Nord Stream: Ποιος είναι πίσω από το σαμποτάζ στους δύο αγωγούς;

Την ώρα που η κρίση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας κλιμακώνεται επικίνδυνα, αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για το ποιος ευθύνεται για το σαμποτάζ που προκάλεσε μεγάλες διαρροές φυσικού αερίου στους αγωγούς του Nord Stream, με την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα να αλληλοκατηγορούνται.

Τη δική της απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα δίνει η Daily Mail «δείχνοντας» τις ΗΠΑ, αφού πρώτα κάνει έναν μικρό απολογισμό των δηλώσεων που έχουν προηγηθεί του χτυπήματος των αγωγών, το οποίο μάλιστα χαρακτηρίζει ως «βιομηχανική τρομοκρατία».

Το σενάριο για το υποβρύχιο χτύπημα
Αρχικά, το δημοσίευμα αναφέρει ένα σενάριο για το πώς μπορεί να έγινε το χτύπημα των αγωγών.

Σύμφωνα με αυτό, βαθιά κάτω από τη Βαλτική, ένα τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο απελευθερώνει μια νάρκη που φωλιάζει δίπλα σε έναν αγωγό φυσικού αερίου.

Παράλληλα, άλλες νάρκες τοποθετούνται σε κρίσιμα σημεία κατά μήκος εκατοντάδων μιλίων σωληνώσεων που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία. Οι νάρκες περιέχουν εκατοντάδες κιλά TNT.

Όταν πυροδοτούνται – είτε με συσκευή χρονισμού είτε από απόσταση από μια μυστική αίθουσα ελέγχου – οι μετασεισμοί γίνονται αισθητοί 800 μίλια μακριά και οι σεισμολόγοι παρομοιάζουν τις εκρήξεις με σεισμούς.

Μέσα σε δευτερόλεπτα οι Nord Stream 1 και 2 αρχίζουν να διαρρέουν. Μέσα σε λίγες μέρες, εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου απελευθερώθηκαν στα ύδατα της Δανίας και της Σουηδίας.

Η αποστολή εκπληρώθηκε για όποιον υποκίνησε αυτήν την άνευ προηγουμένου πράξη βιομηχανικής τρομοκρατίας.

https://twitter.com/CH4Observatory/status/1575610350548164608?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1575610357527490560%7Ctwgr%5Ed4852a46ed8af2ce67ddb637be3c750de4e9c8a3%7Ctwcon%5Es2_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.ieidiseis.gr%2Fkosmos%2F165534%2Fpoios-einai-piso-apo-to-sampotaz-stous-dyo-agogoys-kai-i-daily-mail-deixnei-tis-ipa

Αυτο-σαμποτάζ του Πούτιν ή μήπως όχι;
«Πρόκειται όμως για μία συγκλονιστική πράξη αυτο-σαμποτάζ του Βλαντιμίρ Πούτιν που ο κόσμος υποθέτει ότι ήταν;», διερωτάται η βρετανική εφημερίδα και στη συνέχεια υπενθυμίζει δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν.

Όπως αναφέρει, ο πρόεδρος που νωρίτερα φέτος είχε απειλήσει να «τερματίσει» τον Nord Stream δεν κατοικεί στο Κρεμλίνο αλλά στον… Λευκό Οίκο.

Ο Τζο Μπάιντεν δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρος όταν, στις αρχές Φεβρουαρίου, υποσχέθηκε να τερματίσει τον Nord Stream σε περίπτωση που ρωσικά στρατεύματα και τανκς εισέλθουν στην Ουκρανία.

Η εισβολή έγινε. Εκδικήθηκε λοιπόν ο Μπάιντεν όπως υποσχέθηκε;

Την εποχή εκείνη είχε απορρίψει τις υποδείξεις ότι μια τέτοια επιχείρηση θα ήταν πολύ περίπλοκη για να πραγματοποιηθεί ή πολύ επιζήμια διπλωματικά, δεδομένου ότι ο Nord Stream 2 ελεγχόταν από τη Γερμανία. Στους έχοντες αμφιβολίες, πρόσθεσε: «Θα το κάνουμε, σας υπόσχομαι. Θα μπορέσουμε να το κάνουμε».

Αυτές οι παρατηρήσεις αποδείχθηκαν προπαγανδιστικό δώρο προς το Κρεμλίνο μετά τις διαρροές. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα χλεύασε τον επιρρεπή σε γκάφες Τζο Μπάιντεν, προκαλώντας τον να λογοδοτήσει για τα λόγια και τις πράξεις του.

