Νέα και ελπιδοφόρα δημοτική αρχή – Τι χρειάζεται για την ανάπτυξη της Αρτέμιδας

Η άρχουσα τάξη νοείται ως μια ομάδα ανθρώπων που συνάρχουν και συνεργάζονται, αποβλέποντας στην επίτευξη ενός κοινού σκοπού, που είναι η ευδαιμονία των κατοίκων.

Όχι μόνο να την προφέρουν ως λέξη, αλλά να την αντικρίζουν, να ριγούν και να ζουν με την αύρα της έχουν την τύχη οι κάτοικοι της Αρτέμιδος και κάθε ελληνικής παραλιακής πόλης.

Όμως, αν κοιτάξεις την Αρτέμιδα μέσα από τη θάλασσα θα νοιώσεις θλίψη για το κατάντημα μιας τόσο προσοντούχου πόλης, από τους ίδιους τους κατοίκους της.

Κι είναι πολλά τα προσόντα της Αρτέμιδος που άφησαν εντελώς ανεκμετάλλευτα τα μικροσυμφέροντα που μέχρι και σήμερα διοίκησαν αυτό το χαρισματικό τόπο.

Σε δύο μήνες περίπου θα έχουμε δημοτικές εκλογές. Για άλλη μια φορά θα τεθεί στη κρίση των δημοτών η αξιοπιστία των πολιτικών προσώπων που θέλουν να αναλάβουν τις τύχες του Δήμου. Για μια ακόμα φορά οι δημότες θα πρέπει να διαλέξουν μεταξύ της στασιμότητας και της προόδου. Δύο εντελώς διαφορετικές πρακτικές που η κάθε μια έχει διαφορετικό δρόμο και ρόλο. Η στασιμότητα είναι ο εύκολος δρόμος-ρόλος και εξυπηρετεί τα μικροσυμφέροντα. Η πρόοδος τα πολεμά όταν τα βρει εμπόδιο.

Αν κρίνουμε από την αφασία και απραξία που επικράτησαν τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια και την κινητικότητα που λόγο εκλογικών και μόνο συμφερόντων παρατηρείται το τελευταίο δίμηνο-τρίμηνο, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα, ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα το μοτίβο της απραξίας εξυπηρετούσε μικροσυμφέροντα μιας ομάδας ανθρώπων που έβλεπαν και βλέπουν τη πόλη ως «λάφυρο» για την επιβίωση τους.

Σε λίγο καιρό οι πολίτες θα πρέπει να εκλέξουν τη νέα δημοτική τους Αρχή. Το στοιχείο που θα επηρεάσει την επιλογή των ψηφοφόρων θα είναι κυρίως το πρόγραμμα δράσης της τετραετίας. Συνήθως τα προγράμματα δράσης είναι μεγαλεπήβολα, αόριστα και καταλαμβάνουν αρκετές σελίδες με κύριο στόχο τον εντυπωσιασμό των πολιτών. Από πού όμως προκύπτει η προτεραιότητα, ή, η αναγκαιότητα, των έργων/ου, από πού θα προέλθουν οι χρηματοδοτήσεις, το πότε αρχίζουν και πότε τελειώνουν σχεδόν ποτέ δεν αναφέρουν. Απλά μοιάζουν και είναι ευχολόγια και με προοπτική ότι μας… κάτσει.

Και η παρούσα δημοτική αρχή του κ. Δημήτρη Μάρκου, δεν απέφυγε το μοιραίο. Τέσσερα χρόνια απραξίας και ω!!!! του θαύματος, λίγο πριν τις εκλογές άρχισαν να εγκαινιάζονται έργα. Φυσικά ουδείς είναι αντίθετος και ο λαός λέει: «Κάλιο αργά παρά ποτέ».

Όμως με αυτή την τακτική-πρακτική θα έρθει η αναγκαία και πολυπόθητη ανάπτυξη που τόσο έχει ανάγκη οι πόλεις-δήμος; Ή μήπως τελικά οι ψηφοφόροι δεν θα «τσιμπήσουν» και πρέπει να αποφασίσουν μια ριζική αλλαγή για μια νέα και ελπιδοφόρα δημοτική αρχή;

Υδατοδρόμια… αντισταθμιστικά

Πριν λίγες ημέρες σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Τοπική Οργάνωση Μελών Σπάτων – Αρτέμιδος και η Νομαρχιακή Επιτροπή Ανατολικής Αττικής ΣΥΡΙΖΑ, στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Σπάτων, μίλησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Σπίρτζης, για Υποδομές και Ανάπτυξη στην Ανατολική Αττική.

Ο κ. Σπίρτζης μεταξύ άλλων ανέφερε: «Το Σχέδιο των Υδατοδρομιών, στο οποίο περιλαμβάνονται συνολικά πάνω από 180 υδατοδρόμια σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων, τα τέσσερα από αυτά στην Ανατολική Αττική και πιο συγκεκριμένα, στο Λαύριο, στη Ραφήνα, στην Αγία Μαρίνα και στην Βάρκιζα. Θα μπορεί επιτέλους, τόνισε, η Ανατολική Αττική να συνδεθεί με την Εύβοια, με τις Κυκλάδες και με τα νησιά του Αργοσαρωνικού».

Μάλιστα όπως είπε «μετά τις δημοτικές εκλογές θα θέσει θέμα αντισταθμιστικών ωφελημάτων από την λειτουργία του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος. Ανέφερε μάλιστα ότι η σύμβαση για το αεροδρόμιο Καστελιού στην Κρήτη, προβλέπει την απόδοση του 2% του τζίρου του αεροδρομίου για αντισταθμιστικά στους κατοίκους της περιοχής».

Θα καταθέσουμε μερικές ιδέες για άμεση οικονομική και περιβαλλοντική ανάπτυξη της Αρτέμιδος:

• Ήπια ανάπλαση της Αλυκής, καθαρισμός της από τα ξενόφερτα υλικά, κατασκευή ξύλινων περιπατητικών διάδρομων, περίφραξη.
• Διάνοιξη της παραλιακής οδού που οδηγεί απευθείας στο «λιμάνι». Πλήρης ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Αρτέμιδος.
• Καθαρισμός και ανάπλαση παραλιακού πάρκου Αρτέμιδος και η συνεχής φύτευση εποχικών φυτών.
• Δημιουργία διαβάσεων πεζών στις κεντρικές αρτηρίες του Δήμου ώστε να μην κινδυνεύουν άνθρωποι και παιδιά κυρίως κατά τους θερινούς μήνες.
• Από άκρο σε άκρο της πόλης με κάθε κόστος, παραλιακού πεζόδρομου, ποδηλατοδρόμου και ή δυνατόν αυτοκινητόδρομου, αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, δημιουργία ανά πολεοδομική ενότητα στην Αρτέμιδα μίας παιδικής χαράς πλατείας αφού θα έχουν απαλλοτριωθεί οι εκτάσεις και θα έχουν αποζημιωθεί οι ιδιοκτήτες, επίσπευση όσο το δυνατόν των έργων αποχέτευσης. Αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του δήμου κ.λ.π.

Αυτά θέτουμε ως προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής που θα προκύψει από τις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου.

Δημήτρης Πνευματικάτος

Πηγή: Εφημερίδα Polis

Διαβάστε επίσης