Νέο ευρωπαϊκό «καμπανάκι» για διακοπή συνεργασίας με την AstraZeneca

Πληθαίνουν καθημερινά οι φωνές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να σταματήσει η συνεργασία με την βρετανοσουηδική εταιρεία που έχει βρεθεί στο επίκεντρο του εμβολιαστικού προγράμματος για τους… λάθος λόγους.

Σήμερα ήταν η σειρά του Τιερί Μπρετόν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού προγράμματος εμβολιασμού και επιτρόπου εσωτερικής αγοράς, να στείλει μήνυμα αποδοκιμασίας προς την AstraZeneca.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, σημείωσε ότι οι Βρυξέλλες ενδέχεται να μην ανανεώσουν το συμβόλαιο με την εταιρεία το 2022, εξαιτίας των τραγικών καθυστερήσεων στην προμήθεια των εμβολίων.

Δείτε ακόμα:  Σύγκρουση φορτηγού με Ι.Χ. - Νεκρός ο οδηγός του αυτοκινήτου

Ο Τιερί Μπρετόν δήλωσε σχετικά «η προτεραιότητά μου ως υπεύθυνος εμβολιασμών είναι εκείνοι με τους οποίους έχουμε συμβόλαιο να κάνουν τις παραδόσεις στην ώρα τους. Παραγγείλαμε 120 εκατομμύρια δόσεις για το πρώτο τρίμηνο και 180 εκατομμύρια για το δεύτερο τρίμηνο. Η AstraZeneca έχει παραδώσει μόλις 30 εκατομμύρια, κάτι που δημιούργησε τα γνωστά προβλήματα, ενώ για το δεύτερο τρίμηνο απέστειλαν μόνο 70 εκατομμύρια δόσεις».

Εξήγησε ότι υπάρχουν σκέψεις να μην ανανεωθεί το συμβόλαιο που λήγει στις 30 Ιουνίου για να προσθέσει «δεν υπάρχει κάτι τελικό, θα συνεχίσουμε να συζητάμε».

Δείτε ακόμα:  Νέα θρόμβωση υπέστη ο 35χρονος που είχε εμβολιαστεί με AstraZeneca - Τι λέει ο πατέρας του (βίντεο)

Ο Μπρετόν, πάντως, έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι σκέψεις για διακοπή συνεργασίας δεν σχετίζονται με επιδημιολογικούς ή ιατρικούς λόγους (σ.σ. αναφερόμενος στην ανησυχία που έχουν προκαλέσει τα περιστατικά θρομβώσεων μετά τη χορήγηση του εμβολίου) και επισήμανε ότι «τα οφέλη είναι πολύ μεγαλύτερα από τις παρενέργειες».

Οι δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου έρχονται λίγες ημέρες μετά την απόφαση της Δανίας να σταματήσει εξ ολοκλήρου την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, ενώ, την Παρασκευή, η υπουργός βιομηχανίας της Γαλλίας επισήμανε ότι η Ε.Ε. πιθανόν δεν θα ανανεώσει τη συνεργασία της με την εταιρεία.

Δείτε ακόμα:  Βασιλακόπουλος: Το αρνητικό self test δεν είναι «συγχωροχάρτι» – Πρόστιμο σε όσους δεν εμβολιάζονται

Το ίδιο ακριβώς ανέφερε και η ιταλική La Stampa σε ρεπορτάζ της, στο οποίο σημείωνε ότι εκτός από την AstraZeneca οι Βρυξέλλες δεν είναι ευχαριστημένες ούτε με την Johnson & Johnson.

Εξάλλου, η ίδια η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έσπευσε ήδη να δηλώσει ότι η γερμανική Pfizer έχει αναδειχθεί σε «αξιόπιστο εταίρο», προαναγγέλλοντας επέκταση της συνεργασίας έως το 2023.

efsyn,gr