Νέα θεωρία για την προέλευση του κορονοϊού – Πώς σχετίζεται ο σκύλος-ρακούν;

Πληθαίνουν οι έρευνες για την προέλευση του κορονοϊού, με νέα σχετική να τη σχετίζει με τον σκύλο – ρακούν, στο οποίο και βρέθηκαν θετικά δείγματα κορονοϊού στο DNA του – Παρά τη φιλόδοξη έρευνα, τα γενετικά δεδομένα δεν αποδεικνύουν ότι σκύλοι ρακούν ή άλλα θηλαστικά μολύνθηκαν από κορονοϊό και τον διέδωσαν στην αγορά

Αρκετές είναι οι έρευνες που γίνονται τα τελευταία χρόνια σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις για την πηγή προέλευσης του θανατηφόρου και μεταδοτικού ιού, ο οποίος και άλλαξε τις ζωές όλων στις αρχές του 2020, στερώντας τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους και προκαλώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις, που έφταναν μέχρι και την οικονομία. Μάλιστα, μία νέα έρευνα που διεξάγεται από διεθνής ομάδα επιστημόνων, η οποία και εξετάζει την πηγή προέλευσης του ιού, αποδίδει ότι, μάλλον, ο κορονοϊός προήλθε από ένα… σαρκοφάγο θηλαστικό.

Ο λόγος για τον σκύλο – ρακούν, το οποίο και δε σχετίζεται με τα ρακούν, είναι στενός «συγγενής» των αλεπούδων και βρέθηκαν θετικά δείγματα κορονοϊού στο DNA τους. Συγκεκριμένα, στη σχετική έρευνα που πραγματοποίησαν, για την οποία συγκεντρώθηκαν γενετικά δεδομένα από μία αγορά τροφίμων στην Ουχάν, την πόλη προέλευσης της πανδημίας, συνέδεσαν την Covid-19 με τα συγκεκριμένα ζώα, ενισχύοντας τη θεωρία ότι η πανδημία του κορονοϊού ξεκίνησε από μολυσμένα ζώα που πωλούνταν στην κινεζική αγορά. Τη σχετική θεωρία αναπαρήγαγαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ερευνητές που συμμετείχαν στην εργασία.

Τα τελευταία γενετικά δεδομένα δεν αποδεικνύουν ότι σκύλοι ρακούν ή άλλα θηλαστικά μολύνθηκαν από κορονοϊό και τον διέδωσαν στην αγορά. Ομως, δείχνουν την πιθανότητα ότι η αιτία ήταν ένα μολυσμένο ζώο και, τελικά, το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής. Ενώ οι επιστήμονες αναμένουν ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το γιατί η κινεζική ομάδα δεν δημοσίευσε τα γενετικά δεδομένα νωρίτερα. Ένα μέλος της ομάδας, ο Τζορτζ Γκάο, ο πρώην επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας, είπε στο Science ότι δεν υπήρχε «τίποτα νέο» στις ακολουθίες.

Ο Δρ Τζόναθαν Στόγιε, ιολόγος και επικεφαλής της ομάδας στο Ινστιτούτο Francis Crick στο Λονδίνο, δήλωσε: «Η εύρεση σκύλων ρακούν μολυσμένων με Sars-CoV-2 ενισχύει τη θεωρία ότι τα μολυσμένα από τον κορονοϊό εκτρεφόμενα ζώα ήταν ένας σημαντικός κρίκος στη σειρά γεγονότων που οδήγησαν στην πανδημία της Covid-19. Ωστόσο, δεν καταρρίπτει τις θεωρίες διαρροής εργαστηρίου: κάτι τέτοιο θα απαιτούσε την απόδειξη ότι τέτοια ζώα είχαν μολυνθεί πριν από την άφιξή τους και την έκθεσή τους στην αγορά θαλασσινών Huanan, κάτι που μπορεί να μην είναι ποτέ δυνατό».

Η έρευνα σε αγορά θαλασσινών
Επιχρίσματα που συλλέχθηκαν από πάγκους στην αγορά θαλασσινών Huanan, δύο μήνες μετά το κλείσιμό της την 1η Ιανουαρίου του 2020 είχε προηγουμένως διαπιστωθεί ότι περιείχαν Covid, αλλά και ανθρώπινο DNA. Οταν τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν πέρυσι, Κινέζοι ερευνητές δήλωσαν ότι τα δείγματα δεν περιείχαν ζωικό DNA. Αυτό το συμπέρασμα έχει πλέον ανατραπεί από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων. Η ανάλυσή τους σε αλληλουχίες γονιδίων που δημοσιεύτηκαν από την κινεζική ομάδα στην επιστημονική βάση δεδομένων Gisaid διαπίστωσε ότι ορισμένα από τα θετικά στον κορονοϊό δείγματα ήταν πλούσια σε DNA από σκύλους ρακούν. Ίχνη DNA που ανήκαν σε άλλα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των μοσχοφυΐων, ήταν επίσης παρόντα σε δείγματα θετικά στον Covid.

Η ανακάλυψη δεν αποδεικνύει ότι μολυσμένοι σκύλοι ρακούν ή άλλα ζώα προκάλεσαν την πανδημία, αλλά οι επιστήμονες που παρουσίασαν την εργασία σε ομάδα εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πιστεύουν ότι είναι το πιο πιθανό. «Τα δεδομένα δείχνουν ακόμη περισσότερο την προέλευση της αγοράς», δήλωσε στο περιοδικό Science ο καθηγητής Κρίστιαν Άντερσεν, εξελικτικός βιολόγος στο Scripps Research της Καλιφόρνια.

Οι θεωρίες ανά τα έτη
Η απαρχή της χειρότερης πανδημίας του αιώνα έχει γίνει το επίκεντρο έντονων και συχνά τοξικών συζητήσεων. Μια από τις θεωρίες προτείνει ότι ο ιός εμφανίστηκε σε άγρια ζώα και εξαπλώθηκε στους ανθρώπους μέσω μόλυνσης στην αγορά. Μία άλλη υποπτεύεται ότι «δραπέτευσε» από το κοντινό Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, όπου ερευνητές εργάζονται σε παρόμοια παθογόνα. Η θεωρία της διαρροής του εργαστηρίου έχει γίνει πρωτοσέλιδο τις τελευταίες εβδομάδες μετά από μια αξιολόγηση πληροφοριών από το υπουργείο ενέργειας των ΗΠΑ και από ακροάσεις στη Γερουσία σχετικά με την προέλευση της πανδημίας.

Ο ΠΟΥ είπε πρόσφατα ότι η πανδημία του Covid-19 θα μπορούσε να υποχωρήσει φέτος, συνιστώντας κίνδυνο παρόμοιο με αυτόν της γρίπης. «Νομίζω ότι φτάνουμε σε εκείνο το σημείο όπου μπορούμε να δούμε την Covid-19 με τον ίδιο τρόπο που βλέπουμε την εποχική γρίπη: μια απειλή για την υγεία, ένας ιός που θα συνεχίσει να σκοτώνει, αλλά ένας ιός που δεν διαταράσσει την κοινωνία μας », είπε ο Μάικλ Ράιαν, ο διευθυντής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, προσθέτοντας: «Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει… φέτος».

reader.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.