Νέα Μάκρη: Είκοσι τέσσερα παιδιά από την Κωνσταντινούπολη επανασυνδέονται με τις ρίζες τους!

Από άκρη σε άκρη του γηπέδου και έξω στις κερκίδες, ο αέρας αναμείγνυε τις φωνές. Ελληνικά και τουρκικά μπερδεύονταν μεταξύ τους, με κοινή «γλώσσα» τον ενθουσιασμό και τα γέλια. Για τα 24 παιδιά από την Κωνσταντινούπολη και την Ιμβρο, που φοιτούν στο Ζωγράφειο, το Ζάππειο και την Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, αυτές ήταν οι πρώτες ώρες των διακοπών τους στις παιδικές εξοχές του Αγίου Ανδρέα, στη Νέα Μάκρη.

«Από την Ελλάδα μού αρέσουν οι παραδοσιακοί χοροί, τα φαγητά, η χώρα και κυρίως οι άνθρωποι», περιγράφει στην «Κ» η Αρτεμις Καρυπίδου που ετοιμάζεται να φοιτήσει τον Σεπτέμβριο στη 10η τάξη του Ζωγράφειου Γυμνασίου. Εχοντας γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη από μητέρα Τουρκάλα και πατέρα Ελληνα, η 16χρονη μαθήτρια ταξίδεψε στη χώρα μας, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών της Ομογένειας που υλοποιεί το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων. Για δύο εβδομάδες τα παιδιά που ήρθαν από την Τουρκία, θα φιλοξενηθούν στις κατασκηνώσεις του δήμου στον Αγιο Ανδρέα, ενώ θα πάρουν μέρος και σε ένα τριήμερο ταξίδι στην Αρχαία Ολυμπία.

Ταξίδι γεμάτο εμπειρίες

«Από το ταξίδι αυτό περιμένω να κάνω νέες φιλίες, να βελτιώσω τα ελληνικά μου, να μάθω ιστορία και άλλα σημαντικά πράγματα που θα με βοηθήσουν να αναπτύξω περισσότερο τις σχέσεις μου με την Ελλάδα», μας λέει η Αρτεμις, κρατώντας αγκαλιά την –κατά δύο χρόνια– μικρότερη αδερφή της, Δάφνη, που ήρθε στη χώρα μας με σκοπό να ζήσει κι εκείνη τις ίδιες εμπειρίες.

«Είμαι πολύ χαρούμενη που ήδη άρχισα να γνωρίζω παιδιά από την Ελλάδα και σκοπεύω να κρατήσω μαζί τους επαφές», λέει η Δάφνη.

Η αποστολή των Ελλήνων μαθητών από την Κωνσταντινούπολη και την Ιμβρο με τους συνοδούς τους και την εντεταλμένη δημοτική σύμβουλο του Δήμου Αθηναίων για τις παιδικές εξοχές, Πόπη Γιαννοπούλου.

Ο συνομήλικός της, Δημήτρης Ουανής, ήρθε σε αυτό το ταξίδι με την παραίνεση της οικογένειάς του. «Με έστειλαν στην Ελλάδα λέγοντάς μου ότι θα περάσω πολύ όμορφα. Είχαν έρθει και τα ξαδέλφια μου σε αυτό το ταξίδι πριν από λίγα χρόνια και είχαν διασκεδάσει πολύ. Αυτό περιμένω κι εγώ», λέει ο Δημήτρης που γνωρίζει την ελληνική γλώσσα από τη μητέρα του.

«Ο πατέρας μου είναι Ρωμιός της Αντιόχειας. Από εκείνον έμαθα να αγαπάω την Αθήνα, τους ανθρώπους, την ιστορία της. Δεν βλέπω την Ελλάδα σαν ξένη χώρα, επειδή μιλάω τη γλώσσα και έχω διαβάσει ιστορία».

Στη συζήτηση μπαίνει ο Στέφανος Καγιακοπαράν, ένα από τα μεγαλύτερα παιδιά που συμμετέχουν στην αποστολή και φοιτεί στο Ζωγράφειο. «Ο πατέρας μου είναι Ρωμιός της Αντιόχειας. Από εκείνον έμαθα να αγαπάω την Αθήνα, τους ανθρώπους, την ιστορία της. Δεν βλέπω την Ελλάδα σαν ξένη χώρα, επειδή μιλάω τη γλώσσα και έχω διαβάσει ιστορία», μάς λέει.

