Νέα μελέτη: Πόσο μας προστατεύει από τον κορονοϊό η διπλή μάσκα και πόσο μία μάσκα

Φορώντας μια υφασμάτινη μάσκα πάνω από μια χειρουργική, η χρήση δηλαδή διπλής μάσκας μπορεί να περιορίσει σημαντικά τον κίνδυνο έκθεσης στην Covid-19, όπως επίσης και η σωστή εφαρμογή της μάσκας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη των Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Οι ερευνητές, όπως μεταδίδει το CNBC, μελέτησαν την αποτελεσματικότητα διαφορετικών προσεγγίσεων σε ό,τι αφορά τη μάσκα σε μελέτες που έκαναν στο εργαστήριο. Όπως διαπίστωσαν, η χρήση μίας μάσκας, είτε χειρουργικής είτε υφασμάτινης, μπλόκαρε κάτι παραπάνω από το 40% των σταγονιδίων που προέρχονται από την αναπνοή ενός προσώπου χωρίς μάσκα.

Δείτε ακόμα:  Συνελήφθη ο 58χρονος που σκότωσε 76χρονο αφαιρώντας τον αναπνευστήρα στον Ερυθρό Σταυρό

Μια υφασμάτινη μάσκα πάνω από μια χειρουργική όμως μπλόκαρε το 80% περίπου των σωματιδίων από ένα ακάλυπτο πρόσωπο. Όταν και οι δύο άνθρωποι που βρίσκονται ο ένας απέναντι στον άλλον φορούν δύο μάσκες, εμποδίζεται περισσότερο από 95% των σταγονιδίων.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης πως μια πιο «σφιχτή» εφαρμογή της μάσκας μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητά της. Ένας τρόπος για να βελτιωθεί η εφαρμογή είναι αν δέσουμε σφιχτά με κόμπους στα αφτιά τα κορδόνια της μάσκας και την προσαρμόσουμε ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα κενά στα πλάγια.

Δείτε ακόμα:  Απίστευτο! Δείτε γιατί ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος καταγγέλλει μόνο την ROCHE για τα self tests

Όταν και οι δύο άνθρωποι φορούν καλά και σφιχτά προσαρμοσμένες μάσκες στο πρόσωπο, το 96% των σταγονιδίων μπλοκάρεται. Όταν μόνο ο ένας φορά σφιχτά τη μάσκα, κάτι παραπάνω από το 60% των σταγονιδίων εμποδίζεται.

Τα συμπεράσματα της έρευνας «υπογραμμίζουν τη σημασία της σωστής χρήσης της μάσκας και της επιβεβαίωσης ότι εφαρμόζει σωστά και σφιχτά πάνω στη μύτη και στο στόμα», δήλωσε η επικεφαλής του CDC, Dr. Rochelle Walensky.

 

newsbeast.gr