Νέα Μάκρη: Συναυλιακό αφιέρωμα στη Σμύρνη με την Ελένη Τσαλιγοπούλου

Το Σάββατο 20 Αυγούστου η Ελένη Τσαλιγοπούλου παρουσιάζει την συναυλία “Σμύρνη 1922-2022” στην Παραλία Νεας Μάκρης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του “Φεστιβάλ Μαραθώνα 2022”, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Η Σμύρνη με την τεράστια παράδοση, την πολυπολιτισμική κουλτούρα, τις μουσικές που ταξίδεψαν από τη μία άκρη του κόσμου έως την άλλη, τη θρυλική ομορφιά και – κυρίως -την τραγική της κατάληξη, έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι της στις ψυχές όλων των Ελλήνων και θα είναι για πάντα η πιο αγαπημένη “χαμένη πατρίδα”.

Εκατό χρόνια μετά την θλιβερή επέτειο της μικρασιατικής καταστροφής, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και οι συνεργάτες της επιλέγουν να παρουσιάσουν μία συναυλία με διαχρονικά τραγούδια του “σμυρναίικου ύφους”, που γεννήθηκαν την περίοδο του Μεσοπολέμου στα “Καφέ Αμάν” της Σμύρνης και των μεγάλων αστικών κέντρων της νεότερης Ελλάδας και μας μεταφέρουν ανάγλυφα την ατμόσφαιρα και τις εικόνες της εποχής.

Θα ακουστούν εμβληματικές δημιουργίες ανώνυμων και επώνυμων συνθετών όπως ο Τούντας, ο Παπάζογλου, ο Δραγάτσης κ.ά, που, παρά την τραγική μοίρα της προσφυγιάς, έμελλε να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ελληνικής λαϊκής μουσικής και του ρεμπέτικου, μεταλαμπαδεύοντας σε όλη την Ελλάδα τον μουσικό θησαυρό του τόπου τους.

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου -και λόγω καταγωγής- γνvωρίζει, αγαπά και τιμά πάντοτε τη Σμύρνη και τις μουσικές της. Μεγάλωσε με αυτά τα τραγούδια, τα θαυμάζει και τα μελετά τόσο ώστε οι ερμηνείες της να τα εμπεριέχουν και δεν λείπει σχεδόν ποτέ η αναφορά τους στα προγράμματά της. Τώρα, μαζί με τους έξι σπουδαίους συνεργάτες της μουσικούς (Ταξιάρχης Γεωργούλης, ούτι, Βαγγέλης Καρίπης, κρουστά, Άγης Παπαπαναγιώτου, κοντραμπάσο, Γιάννης Πούλιος, βιολί, Απόστολος Τσαρδάκας, κανονάκι, Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου, κιθάρα) παρουσιάζει για πρώτη φορά μία παράσταση που βασίζεται αποκλειστικά σε αυτά τα τραγούδια, στις μνήμες και τον ευρύτερο πολιτισμό της Σμύρνης, έναν πολιτισμό που παραμένει αναλλοίωτος στο πέρασμα των χρόνων και εξακολουθεί να μας συγκινεί, να μας γοητεύει και να μας εκφράζει.

Παραλία Νέας Μάκρης | Ώρα έναρξης: 9 μ.μ | Είσοδος ελεύθερη

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.