«Ηρθα σε αυτό το ταξίδι γιατί μου έχει λείψει η Ελλάδα»

Στην παρέα των παιδιών είναι κι ένας μαθητής από τα Αγρίδια της Ιμβρου. Η οικογένεια του Φίλιππου Γεωργίου μετακόμισε στο νησί του Αιγαίου από τη Θεσσαλονίκη όταν εκείνος ήταν 4 ετών. «Το 2012 με την κρίση στη Ελλάδα τα πράγματα δεν πήγαιναν πολύ καλά και οι γονείς μου αποφάσισαν να πάμε στην Ιμβρο για να ανοίξουν ένα μαγαζί. Εφυγαν με τη σκέψη ότι η ζωή μας θα ήταν καλύτερη εκεί πέρα», λέει ο Φίλιππος και εξηγεί γιατί ο ίδιος πήρε μέρος στην αποστολή. «Ηρθα σε αυτό το ταξίδι γιατί μου έχει λείψει η Ελλάδα. Δεν ερχόμαστε πια τόσο συχνά όσο παλιά και ειδικά στην Αθήνα δεν είχα έρθει ποτέ. Μας ενημέρωσαν από το Πατριαρχείο και τότε το αποφασίσαμε».

Η ομάδα των φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, που υλοποιούν την εκπαιδευτική δράση «Παίζω και Επικοινωνώ στην Ελληνική Γλώσσα».

Μαθήματα ελληνικής γλώσσας

Για όσο διάστημα οι μαθητές από την Κωνσταντινούπολη φιλοξενούνται στις παιδικές εξοχές, έχουν την ευκαιρία να αθληθούν, να πάρουν μέρος σε πολιτιστικές δράσεις, να παρακολουθήσουν κινηματογράφο και να ζήσουν ολόκληρη τη συναρπαστική εμπειρία της κατασκήνωσης. Τα πρωινά τους ωστόσο, ξεκινούν με έναν διαφορετικό τρόπο. Συγκεντρώνονται σε μία μεγάλη αίθουσα και παίρνουν μέρος σε ένα παιχνίδι, που σχεδιάστηκε ειδικά για εκείνους και για τα παιδιά της Ομογένειας που θα φιλοξενηθούν το επόμενο διάστημα στην κατασκήνωση του Αγίου Ανδρέα. Πρόκειται για την εκπαιδευτική δράση «Παίζω και Επικοινωνώ στην Ελληνική Γλώσσα», την οποία έχει επιμεληθεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το υπουργείο και τον δήμο.

Το μάθημα στα ελληνικά γίνεται κάθε πρωί για μία ώρα σε μία από τις αίθουσες της κατασκήνωσης.

«Τα παιδιά κάνουν μία ώρα μάθημα και στη συνέχεια εντάσσονται στο πρόγραμμα της κατασκήνωσης. Είναι πολύ σημαντικό για αυτά να δουν πώς ζούμε εμείς, ποιος είναι ο πολιτισμός μας. Τους περνάμε την αγάπη μας και νομίζω ότι το κάνουμε με τον σωστό τρόπο», μας λέει η Πόπη Γιαννοπούλου, εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων για τις παιδικές εξοχές, η οποία υποδέχθηκε τα παιδιά πριν από λίγες μέρες στην πύλη της κατασκήνωσης.

«Είμαστε εδώ για να διαδώσουμε και να διασώσουμε τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας»

Στις εγκαταστάσεις, συναντήσαμε την ομάδα των φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας που υπό την επίβλεψη της αντιπρυτάνεως του Πανεπιστημίου, Ελένης Γρίβα, «τρέχει» το πρόγραμμα.

«Το πανεπιστήμιό μας συμμετέχει σε δράσεις εξωστρέφειας του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας. Είμαστε εδώ για να υλοποιήσουμε ένα μεγάλο όραμα, να διαδώσουμε και να διασώσουμε τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας», επισημαίνει στην «Κ» ο Ακης Δημητρίου, εκπαιδευτικός με μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας.

«Φεύγοντας από την κατασκήνωση, τα παιδιά αυτά όχι μόνο θα έχουν μάθει καλύτερα ελληνικά, αλλά θα έχουν έρθει κοντά στην κουλτούρα και τη φιλοσοφία της κατασκήνωσης γιατί ως μέλη της εξοικειώνονται με τον ελληνικό πολιτισμό ευρύτερα», συμπληρώνει η Ιωάννα Κοκόσια, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ίδιο πανεπιστήμιο.

