Νέα μέτρα: Σαρωτικοί έλεγχοι στα πλοία – Γιατί πρέπει να είστε στο λιμάνι μία ώρα πριν την αναχώρηση

Πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή rapid test, ή μοριακό τεστ για τη μετακίνηση εκτός νομού προς τα νησιά χρειάζεται από σήμερα, Δευτέρα 5 Ιουλίου, με την εφαρμογή των νέων μέτρων για τα ταξίδια με πλοίο. Τα νέα μέτρα, σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε το Σάββατο, έχουν ισχύ έως 12 Ιουλίου, ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι θα ισχύσουν και μετά από την επόμενη εβδομάδα.

Απαραίτητο είναι από σήμερα, Δευτέρα 5 Ιουλίου, το πιστοποιητικό εμβολιασμού, για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο ή μοριακό ή rapid test για να ταξιδέψουν με πλοία.

Το πράσινο πιστοποιητικό μπορούν να εκδόσουν όσοι έχουν εμβολιαστεί, ωστόσο σε ισχύ τίθεται 14 μέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως, αλλά δεν έχουν περάσει 14 μέρες, υποχρεούνται επίσης να υποβληθούν σε rapid (24 ωρών) ή PCR (72 ωρών) τεστ.

Δείτε ακόμα:  Καιρός: Έκτακτη ενημέρωση Αρναούτογλου - Δυνητικά επικίνδυνες ριπές ανέμων από το βράδυ

Όσοι έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, θα πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό νόσησης.

Τι ισχύει για τους ανήλικους

Για τους 12-18 ετών (γεννημένοι πριν τις 30.6.2009) η υποχρέωση καλύπτεται με βεβαίωση αρνητικού self-test από τον κηδεμόνα, 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου.

Οι κάτω των 12 ετών (γεννημένοι μετά την 1.7.2009) ταξιδεύουν ελεύθερα.

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την επιστροφή από τα νησιά συνιστάται η διενέργεια self-test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Γιατί πρέπει να είστε στο λιμάνι μία ώρα πριν την αναχώρηση

Όπως αναφέρθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του star για την αποφυγή καθυστερήσεων, παρακαλούνται οι επιβάτες να προσέρχονται στα λιμάνια για την επιβίβασή τους τουλάχιστον μια ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα απόπλου.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: Πόσα από τα 6.602 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σήμερα (26/11) στην Ανατολική Αττική

Όλοι οι επιβάτες θα πρέπει να φέρουν σε έγχαρτη ή ηλεκτρονική μορφή το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή τη βεβαίωση αρνητικής διάγνωσης του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR ή του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test ή το πιστοποιητικό νόσησης, όπως εξάγονται με τη μορφή ψηφιακού ή εκτυπωμένου αντιγράφου από την πλατφόρμα gov.gr.

Δεκτές θα γίνονται επίσης οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών.

Κατά την επιβίβαση στα πλοία των επιβατών που φέρουν τα πιο πάνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις θα διενεργείται ηλεκτρονικός έλεγχος πιστοποίησης αυτών από το πλήρωμα του πλοίου με την παρουσία και υπό την εποπτεία στελέχους της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής.

Παράλληλα, θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με το έγγραφο ταυτότητας ή το διαβατήριο ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο που πιστοποιεί την ταυτότητα αυτών.

Δείτε ακόμα:  Φόβοι για νέα απαγορευτικά μέτρα στην Εστίαση - Πρόταση για rapid test ακόμη και για εμβολιασμένους

Ποιοι εξαιρούνται

1. Όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, για τους οποίους παραμένει ενεργή η δυνατότητα μετακίνησης με self-test.

2. Επιβάτες σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας, για τους οποίους παραμένει ενεργή η δυνατότητα μετακίνησης με self-test, σε εβδομαδιαία βάση, είτε εντός 24 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

3. Όσοι μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ρίο-Αντίρριο, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική χώρα προς την Εύβοια, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Πόρου-Γαλατά Τροιζηνίας, Πούντα-Ελαφόνησος Λακωνίας και Τρυπητή-Αμμουλιανή Χαλκιδικής, για τους οποίους παραμένει ενεργή η δυνατότητα μετακίνησης με self-test 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

news.gr