Νέα μέτρα: Στις 15:00 οι ανακοινώσεις για τα προνόμια που θα έχουν οι εμβολιασμένοι

Στις 15:00 θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα που θα περιλαμβάνουν στα νέα προνόμια για τους εμβολιασμένους πολίτες. Παράλληλα σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, στις 10:00 το πρωί θα συνεδριάσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Στο τραπέζι της βρίσκεται το σχέδιο «ελευθερίας» που προωθεί η Κυβέρνηση για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες, με στόχο να διαμορφώσει συνθήκες κανονικότητας σε περισσότερες δραστηριότητες της καθημερινότητά τους.

Με το σχεδόν 30% του ενήλικου πληθυσμού να παραμένει ανεμβολίαστο έναντι της της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορονοϊός και τους ρυθμούς των εμβολιασμών να βρίσκονται σταθερά σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, η Πολιτεία επιχειρεί να βάλει «φρένο» στους επαναλαμβανόμενους περιορισμούς, αίροντάς τους οριζόντια σε χώρους όπου βρίσκονται αμιγώς άτομα ανοσοποιημένα.

«Εκεί που βρίσκονται πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες και άρα ο κίνδυνος μετάδοσης δεν είναι τόσο μεγάλος χρειάζεται ένα καθεστώς πολύ μεγαλύτερης ελευθερίας, να φτάνουμε δηλαδή στο σημείο κανονικότητας. Σε χώρους μεικτούς, θα πρέπει να υπάρχουν περιοριστικά μέτρα για την προστασία -και όχι τιμωρητικά- όσων έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης τη Δευτέρα, προαναγγέλλοντας το νέο πλαίσιο.

Αλλαγές στην ψυχαγωγία

Η Επιτροπή των ειδικών θα κληθεί σήμερα να γνωμοδοτήσει επί του σχεδίου το οποίο, εστιάζει στην οριζόντια άρση των περιορισμών στον τομέα της ψυχαγωγίας.

Δείτε ακόμα:  Ψαλτοπούλου: Άγνωστο αν θα χρειαστεί και 4η δόση εμβολίου

Με προϋπόθεση τη σύμφωνη γνώμη των επιστημόνων, η Kυβέρνηση προτίθεται να δώσει το «πράσινο φως» για ελεύθερη χρήση της μουσικής και παρουσία όρθιων θαμώνων αλλά και να «ανοίξει» το χορό στην εστίαση και τη νυχτερινή διασκέδαση και μάλιστα ανεξάρτητα από το επίπεδο κινδύνου στο οποίο βρίσκεται η εκάστοτε περιοχή, με την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχουν μόνο πλήρως εμβολιασμένοι ή αναρρώσαντες από Covid-19.

Το νέο καθεστώς θα αφορά συναυλίες, παραστάσεις, δεξιώσεις γάμων, βαπτίσεων και άλλες εκδηλώσεις, οι οποίες θα μπορούν να διεξάγονται ελεύθερα για όσους διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή νόσησης των τελευταίων 6 μηνών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την άρση και των περιορισμών στην πληρότητα των χώρων αλλά και στο ωράριο λειτουργίας που ισχύει στις περιοχές που παρουσιάζουν υψηλή επιδημιολογική επιβάρυνση.

Αυτό που προβληματίζει τις αρχές είναι η παρουσία ανεμβολίαστων εργαζομένων σε χώρους που θα απευθύνονται αποκλειστικά σε εμβολιασμένους θαμώνες. Η εξίσωση είναι δύσκολη καθώς, αφενός ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός στη συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία, αφετέρου η εξαίρεση αυτών από τους κανόνες θα αλλοιώσει το μήνυμα που θέλουν να περάσουν στους πολίτες.

Δείτε ακόμα:  Τρίτη δόση: Τι γίνεται με τα ραντεβού για Pfizer και Moderna

Οι πληροφορίες φέρουν την Κυβέρνηση να αφήνει τελικά την επιλογή στους εργοδότες, για το αν θα λειτουργούν με τα νέα δεδομένα ή με το καθεστώς μικτής λειτουργίας μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι επιχειρήσεις αμιγώς εμβολιασμένων θα λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες, προβλέπονται εντατικοί έλεγχοι, με τα ελεγκτικά όργανα να διαθέτουν την ειδική εφαρμογή για την πιστοποίηση της γνησιότητας των πιστοποιητικών, αλλά και επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους παραβάτες.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται εντός της ημέρας, αφού ολοκληρωθεί η συνεδρίαση των ειδικών και εισηγηθούν στην Κυβέρνηση τις αποφάσεις τους.

Πλεύρης: Στόχος να μπούμε στο στάδιο της συμβίωσης

Για μια νέα φιλοσοφία, προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα, που θα διαμορφώνει ένα καθεστώς μεγαλύτερης ελευθερίας για όσους είναι προστατευμένοι από τον ιό, έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, την Τρίτη.

Όπως ανέφερε, περνώντας από το στάδιο του σκληρού πυρήνα της πανδημίας στην εποχή που υπάρχουν πλέον διαθέσιμα «εργαλεία», όπως εμβόλια, καλύτερες θεραπείες αλλά και γνώση του φαινομένου, στόχος είναι «να μπούμε στο στάδιο της συμβίωσης για να κερδίσουμε τις ζωές μας».

«Η φιλοσοφία η οποία θέλουμε να ακολουθήσουμε είναι ότι από τη στιγμή που τώρα έχουμε εμβόλιο θα πρέπει, τουλάχιστον στο πλαίσιο που έχει να κάνει με δραστηριότητες μόνο εμβολιασμένων, να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην κανονικότητα. Άρα οι ανακοινώσεις θα έχουν αυτή τη φιλοσοφία εφόσον εγκριθούν βέβαια και από την Επιτροπή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δείτε ακόμα:  Έρευνα που προκαλεί μεγάλη ανησυχία - Πόσο χτυπάει τη μετάλλαξη Όμικρον το εμβόλιο της Pfizer

Ο υπουργός Υγείας τόνισε για μια ακόμη φορά ότι πρόκειται για επιπλέον προνόμια προς τους εμβολιασμένους και όχι για τιμωρία προς τους ανεμβολίαστους, εκφράζοντας μάλιστα την πεποίθηση ότι θα λειτουργήσουν και ως ένα παραπάνω κίνητρο για τον εμβμολιασμό, κυρίως στις νεαρές ηλικίες.

«Κατά την άποψή μου -όχι τιμωρητικά, το ξεκαθαρίζω- όταν θα δοθεί η δυνατότητα στους εμβολιασμένους εκεί που βρίσκονται μόνοι τους να έχουν πολλά περισσότερα προνόμια, θα αποτελέσει και αυτό ένα κίνητρο, ειδικά στις νεότερες ηλικίες, 18-30, που θέλουν να βγουν έξω, να ξαναζήσουν τη ζωή τους», είπε.

Ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι η προσπάθεια πειθούς δεν απευθύνεται σε αυτούς που αντιτίθενται στον εμβολιασμό για ιδεολογικούς λόγους, αλλά σε όσους δεν κάνουν το εμβόλιο επειδή φοβούνται. Ωστόσο, δεν έκρυψε τον προβληματισμό που επικρατεί αναφορικά με τον αντιεμβολιασμό που έχει πολιτική κατεύθυνση και βασίζεται στη συνωμοσιολογία.

reader.gr