Ν. Βουτζάς: Μια μοναδική Βιβλιοθήκη ξαναδίνει ζωή μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές

Εννέα μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά, η περιοχή αρχίζει να χαμογελάει πάλι.

Μια μοναδική Βιβλιοθήκη, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία των κατοίκων του Νέου Βουτζά, με βιβλία στα Ελληνικά και άλλες τρεις γλώσσες, στήθηκε εκεί, στο κέντρο του Αθλητικού Συλλόγου, που κατέστρεψε η πυρκαγιά του Ιουλίου και να αποτελέσει την πρώτη αφορμή για να αντιμετωπιστεί το σκοτάδι και ο πόνος της απώλειας που άφησε πίσω της η καταστροφή του 2018.

Πρόκειται για τη Βιβλιοθήκη Marie Blanche, όπως ονομάστηκε στη μνήμη της Marie Blanche Σαρίκα, η οικογένεια της οποίας δώρισε 500 σπάνια και ιστορικής αξίας βιβλία (κάποια από αυτά με ιστορία πάνω από έναν αιώνα). Πολλά από τα βιβλία της συλλογής είναι βιβλιοδετημένα με χειροποίητη διακόσμηση σε δέρμα, ύφασμα και χειροποίητο χαρτί και περιέχουν χρωμολιθογραφίες, χάρτες και χαρακτικά.

Το Women’s International Club μεσολάβησε για τη δωρεά, ενώ κάτοικοι και σχολεία της περιοχής ανέλαβαν την επιμέλεια και ταξινόμηση των βιβλίων και τη δημιουργία της Βιβλιοθήκης που εμπλουτίζεται συνεχώς και βρίσκεται στην περιοχή του Νέου Βουτζά (Aθλητικός Σύλλογος Νέου Βουτζά, Χρυσοστόμου Σμύρνης 1, Α’ είσοδος Νέου Βουτζά).

Αντιλαμβανόμενοι τη μεγάλη σημασία της πρωτοβουλίας αυτής για την επούλωση των πληγών από τις πυρκαγιές του Ιουλίου, η Βιβλιοθήκη Marie Blanche φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο πολιτισμού για ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία. Ήδη, υπάρχουν βιβλία σε τέσσερις γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά) και παράρτημα μουσικών βιβλίων που θα χρησιμοποιηθούν για τις μουσικές δράσεις των Συλλόγων της περιοχής. Η Βιβλιοθήκη απευθύνεται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες και θα στεγάσει δράσεις για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Σκοπός είναι η εμπλοκή των κατοίκων σε πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις και θα είναι κυρίως δανειστική, εκτός από ορισμένα σπάνια βιβλία, που θα είναι εφικτό να διαβάζονται μόνο στο αναγνωστήριο.

«Αναζητώντας τρόπους αντιμετώπισης του μετατραυματικού συνδρόμου, συνεργαστήκαμε με ψυχολόγους ειδικευμένους σε τέτοιου είδους καταστάσεις, οι οποίοι συμβούλεψαν δράσεις συνεύρεσης και εκτόνωσης της κοινότητας μέσα από συλλογικές εκδηλώσεις. Η ιδέα μιας Βιβλιοθήκης, είχε ήδη διατυπωθεί πριν την πυρκαγιά και τώρα τέθηκαν οι βάσεις, χάρη στη δωρεά», αναφέρει η κ. Νίκη Τσιρώνη, βυζαντινολόγος στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και εταίρος του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Γύρω από τη Βιβλιοθήκη Marie Blanche, υπάρχει πρόθεση οργάνωσης δράσεων με την ενεργή συμμετοχή παιδιών και νέων όπως, εργαστήρια χειροποίητου χαρτιού, παραγωγής χαρτιού διακοσμημένο με την τεχνική της μαρμαρογραφίας, βιβλιοδεσίας, διακόσμησης δερματόδετων βιβλίων με μπρούτζινα κοσμήματα/σφραγίδες και παραδοσιακές τεχνικές, καθώς και εργαστήρια συντήρησης και βιβλιοθηκονομίας.

Παράλληλα, η Βιβλιοθήκη Marie Blanche φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο πολιτισμού, με αναγνώσεις βιβλίων, συζητήσεις, συναντήσεις με συγγραφείς, θεατρικές παραστάσεις, ζωγραφική, διάδρασης μεταξυ ηλικιακών ομάδων – όλα με επίκεντρο το βιβλίο, την τέχνη, την ιστορία του και τον ρόλο του στον 21ο αιώνα.

Η λειτουργία της Βιβλιοθήκης θα έχει ως αποτέλεσμα:

▪ Την προώθηση της εξωστρέφειας για την αντιμετώπιση του μετατραυματικού συνδρόμου
▪ Θα ωφελήσει τους κατοίκους του Νέου Βουτζά και του Ματιού, καθώς και των γειτονικών περιοχών Ραφήνας, Πικερμίου, Αγίας Μαρίνας, Νέας Μάκρης κλπ.
▪ Την ισχυροποίηση των δεσμών μεταξύ των μελών της κοινότητας του Νέου Βουτζά και της ευρύτερης περιοχής
▪ Τη συνειδητοποίηση των παιδιών σχετικά με την ευθύνη τους απέναντι στους εαυτούς τους και την κοινωνία
▪ Την κινητοποίησή τους ως ενεργών πολιτών από νωρίς
▪ Την ενδυνάμωση της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες
▪ Την ευαισθητοποίηση παιδιών και ενηλίκων σε ζητήματα πολιτισμού και συμμετοχής στα κοινά
▪ Την προώθηση της γνώσης και του βιβλίου ως μέσο μετάδοσής της
▪ Την ισχυροποίηση των δεσμών μεταξύ ηλικιακών ομάδων
▪ Τη διεύρυνση των οριζόντων παιδιών και ενηλίκων προς άλλους πολιτισμούς και την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.