται σε πρώτο στάδιο της νόσου και που θα πρέπει να σε υποψιάσουν είναι τα ακόλουθα :

αλλαγή στο σχήμα του νυχιού
αλλαγή στο χρώμα του νυχιού
αλλαγή στο πάχος του νυχιού
αποκόλληση του νυχιού από το δέρμα
οποιασδήποτε μορφής δυσμορφία του νυχιού
Σε αυτή την 1η φάση της νόσου ο ασθενής δεν εμφανίζει ακόμα πόνο, ενόχληση ή οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα. Τα συμπτώματα παραμένουν μόνο οπτικά και αφορούν στη φυσιολογία του νυχιού.

Καθώς η λοίμωξη εξελίσσεται όμως τα συμπτώματα μπορούν να γίνουν πολύ έντονα και επίπονα.

πόνος
κνησμός
δυσχέρεια στη βάδιση
αδυναμία ορθοστασίας
δυσκολία στη σωματική άσκηση
παραισθησία ή υπαισθησία των ποδιών
χρωματισμός του νυχιού (κίτρινο, καφέ, μαύρο, πράσινο, μωβ)

Διαβάστε περισσότερα στο health-fitness.gr