Νίκος Καντερές: «Αποκούμπι» για δικαιολογίες είναι η κλιματική κρίση

Με την κλιματική κρίση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα να αφήνουν τα αποτυπώματά τους, το κεφάλαιο περιβάλλον και μετεωρολογικές προγνώσεις αποκτά βαρύνουσα σημασία. Γνώστης του αντικειμένου ο διακεκριμένος μετεωρολόγος Νίκος Καντερές, πρώην διευθυντής πρόγνωσης στην ΕΜΥ, αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν με ακρίβεια τα μετεωρολογικά στοιχεία για τον χειμώνα.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι είναι εμφανείς οι επιπτώσεις του ανθρώπινου παράγοντα στο περιβάλλον και την κλιματική κρίση, την οποία χαρακτηρίζει με νόημα «αποκούμπι» για δικαιολογίες. Σαφής και κατηγορηματικός, συνιστά ψυχραιμία και συντονισμένη προετοιμασία για την αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων, ενώ υπενθυμίζει ότι «το νερό θυμάται πάντα την πορεία του».

Καμπανάκι για τον χειμώνα, που έρχεται, τα αλλεπάλληλα κύματα κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών; «Αθηνά» και «Μπάλλος» αποτελούν προοίμια του φετινού χειμώνα;

Δεν θα χαρακτήριζα καμπανάκι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που σημειώνονται. Είναι γνωστό ότι κάθε Οκτώβριο έρχονται έντονα καιρικά φαινόμενα. Μετά την «Αθηνά» ακολούθησε ο «Μπάλλος», που είχε έντονα καιρικά φαινόμενα. Τα χαρακτηριστικά των δύο παραπάνω φαινομένων δεν μπορούμε, ωστόσο, να τα συνδυάσουμε ή να τα συνδέσουμε με τη μορφή, που θα έχει ο φετινός χειμώνας.

Απλώς είναι ένα μήνυμα ότι το φθινόπωρο δίνει το «παρών» αρκετά δυνατά, αλλά δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε από τώρα για όλο τον χειμώνα τις εξελίξεις, που περιμένουμε. Είναι όμως γεγονός ότι η τρέχουσα εβδομάδα θα είναι σαφώς καλύτερη από την περασμένη.

Σχετικά με το προηγούμενο κύμα κακοκαιρίας, που προκάλεσε προβλήματα και καταγράφηκαν 700 χιλιοστά ύψους βροχής για τρεις μέρες, εντόπισα ενδιαφέροντα στοιχεία από το αρχείο μου, σχετικά με αντίστοιχα φαινόμενα παλαιότερων εποχών. Συγκεκριμένα, στις 5 Νοεμβρίου του 1986 είχε καταγραφεί ύψος βροχής 800 χιλιοστά στη Ζαγορά. Αποτέλεσε ρεκόρ και προκάλεσε, επίσης, πολύ μεγάλες ζημιές.

Με βάση τα μαθηματικά μοντέλα και τα προγνωστικά δεδομένα, θεωρείτε ότι θα είναι δύσκολος ο φετινός χειμώνας;

Αναμφίβολα ο χειμώνας θα είναι δύσκολος και ειδικά στις πυρόπληκτες περιοχές οπωσδήποτε θα είναι χειρότερη η κατάσταση. Παραμένει η ανησυχία για τις πυρόπληκτες περιοχές στην Πελοπόννησο και τη Βόρεια Εύβοια και ενδεχομένως να σημειωθούν και πάλι πλημμυρικά φαινόμενα.

Αρκετά νωρίς άρχισαν φέτος τα έντονα καιρικά φαινόμενα, με προβλήματα και ζημιές από ξαφνικά μπουρίνια να καταγράφονται και στη διάρκεια του καλοκαιριού…

Σας υπενθυμίζω ότι πέρυσι 12 με 14 Οκτωβρίου είχαμε ανάλογο κύμα κακοκαιρίας και μάλιστα μετά από δέκα μέρες «χτύπησε» πολύ δυνατά την Κρήτη, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές και πλημμυρικά φαινόμενα.

