Μύθος ότι τα κουνούπια προτιμούν τους γλυκοαίματους

Τα κουνούπια που κυκλοφορούν φέτος στην Ελλάδα, απειλούν τη δημόσια υγεία. Άρα έχει νόημα να γνωρίζουμε τι τα ελκύει, όπως καταρρίπτουμε το μύθο των γλυκοαίματων.
Νίκη Μπάκουλη

Μετά το συναγερμό του υπουργείου Υγείας για κουνούπια που είχαν εξαφανιστεί από την Ελλάδα 60 χρόνια και φέτος απειλούν πάλι τη δημόσια υγεία, επανέρχονται στο προσκήνιο τα SOS της επιβίωσης μας.

Το NEWS 24/7 έχει ήδη αποκαλύψει γιατί βουίζουν στα αυτιά μας, όπως και ότι δεν μας ρουφούν το αίμα όλα, αλλά τα θηλυκά (χρειάζονται το αίμα, μετά τη συνεύρεση με τα αρσενικά, ώστε να αποκτήσουν την ενέργεια που χρειάζονται για να παράγουν ‘αυγά’).

Μελέτη ενημέρωσε και πως διαθέτουν πολλά εφεδρικά σχέδια για να μας κυνηγήσουν και να μας τσιμπήσουν, όπως και ποιοι παράγοντες τα βοηθούν να μας προτιμήσουν από άλλους.

Ο καθηγητής βιολογίας του Duke, Ke Dong ο οποίος μελετά τι απωθεί τα κουνούπια, κατέρριψε ίσως τον επικρατέστερο μύθο που αφορά τα έντομα: αυτόν που θέλει να έχουν μια ιδιαίτερη αγάπη για τους γλυκοαίματους ανθρώπους.

Κατά το WebMD η γλυκύτητα του αίματος μας εξαρτάται από τη γλυκόζη, είδος ζάχαρης που λαμβάνουμε από τα τρόφιμα και το χρησιμοποιεί το σώμα μας για ενέργεια.

Προέρχεται κυρίως από τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως το ψωμί, οι πατάτες και τα φρούτα.

Καθώς τρώμε, το φαγητό ταξιδεύει στον οισοφάγο μας προς το στομάχι. Εκεί, τα οξέα και τα ένζυμα το διασπούν σε μικροσκοπικά κομμάτια. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, απελευθερώνεται γλυκόζη, η οποία μπαίνει στα έντερα μας όπου απορροφάται.

Από εκεί, περνά στην κυκλοφορία του αίματός μας. Μόλις εισέλθει στο αίμα, η ινσουλίνη βοηθά τη γλυκόζη να φτάσει στα κύτταρα μας.

Τα άτομα με διαβήτη έχουν υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους ή γιατί δεν έχουν αρκετή ινσουλίνη για να τη μεταφέρουν ή επειδή τα κύτταρα τους δεν ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη όπως θα έπρεπε.

Όταν η γλυκόζη του αίματος αυξάνεται μετά το φαγητό, τα βήτα κύτταρα στο πάγκρεας απελευθερώνουν ινσουλίνη στην κυκλοφορία του, η οποία ‘ξεκλειδώνει’ τα κύτταρα των μυών, του λίπους και του ήπατος, ώστε να μπορεί να εισχωρήσει μέσα τους η γλυκόζη και να έχουμε ενέργεια.

Ειρήσθω εν παρόδω, αναδυόμενες μελέτες δείχνουν ότι οι χημικές ουσίες που παράγει το μοναδικό μικροβίωμα του δέρματος του καθενός μας, μπορούν να τα προσελκύσουν. Ερευνητές διαπίστωσαν πως κατ’ εξοχήν ελκύονται από το διοξείδιο του άνθρακα της εκπνοής και τη θερμότητα που εκπέμπει το σώμα μας.

Μερικές μελέτες έδειξαν ότι τα κουνούπια ήταν πιο πιθανό να προσγειωθούν σε ανθρώπους που έχουν πιει μπύρα και ότι το σκόρδο τα κρατά μακριά.

Επίσης, δεν χρησιμοποιούμε αφρόλουτρα με φρουτώδη αρώματα και σύμμαχοι μας είναι ο ανεμιστήρας, το αιθέριο έλαιο της λεβάντας, ο βασιλικός, το δεντρολίβανο, τα κρεμμήδια, η λεβάντα και τα κεριά με citronella.

news247.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.