Νέα Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Ανατολικής Αττικής – Τι συζητήθηκε

Πραγματοποιήθηκε η 3η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής για την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου 2022, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Θανάση Αυγερινού, καθώς μετά από σχετικό έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), είχε οριστεί να πραγματοποιηθούν τρεις συνεδριάσεις ΣΟΠΠ σε διαστήματα 15 ημερών το καθένα έως 15/5/2022.

Κατά την τρίτη και τελευταία προγραμματισμένη συνεδρίαση εν όψει της αντιπυρικής περιόδου, τέθηκαν προς συζήτηση τα εξής θέματα:

• Η ετοιμότητα των Περιφερειών, και ειδικότερα η προετοιμασία και ετοιμότητα της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, η αποψίλωση και απομάκρυνση ξηρής φυτικής βιομάζας από τις φυτεμένες νησίδες και τα πρανή του οδικού δικτύου ευθύνης της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής από πλευράς της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΕΑΑ, καθώς και ο προγραμματισμός των αποψιλώσεων από πλευράς της Διεύθυνσης Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών της Περιφέρειας Αττικής.

Δείτε ακόμα:  Ραφήνα: Εκπαιδευτικοί από Σουηδία, Σλοβενία και Αγγλία στο 4ο Δημοτικό Σχολείο (φωτό)

• Οι προτάσεις των Φορέων για τις ευπαθείς περιοχές, τις οδούς, τα πάρκα, τα άλση και τις περιοχές Natura, όπου θα πρέπει να απαγορεύεται η κυκλοφορία όταν ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς είναι 3 (υψηλή), 4 (πολύ υψηλή) ή 5 (κατάσταση συναγερμού), σύμφωνα και με τον νέο νόμο ν.4926 άρθρο 129 που εκδόθηκε στις 22 Απριλίου 2022. Οι προτάσεις σχετικά με τις περιοχές πρέπει να είναι διατυπωμένες ανά Δήμο – περιοχή και δείκτη επικινδυνότητας ενώ αναμένεται η από κοινού εισήγηση της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας, ειδικά για τις περιοχές που θα κλείνουν σε περίπτωση που υπάρχει επικινδυνότητα 3, ώστε να παρθεί σχετική απόφαση κατόπιν έκτακτης συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας.

Δείτε ακόμα:  Μαραθώνας: Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή (φωτό)

Ακολούθησε διεξοδική συζήτηση και ανάπτυξη των ανωτέρω θεμάτων μεταξύ όλων των μερών. Αναφορικά με το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας σε περιοχές Natura, δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση, αποφασίστηκε ότι θα ισχύσει η περσινή Απόφαση Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής έως ότου εκδοθεί η νέα, κατόπιν των σχετικών εξουσιοδοτήσεων. Τέλος, αποφασίστηκε οι εθελοντικές οργανώσεις που είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο της Γ.Γ.Π.Π., να ενταχθούν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Πυροσβεστικής για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.

Δείτε ακόμα:  Επιθεώρηση της Διοίκησης της ΕΥΔΑΠ στα έργα Αποχέτευσης στο Δήμο Παλλήνης (φωτό)