Συνδέονται, άραγε, με την κλιματική αλλαγή τα παραπάνω καιρικά φαινόμενα;

Η κλιματική κρίση είναι ένα «αποκούμπι» για όλες τις δικαιολογίες. Υφίσταται αναμφίβολα η κλιματική κρίση, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε πως ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, γιατί βλέπουμε ότι σε όλη την υφήλιο έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα, επομένως ας μην κρυβόμαστε πίσω από την κλιματική κρίση. Απλώς χρειάζεται να προσέχουμε ιδιαίτερα όχι μόνο οι πολίτες, αλλά και εκείνοι που είναι αρμόδιοι για την πολιτική προστασία τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και σε αντίστοιχο περιφερειακό, αλλά και για όλο το κράτος γενικότερα.

Επηρεάζει, ωστόσο, η κλιματική κρίση τις μετεωρολογικές συνθήκες;

Αναμφίβολα ο καιρός επηρεάζεται από όλες τις ενέργειες των ανθρώπων, αλλά δεν μπορούμε να τις προσδιορίσουμε και το σημαντικότερο είναι ότι δεν ξέρουμε σε ποιο σημείο και πότε θα έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα.

Οι απότομες αλλαγές του καιρού είναι σημάδι ότι ενδέχεται να βιώσουμε δύσκολες μέρες στο μέλλον;

Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Δεν μπορούμε να κάνουμε τόσο μεγάλες προγνώσεις και χωρίς στοιχεία να αναστατώνουμε τον κόσμο. Πρέπει να έχουμε επιστημονικές βάσεις.

Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να επικρατεί πανικός και κυρίως τρόμος στον κόσμο…

Αναμφίβολα. Συμφωνώ με όσα προαναφέρατε.

Μεγάλες πληγές άνοιξαν τα διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας, που έπληξαν το Πήλιο το περασμένο καλοκαίρι. Οι αγρότες θα σηκώσουν και πάλι το βάρος της κλιματικής κρίσης;

Πάντα οι επιπτώσεις του καιρού είναι ορατές σε όλους τους ανθρώπους και ειδικά στις καλλιέργειες και τους αγρότες τα προβλήματα είναι ακόμη μεγαλύτερα, γιατί δεν έχουν κεραμίδια, πάνω τους είναι ο ουρανός και ανά πάσα στιγμή ενδέχεται να προκληθούν προβλήματα.

Ωστόσο οι καιρικές συνθήκες και οι καλλιέργειες βρίσκονται σε άμεση συνάφεια, όπως είναι κοινά αποδεκτό. Σε ποιο βαθμό ενδέχεται να αλλάξει το τοπίο των καλλιεργειών στη Μαγνησία, λόγω της κλιματικής αλλαγής;

Δεν μπορώ να κάνω τοπική πρόγνωση για τη Μαγνησία και πολύ περισσότερο για τον Βόλο. Τα καιρικά μοντέλα αναφέρονται σε μεγάλες περιοχές, δεν μπορούμε να εστιάσουμε και να προβλέψουμε πώς θα είναι ο φετινός χειμώνας στη Μαγνησία. Αυτά δεν έχουν επιστημονική βάση. Δεν μπορούν να ελεγχθούν. Απλώς στο χρονικό διάστημα που προβλέπεται των επτά – δέκα ημερών υπάρχει η δυνατότητα το νέο κύμα να επηρεάσει αρκετά και τη Θεσσαλία, χωρίς παρ’ όλα αυτά να μπορώ να προσδιορίσω ύψη βροχής στους διάφορους νομούς. Αυτά δεν γίνονται. Χρειάζεται παρακολούθηση από κοντά και με τη βοήθεια των μετεωρολογικών ραντάρ να προσδιοριστεί πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία.

Ποια εικόνα δίνουν τα μετεωρολογικά δεδομένα για φέτος, αν το δούμε συνολικά και με βάση την επιστημονική σας ιδιότητα;

Επαναλαμβάνω ότι δεν μπορώ να κάνω πρόγνωση για όλο τον χειμώνα. Χειμώνας είναι, θα δούμε πώς θα συμπεριφέρεται, αλλά δεν μπορώ να κάνω από τώρα πρόγνωση πώς θα είναι ο Νοέμβριος και πώς θα είναι ο Δεκέμβριος και ακόμη περισσότερο οι επόμενοι μήνες.