«Τα παιδιά έρχονται σε άμεση επαφή με τη γλώσσα που ψάλλεται στην Πόλη και χορεύεται και μιλιέται, αλλά που τώρα έρχεται να ενωθεί με το ελληνικό τοπίο, εκείνο του πεύκου και της μυρωδιάς της θάλασσας», λέει η Δ. Φώτου, από την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών.

Η καθηγήτρια Δήμητρα Φώτου η οποία συνεργάζεται εθελοντικά με την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (ΟιΟμΚω), αυτές τις μέρες επισκέπτεται τα φιλοξενούμενα παιδιά στην κατασκήνωση. Οπως λέει στην «Κ», προγράμματα όπως αυτό «είναι προσαρμοσμένα στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας που η εκμάθησή της, σύμφωνα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο απαιτεί ιδιαίτερη ευφυΐα. Τα παιδιά έρχονται σε άμεση επαφή με τη γλώσσα που ψάλλεται στην Πόλη και χορεύεται και μιλιέται, αλλά που τώρα έρχεται να ενωθεί με το ελληνικό τοπίο, εκείνο του πεύκου και της μυρωδιάς της θάλασσας».

«Να τους δώσουμε την ευκαιρία να επανασυνδεθούν με τις ρίζες τους»

Με αφορμή την άφιξη της ομάδας των παιδιών από την Κωνσταντινούπολη στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα Αττικής, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας ανέφερε στην «Κ» ότι η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στο Στρατηγικό Σχέδιο του υπουργείου για τον Απόδημο Ελληνισμό, με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων της Ομογένειας με την Ελλάδα.

«Θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε ακόμη περισσότερα παιδιά να επανασυνδεθούν με τις ρίζες τους, να βελτιώσουν τα ελληνικά τους και να γνωρίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό μας, με τρόπο βιωματικό και ευχάριστο. Θέλουμε να δώσουμε σε Ελληνόπουλα ανά τον κόσμο τη δυνατότητα να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες στην Ελλάδα, να κάνουν νέες φιλίες, να κρατήσουν για πάντα στη καρδιά και τη μνήμη τους την ελληνική φιλοξενία», τόνισε ο υφυπουργός και πρόσθεσε: «Σταθερή μας επιδίωξη είναι η περαιτέρω επέκταση, διαρκής βελτίωση και εξασφάλιση της συνέχειας των προγραμμάτων φιλοξενίας παιδιών και νέων της Ομογένειας σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, εκκλησιαστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς», τόνισε ο κ. Κώτσηρας.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας μίλησε για τη σημασία της φιλοξενίας των παιδιών της ομογένειας, φέτος το καλοκαίρι, στις Παιδικές Εξοχές του Δήμου Αθηναίων. «Σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, επιδιώκουμε να φέρουμε τη νέα γενιά των αποδήμων Ελλήνων σε επαφή με εικόνες, γεύσεις και συνήθειες που συνδέονται άμεσα με την πατρίδα. Η φιλοξενία μας έχει ως στόχο να μεταδώσει στα παιδιά την ουσία και τη μαγεία του ελληνικού καλοκαιριού, δημιουργώντας ανεξίτηλες αναμνήσεις και ισχυρούς δεσμούς με τον τόπο καταγωγής τους. Οι μικροί μας ταξιδιώτες θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν ιστορίες, να ανταλλάξουν εμπειρίες και να αποκτήσουν νέους φίλους. Με αυτόν τον τρόπο προάγουμε την αίσθηση της κοινότητας και ενδυναμώνουμε τους δεσμούς μεταξύ των Ελλήνων όπου κι αν βρίσκονται».

Εως τα τέλη Αυγούστου, στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα θα φιλοξενούνται σταδιακά ομάδες παιδιών της Ομογένειας: από την Τανζανία, τη Βραζιλία, την Ουκρανία, την Αίγυπτο και την Κάτω Ιταλία. Κάθε γκρουπ θα φιλοξενείται στην κατασκήνωση για δύο εβδομάδες, συμμετέχοντας παράλληλα σε εκπαιδευτικές δράσεις και εκδρομές.

kathimerini.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.