Νέα μελέτη για το αντιδιαβητικό Ozempic: Μπορεί να ευθύνεται για στομαχική παράλυση

Μια πιθανή σύνδεση ανάμεσα στα «θαυματουργά» ενέσιμα αδυνατίσματος Ozempic και Wegovy και σε 2 σοβαρές παθήσεις σε μη διαβητικούς ασθενείς ανακάλυψε μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «JAMA».

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από 16 εκατ. ασθενείς στις ΗΠΑ, οι οποίοι ζήτησαν αποζημίωση από τις ασφαλιστικές τους εταιρίες μετά από παρενέργειες που παρατήρησαν κατά τη διάρκεια της αγωγής τους. Τονίζουμε ότι όλοι οι ασθενείς είχαν λάβει τη συγκεκριμένη αγωγή εξαιτίας της παχυσαρκίας τους και δεν είχαν διαγνωστεί με διαβήτη.

Όπως αναφέρει η ανάλυση, οι παρενέργειες είναι σπάνιες, αλλά εξαιρετικά σοβαρές και μπορούν να βάλουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών.

Ozempic και Wegovy – Οι 2 σπάνιες παρενέργειες

Η βασική παρενέργεια που αναφέρεται αφορά το στομάχι: «Τα φάρμακα GLP 1 [σ.σ.: Γλουκαγόνο Πεπτίδιο-1] λειτουργούν επιβραδύνοντας την πέψη, έτσι ώστε να καταστείλουν την πείνα του χρήστη, αλλά αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα εάν η επιβράδυνση είναι υπερβολική», αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του CNBC.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες κάνουν λόγο για στομαχική παράλυση, κατά την οποία η κίνηση του φαγητού από το στομάχι στο έντερο επιβραδύνεται δραματικά ή σταματά εντελώς. Ο ασθενής συχνά αντιμετωπίζει συμπτώματα όπως είναι ο επίμονος εμετός και οι ενοχλήσεις στο στομάχι.

Η αλήθεια είναι πως παλαιότερες μελέτες έχουν μιλήσει για τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στομαχικής παράλυσης σε διαβητικούς ασθενείς που λάμβαναν GLP 1 (η δραστική ουσία του Ozempic και του Wegovy ανήκει σε αυτή την κατηγορία), ωστόσο τα άτομα με διαβήτη είναι περισσότερο πιθανό να πάθουν στομαχική παράλυση από τον γενικό πληθυσμό, ακόμα και εάν δεν λαμβάνουν αγωγή. Επομένως, για τους διαβητικούς είναι δύσκολο να υπολογιστεί ο βαθμός ευθύνης που θα μπορούσε να φέρει η φαρμακευτική αγωγή.

Όπως επισήμαναν οι επιστήμονες, αυτός ήταν και ο λόγος που μελέτησαν μόνο περιπτώσεις ατόμων που δεν είχαν διαβήτη, αλλά έλαβαν τη συγκεκριμένη δραστική ουσία με σκοπό το αδυνάτισμα. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε ότι τα μη διαβητικά άτομα που λάμβαναν φάρμακα GLP 1 είχαν περίπου τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν στομαχική παράλυση από το γενικό πληθυσμό. Το νούμερο αυτό για τους χρήστες των φαρμάκων ανερχόταν στους 7/1.000 για όσους έπαιρναν λιραγλουτίδη και στους 10/10.000 για όσους έπαιρναν σεμαγλουτίδη.

Μια δεύτερη παρενέργεια που έχει παρατηρηθεί σχετικά με τα φάρμακα κατά του διαβήτη που πλέον χρησιμοποιούνται με σκοπό το αδυνάτισμα ήταν και οι αυτοκτονικοί ιδεασμοί.

Μάλιστα, σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, ο βρετανικός Ρυθμιστικός Οργανισμός Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) αποκάλυψε πως τα τελευταία 3 χρόνια έχει λάβει 18 αναφορές για αυτοκτονικούς ιδεασμούς που ξεκίνησαν μετά την έναρξη λιραγλουτίδης ή σεμαγλουτίδης. O MHRA επισήμανε ότι μετά από τις αναφορές αυτές ερευνά όλα τα φάρμακα που συνταγογραφούνται για το διαβήτη και την παχυσαρκία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Προς το παρόν, οι κλινικές δοκιμές δεν έχουν αποδείξει τη σύνδεση μεταξύ χρήσης GLP 1 φαρμάκων και αυτοκτονικών τάσεων, όμως πολλοί είναι οι ειδικοί που θεωρούν ότι οι εταιρίες θα έπρεπε να προσθέσουν σχετική προειδοποίηση στο φύλλο οδηγιών.

ieidiseis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.