«Νόμος περί τέκνων», από σήμερα στο Σινέ Αελλώ

Η Φιόνα είναι μια διακεκριμένη δικαστής, ειδική σε περίπλοκες υποθέσεις οικογενειακού δικαίου. Ο υπέρογκος φόρτος εργασίας τής έχει στοιχήσει στην προσωπική της, αφού ο γάμος της με τον Αμερικανό σύζυγό της Τζακ βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, η Φιόνα καλείται να αποφασίσει για την πολύ επείγουσα υπόθεση ενός νεαρού μάρτυρα του Ιεχωβά, που πάσχει από λευχαιμία, αλλά αρνείται τη μετάγγιση αίματος.

Ακόμα ένα βιβλίο του Ίαν ΜακΓιούαν μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη με την Έμα Τόμσον, σε μια σπουδαία ερμηνεία που θα είναι έκπληξη αν δεν βρεθεί στις οσκαρικές υποψηφιότητες.

H Βρετανή δικαστής Φιόνα, ειδική σε οικογενειακές υποθέσεις περνάει μια προσωπική κρίση όταν ο Αμερικανός σύζυγός της και καθηγητής πανεπιστημίου τής ανακοινώνει ότι δεν είναι πλέον ικανοποιημένος από τον γάμο τους, ζητώντας τη συγκατάθεσή της να συνάψει μια εξωσυζυγική σχέση.

Την ίδια περίοδο μια υπόθεση που έχει βρεθεί στα φώτα της δημοσιότητας, την απασχολεί ιδιαίτερα: ένας ανήλικος μάρτυρας του Ιεχωβά που πάσχει από λευχαιμία και χρειάζεται άμεσα μετάγγιση αίματος που θα του σώσει τη ζωή, αρνείται τη θεραπεία. Στο πλευρό του και οι γονείς του, που ρισκάρουν τη ζωή του γιου τους εν ονόματι της πίστης τους.

Η Φιόνα τότε αποφασίζει να τον επισκεφτεί στο νοσοκομείο και να συζητήσει μαζί του, γεγονός που θα σταθεί καθοριστικό για τον νεαρό ασθενή, αλλά και για την ίδια, μιας και θα της ξυπνήσει κρυμμένα συναισθήματα. Μια απλή θεωρητικά υπόθεση, λαμβάνει απρόσμενες διαστάσεις στο μυθιστόρημα του Ιαν ΜακΓιούναν και ο Ρίτσαρντ Έιρ ακολουθεί κινηματογραφικά δυο παράλληλες στην ουσία ιστορίες, που όμως αφορούν το ίδιο πρόσωπο, χωρίς να ξεκαθαρίζει τελικά ποιο είναι το κρυφό νήμα που τις ενώνει. Καταγράφοντας όμως σκηνές από την επαγγελματική και την προσωπική ζωή της Φιόνα, αφήνει τον θεατή να αποφασίσει τελικά για τα κίνητρα που οδηγούν την κεντρική του ηρωίδα.

Με μια κλασική, συμπυκνωμένη κινηματογράφηση, ο Έιρ θέτει τελικά ζητήματα πίστης και δικαιοσύνης, που αντιπαραβάλλονται με τις εσωτερικές συγκρούσεις των πρωταγωνιστών του, χωρίς ποτέ να γίνεται διδακτικός. Οι έμμεσες british style αναφορές του και ο τρόπος που χρησιμοποιεί μια απλή κατά τα φαινόμενα δικαστική υπόθεση είναι μια έξυπνη επιλογή, που στην ουσία περιγράφει την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης, πράγμα που διαχειρίζεται σε ικανοποιητικό βαθμό, αν και σε κάποια σημεία χάνει τον ρυθμό του.

Το ισχυρό βέβαια ατού του Έιρ είναι το καστ του. Η Έμα Τόμσον υποστηρίζει με όλο της το είναι την δικαστή Φιόνα, δημιουργώντας απρόσμενες κορυφώσεις κι εντάσεις με μια δεξιοτεχνία που αξίζει σίγουρα πολλά βραβεία, ενώ στο πλευρό της ο Στάνλει Τούτσι αλλά κι ο Μπεν Τσάπλιν αποδεικνύονται άξιοι συνεργάτες μιας μεγάλης ηθοποιού σε μια από τις αξιομνημόνευτες στιγμές της καριέρας της. (iefimerida.gr)

Από ΠΕΜΠΤΗ 13 έως ΚΥΡΙΑΚΗ 16 Σεπτεμβρίου

Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Έιρ.
Πρωταγωνιστούν: Έμα Τόμσον, Στάνλεϊ Τούτσι, Φιόν
Γουάιχεντ.
Διάρκεια: 105 λεπτά
Ώρα έναρξης: 20.30 & 22.30 (Δυο προβολές)

Cine ΑΕΛΛΩ Digital Cinema
Ελ. Βενιζέλου 12, Ραφήνα
Τηλ.: 22940 23420

Διαβάστε επίσης