Αποτίμηση της κακοκαιρίας ARIEL
Ήταν μία συνήθης φθινοπωρινή μεταβολή και μάλιστα για Νοέμβριο ,΄που ήλθε στη τελευταία ημέρα.Έτσι,ήρθε να αναπληρώσει τις ελλείψεις των βροχών σε πολλές περιοχές,ύστερα από την ανομβρία του Νοεμβρίου.
Το χαμηλό αυτό ήρθε από τε κεντρική Μεσόγειο.όπως και εκείνο τη περασμένη Δευτέρα-Τρίτη που επηρέασε Κρήτη και Δωδεκάννησα αλλά τώρα κινήθηκε ανατολικά-βορειοανατολικά επηρεάζοντας ολόκληρη σχεδόν τη χώρα.
Τρία ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά που δικαιολογούν τον καιρό που συνοδεύτηκε.
α.Δεν υπήρξε ψυχρό μέτωπο κακοκαιρίας,για αυτό δεν εκδηλώθηκαν πολλές καταιγίδες,χωρίς χαλαζοπτώσεις,και μειωμένη την ηλεκτρική δραστηριότητα.
β.Το βαρομετρικό χαμηλό στην επιφάνεια ήταν αβαθές 1005hPa και πληρώθηκε σχετικά γρήγορα με συνέπεια τα φαινόμενα να εξασθενήσουν και να περιοριστούν.
γ.Το αντίστοιχο χαμηλό στην ανώτερη ατμόσφαιρα 500hPa δεν ήταν ισχυρό για να τροφοδοτήσει το χαμηλό στην επιφάνεια με συνέπεια να μην μπορεί να δώσει περισσότερα φαινόμενα.
Στο νότιο Ιόνιο[Ζάκυνθος],Πελοπόννησο όπως Λεωνίδιο,Καλαμάτα.κεντρική Μακεδονία[Πιερία,Ημαθία Χαλκιδική],Σποράδες[Σκόπελος[και ανατολική Θεσσαλία σημειώθηκαν τα εντονότερα φαινόμενα.
Στην Αττική πέραν από τις τοπικές μπόρες το μεσημέρι της Τετάρτης στο άλλο χρονικό διάστημα ήταν ασθενείς βροχές. Στο υπόλοιπο διάστημα της Πέμπτης θα συνεχιστούν οι βροχές και καταιγίδες βασικά σε Πελοπόννησο,ανατολική Μακεδονία,Θράκη νησιά βόρειου και ανατολικού Αιγαίου με τάση εξασθένησης τη νύχτα και έως το πρωί στα Δωδεκάννησα να σταματήσουν.
Για τις επόμενες ημέρες τις εβδομάδας και τις πρώτες της άλλης δεν προβλέπεται κάτι σημαντικό πέραν τοπικών βροχών στη δυτική ,τη βόρεια και τη κεντρική Ελλάδα λόγω του νοτιοδυτικού ρεύματος στα μεσαία στρώματα της ατμόσφαιρας,χωρίς κρύα.
Καλό μήνα.
Νίκος Καντερές