Να παραταθεί η φιλοξενία των πληγέντων από την φωτιά στο Μάτι στο ΚΕΔΑ Ζούμπερι

Να παραταθεί η φιλοξενία των πληγέντων από την φωτιά στο Μάτι στο ΚΕΔΑ Ζούμπερι ζητούν με επιστολή που απέστειλαν προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Υποδομών και μεταφορών, οι βουλευτές του ΚΚΕ

Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρεται:

Όπως είναι γνωστό, ένας αριθμός πληγέντων από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, φιλοξενείται στο Κέντρο Ετοιμότητας Διασποράς Αεροπορίας (ΚΕΔΑ/Ζ) στο Ζούμπερι. Πρόκειται κυρίως για οικογένειες, των οποίων ακόμη δεν έχει επισκευαστεί η κατεστραμμένη κατοικία.

Πρόσφατα ειδοποιήθηκαν από τη Διοίκηση του Στρατοπέδου να εκκενώσουν τους οικίσκους που διαμένουν, γεγονός που τους δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα και μάλιστα εν μέσω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας του ιού SARS-CoV-2.

Δείτε ακόμα:  Το "Χειμώνα Καλοκαίρι" ζητά προσωπικό για 5νθήμερη απασχόληση

Στις κρατικές ελλείψεις και καθυστερήσεις που προϋπήρχαν, ήρθε να προστεθούν τα προβλήματα, εξαιτίας και της πανδημίας, που κάνουν ακόμη πιο χρονοβόρες τις απαραίτητες διαδικασίες που σχετίζονται με τη στεγαστική αποκατάσταση των πυρόπληκτων, όπως είναι η απόκτηση των δικαιολογητικών από μια σειρά αρμόδιες υπηρεσίες (γραφείο Κτηματογράφησης, Υποθηκοφυλάκειο, Α.Α.Δ.Ε. κλπ), καθώς και η σύνταξη σχεδίων και δικαιολογητικών από ιδιώτες μηχανικούς. Επίσης η αγορά νέας κατοικίας είναι πολύ δύσκολη να πραγματοποιηθεί με δεδομένη την κατάσταση από το πρώτο και δεύτερο απαγορευτικό (lockdown).

Δείτε ακόμα:  Δωρεάν rapid test στη Νέα Μάκρη την Τρίτη 11 Μαΐου

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν οι νομοθετικές εκκρεμότητες, όσον αφορά το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πληγείσας περιοχής στους Δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας –Πικερμίου, αλλά και της εφαρμογής αυτών που αναφέρονται σχετικά με το δασικό χαρακτήρα εκτάσεων στο Μάτι, Κόκκινο Λιμανάκι κ.λ.π. (Ν4685/20 αριθ. 102 ΦΕΚ 92Α).

Είναι απόλυτα λογικό, οι φιλοξενούμενες οικογένειες σε αυτές τις δομές να ζητάνε παράταση της φιλοξενίας, κατ’ αναλογία και της εφαρμογής της επιδότησης ενοικίου που έχει παραταθεί μέχρι και τον Αύγουστο του 2021.

Δείτε ακόμα:  Συνεδριάζει την Τρίτη η Οικονομική Επιτροπή Ραφήνας - Πικερμίου - Δείτε τα θέματα

Με βάση τα παραπάνω Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρουν:

• Για να παραταθεί η φιλοξενία των πληγέντων στο ΚΕΔΑ στο Ζούμπερι;
• Για να στηριχθεί η διαδικασία αποκατάστασης των πληγέντων, των οποίων Γολγοθάς συνεχίζεται;
• Ώστε να επιλυθούν οι νομοθετικές εκκρεμότητες που υπάρχουν;

Οι Βουλευτές
Γκιόκας Γιάννης
Κανέλλη Λιάνα
Κατσώτης Χρήστος
Μανωλάκου Διαμάντω
Παφίλης Θανάσης