Η Μαγνησία, ωστόσο, έχει κάποιες ιδιαιτερότητες και κυρίως το Πήλιο. Στο Πήλιο και στην περιοχή της Ζαγοράς, ειδικότερα, επλήγησαν αγρότες πριν ολοκληρωθεί η συγκομιδή σε μήλα και κάστανα. Τους πρόλαβε η κακοκαιρία…

Πράγματι, προκλήθηκαν προβλήματα σε καλλιέργειες. Το γνωρίζω. Υπέστησαν μεγάλες ζημιές οι αγρότες και στα κάστανα και στα μήλα και είναι θέμα του κράτους για τις αποζημιώσεις.

Το Πήλιο και ως ορεινός όγκος ανήκει στις μετεωρολογικές περιπτώσεις, που δέχεται αρκετό νερό. Λόγω του ορεινού όγκου, λόγω της κατάστασης που δημιουργείται σε συνάρτηση με κάποια συστήματα, δέχεται πάρα πολύ νερό.

Απρόβλεπτες οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής για το μέλλον;

Απρόβλεπτες θα είναι, αν γενικά ο άνθρωπος, αλλά πολύ περισσότερο τα προηγμένα κράτη και τα πολύ μεγάλα κράτη δεν κάνουν αυτό που επιβάλλεται και η επιστημονική κοινότητα, 2.500 επιστήμονες ανά την υφήλιο, κρούει συνεχώς το καμπανάκι ότι δεν πρέπει η μέση θερμοκρασία της ατμόσφαιρας να ξεπεράσει τους 1,5 με 2 βαθμούς, γιατί τότε θα προκληθεί ντόμινο και θα έχουμε τρομακτικές επιπτώσεις σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, στον τουρισμό, τη γεωργία, τις πλημμύρες, στα πάντα.

Αναφερθήκατε με έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα. Πώς επηρεάζει το κλίμα;

Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι οι βιομηχανίες, τα ορυκτά, τα μεγάλα κράτη, όλα αυτά τα οποία θέλουν να αποκτήσουν και να δώσουν αύξηση στο εισόδημά τους, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται πάρα πολύ ο άνθρακας. Ολα αυτά έχουν συνέπειες βέβαια και στο μικροκλίμα. Μεγάλο πρόβλημα προκαλείται από τον άνθρωπο στα πολύ μεγάλα κράτη, Κίνα, Ρωσία, Αμερική, που δεν κάνουν τις προσπάθειες που χρειάζεται, ούτως ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος της κλιματικής κρίσης.

Τι πρέπει να προσέχουν και να έχουν υπόψη τους οι φορείς στη Μαγνησία, προκειμένου να αποφεύγονται περαιτέρω προβλήματα στο μέλλον από ακραία καιρικά φαινόμενα;

Κάθε θέμα και κάθε πρόβλημα εξετάζεται τις ώρες και τη στιγμή που έρχεται. Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι χρειάζονται ετοιμότητα, καθαρισμός των ρεμάτων και των σημείων απορροής ομβρίων, παρακολούθηση των καιρικών συνθηκών.

Χρειάζεται οπωσδήποτε ετοιμότητα και χρειάζεται οπωσδήποτε προειδοποίηση για τους ανθρώπους, αλλά επαναλαμβάνω πρέπει να καθαρίζονται τα ρέματα, τα σημεία απορροής των ομβρίων, όλα αυτά που συνιστούν μέτρο προστασίας για τον κόσμο, στο μέτρο του δυνατού.

Οι πολίτες, ο κόσμος να μην τρομοκρατείται υπερβολικά. Στη διάρκεια της καταιγίδας να προσέχει, να μην περνά από μικροποταμάκια και έχουμε επιπτώσεις. Ολα αυτά δεν αφορούν μόνο στη Μαγνησία και στη συγκεκριμένη περιοχή. Μια ευρύτερη πρόταση γι’ αυτά τα φαινόμενα είναι οι άνθρωποι να προσέχουν στη διάρκεια της καταιγίδας να μην εκτίθενται στα καιρικά φαινόμενα, γιατί το νερό ακολουθεί τη φυσιολογική του ροή και δεν αντιμετωπίζεται από μόνο του.

Το νερό θυμάται την πορεία του και όταν αποκόπτεται προκαλούνται πλημμυρικά φαινόμενα.

Συνέντευξη στη ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

πηγή: taxydromos.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.