Ν. Βουτζάς: Εκδήλωση μνήμης με εξαιρετικούς ομιλητές, γεύσεις και τους χορούς του Λυκείου Ελληνίδων Ραφήνας

Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Νέου Βουτζά « Η ΠΡΟΟΔΟΣ» και ο Ιερός Ναός Αγ. Ιωάννη Νέου Βουτζά διοργάνωσαν, την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022, μία εξαιρετική εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή με θέμα: «Από τον Μπουτζά στο Νέο Βουτζά»

Η εκδήλωση, στην οποία συμμετείχε με παραδοσιακούς χορούς της Μικράς Ασίας, το Λύκειο Ελληνίδων Ραφήνας, πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη, ο οποίος εορτάζει, φέτος, τα 10 χρόνια από την έναρξη της επίσημης λειτουργίας του.

Ντυμένοι με τις παραδοσιακές φορεσιές Προποντίδος οι χορευτές του Λυκείου των Ελληνίδων Ραφήνας χόρεψαν μελωδίες από τη Μ.Ασία, που διδάχθηκαν από τον Κωνσταντίνο Λιναρά, ενώ προσφέρθηκαν γλυκίσματα από τις μακρινές πατρίδες!


Την εκδήλωση συντόνισε η πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου “Η Πρόοδος” κα Έμυ Κροκίδη και Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν:

• Ο πατήρ Γρηγόριος Λιέπουρης, ο οποίος περιέγραψε τον μαρτυρικό θάνατο του Εθνοϊερομάρτυρα-Αρχιμανδρίτη Ιακώβου Γεωργίου Αρχατζικάκη, στον Μπουτζά της Σμύρνης από τους Τούρκους, στις 27 Αυγούστου του 1922.

• Ο φιλόλογος-λαογράφος κ. Θοδωρής Κοντάρας ο οποίος αναφέρθηκε, με τον ιδιαίτερα γλαφυρό του τρόπο, στον Μπουτζά, «το λουλουδένιο χωριό της Σμύρνης», όπως συνήθιζαν να το αποκαλούν οι Μικρασιάτες.

• Ο ιατρός-συγγραφέας κ. Ευάγγελος Μαυρουδής ο οποίος ξανάφερε στην μνήμη των παρευρισκομένων, πώς και γιατί οι Μικρασιάτες Πρόσφυγες από τον Μπουτζά επέλεξαν και δημιούργησαν τον Οικισμό του Νέου Βουτζά, στους πρόποδες του Πεντελικού Όρους, 3 δεκαετίες μετά τον ξεριζωμό τους.

• Η φιλόλογος -ιστορικός κα Λίτσα Ρίζου η οποία συνέδεσε «ΤΟ ΤΡΑΥΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΥΜΑ», δίνοντας το πολιτιστικό και κοινωνικό αποτύπωμα της Μικρασιατικής Καταστροφής στον κόσμο μας.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε βίντεο από τον Μπουτζά της Σμύρνης και υπήρχε Έκθεση με φωτογραφίες από οικογενειακά αρχεία κατοίκων του Νέου Βουτζά.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.