Νάσος Αθανασίου: Δεν θα επιτραπούν λατομεία στην Πεντέλη – Δεσμεύεται το Υπ. Πολιτισμού

Τη δέσμευση του υπουργείου Πολιτισμού ότι δεν θα επιτραπεί να λειτουργήσουν ξανά λατομεία στο Πεντελικό Όρος προκάλεσαν οι δύο Ερωτήσεις του Νάσου Αθανασίου στη Βουλή. Ας ελπίσουμε ότι η δέσμευση αυτή δεν θα μείνει στα χαρτιά.

Η δεύτερη Ερώτηση που συνοδευόταν από Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφου υποβλήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2021, και αφορούσε την επιχειρούμενη επαναλειτουργία λατομείου μαρμάρου στη Ραπεντώσα. Στην απάντησή του το υπουργείο αρνείται ότι οι υπηρεσίες του έχουν δώσει άδεια για λειτουργία ή επαναλειτουργία λατομείων στο Πεντελικό. Επισημαίνει μάλιστα, ό,τι κάθε συζήτηση τέτοιου ενδεχομένου είναι απαγορευτική!

Στην Απάντηση που υπογράφει η κ. Μενδώνη σημειώνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Τα λατομεία από τα οποία προέρχεται το οικοδομικό υλικό εξαιρετικά σημαντικών μνημείων της αρχαιότητας, με κορυφαίο τον Παρθενώνα, αλλά και όλα τα τεκμήρια της λατόμευσης και της μεταφοράς των υλικών στο άστυ, καθώς και η ευρύτερη περιοχή τους διάστικτη από αρχαία ιερά, βυζαντινά εκκλησάκια και νεότερες μαρτυρίες, σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον συνθέτουν ένα μοναδικό σύνολο, ένα εξαιρετικό τοπίο, το οποίο η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει και να αναδείξει.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως έχω ήδη ρητά δηλώσει, η όποια συζήτηση για λειτουργία ή επαναλειτουργία λατομείων καθίσταται απολύτως ανυπόστατη και απαγορευτική».

Ο βουλευτής Ανατ.Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Αθανασίου κατέθεσε την πρώτη Ερώτηση για το λατομείο στη Ραπεντώσα στις 2 Ιουνίου του 2021, αλλά αναγκάστηκε να επανέλθει με Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφου στις 17 Σεπτεμβρίου, καθώς τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών απέφευγαν να απαντήσουν. Με τη δεύτερη Ερώτηση ο Νάσος Αθανασίου καυτηρίασε την αδικαιολόγητη αφωνία των αρμοδίων και ζήτησε να κατατεθεί στη Βουλή το «Masterplan», που προετοιμάζεται για το Πεντελικό Όρος. Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού το «Masterplan Πεντελικού Όρους» εξετάστηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και έλαβε θετική γνωμοδότηση. Αναμένεται η έκδοση της σχετικής απόφασης.

Περιμένουμε λοιπόν, να δούμε με ποια συγκεκριμένα μέτρα θα επιτευχθεί η προστασία και ανάδειξη του Πεντελικού Όρους, αφού το περιεχόμενο του Masterplan, παρά το αίτημά μας, δεν κατατέθηκε στη Βουλή.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει καταθέσει ιδιωτική εταιρία για εκμετάλλευση λατομείου μαρμάρων δεν έχει ακόμη εισαχθεί για γνωμοδότηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Η Απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού κάνει μνεία στους νόμους 4512/2018 και 4277/2014, που επιτάσσουν το κλείσιμο των λατομείων και τη δημιουργία Περιφερειακού και Μητροπολιτικού Πάρκου στην Πεντέλη, όπως ακριβώς ζητούμε και εμείς με τις παρεμβάσεις μας. Αναμένουμε να δούμε τις δεσμεύσεις να μετατρέπονται σε πράξεις. Για εμάς η υπόθεση δεν έκλεισε. Οι επιχειρηματίες αυτού του είδους δεν πτοούνται. Το υπουργείο Πολιτισμού απάντησε. Τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών γιατί αποφεύγουν να απαντήσουν στη Βουλή;

Δείτε όλη την Απάντηση του ΥΠΠΟΑ εδώ

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.