Σύμφωνα με την Daily Mail, μπορεί να φαίνεται σενάριο φαντασίας το να ψάξετε οπουδήποτε εκτός από τη Μόσχα για να βρείτε τους δράστες. Ωστόσο, αυτά τα περιστατικά σημειώθηκαν σε περιοχές της Βαλτικής Θάλασσας που ανήκουν στους συμμάχους των ΗΠΑ, Δανία και Σουηδία.

Ενώ τα ρωσικά πλοία έχουν το δικαίωμα να εισέλθουν σε αυτές τις «αποκλειστικές οικονομικές ζώνες», οι ΗΠΑ και οι φίλοι τους είναι αναμενόμενο να παρακολουθούν στενά τη δραστηριότητά τους. «Μήπως οι ΗΠΑ δεν έκαναν κάτι, επιτρέποντας την υλοποίηση του χτυπήματος;», διερωτάται ο αρθρογράφος.

Ποιος τελικά κερδίζει από το χτύπημα στον Nord Stream;
Η σκέψη στην Ουάσιγκτον θα μπορούσε να ήταν ότι ένα τέτοιο περιστατικό θα έπειθε τα ευρωπαϊκά κράτη με τη μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη ενεργειακής ανεξαρτησίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτά τα κράτη, όπως η Γερμανία, ήταν τα πιο απρόθυμα να αμφισβητήσουν ενεργά τη στρατιωτική υπεροχή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα πιο ένθερμα που επιθυμούσαν ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι να διαπραγματευτεί με τον Πούτιν.

Ασφαλώς υπάρχει τρόμος στην ηπειρωτική Ευρώπη μετά την επίθεση στους αγωγούς. Το φυσικό αέριο που απελευθερώνεται είναι 90% μεθάνιο, ένας βασικός μοχλός της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οπότε ο Πούτιν ή οποιοσδήποτε άλλος έχει τροφοδοτήσει τη ρύπανση.

Η Δανία είπε ότι η διαρροή αερίου θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η Νορβηγία έθεσε σε επιφυλακή τις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου της για επιθέσεις. Η Λιθουανία ενίσχυσε την ασφάλεια στον τερματικό σταθμό εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ποιοι όμως είναι οι μακροπρόθεσμοι στρατηγικοί στόχοι επιτυγχάνονται με τις επιθέσεις, της Ρωσίας ή των ΗΠΑ;

Η σεναριολογία φούντωσε την περασμένη Τρίτη (27/9) όταν ένας πολωνός πρώην υπουργός ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τις εκρήξεις στον Nord Stream.

Στο Twitter ο Radoslaw Sikorski δημοσίευσε μια εικόνα μιας τεράστιας διαρροής αερίου μεθανίου στην επιφάνεια της Βαλτικής Θάλασσας με το σχόλιο: «Ευχαριστώ ΗΠΑ». Ο ευρωβουλευτής έγραψε αργότερα στο Twitter ότι εάν η Ρωσία θέλει να συνεχίσει να προμηθεύει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, πρέπει «να μιλήσει με τις χώρες που ελέγχουν τους αγωγούς φυσικού αερίου».

Πώς μπορεί να γίνει ένα τέτοιο χτύπημα
Ό,τι κι αν εννοούσε, τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ διαθέτουν την τεχνολογία και τα μέσα για να πραγματοποιήσουν μια τέτοια επίθεση, ενώ η επιτήρηση της Βόρειας Θάλασσας και της Βαλτικής λέγεται ότι είναι αποσπασματική.

Πολλά ρωσικά πλοία επιφανείας του ναυτικού μεταφέρουν μικροσκοπικά υποβρύχια όπως το μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα Harpsichord (UUV), το Klavesin και το Losharik. Αυτά τα έξυπνα «θαλάσσια ρομπότ» μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επιτήρηση βαθέων υδάτων και παράδοση εκρηκτικών ωφέλιμων φορτίων.

Ιστορικά, ο υποβρύχιος πόλεμος ήταν ένα ισχυρό ρωσικό «χαρτί», μια παράδοση που συνεχίζεται σήμερα. Αυτά τα UUV είναι εξοπλισμένα με εξοπλισμό πλοήγησης και επικοινωνίας ακριβείας και η ικανότητα κατάδυσης φέρνει τον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας κοντά τους.

Οι επιθέσεις τόνισαν επίσης την ευπάθεια των υποθαλάσσιων καλωδιακών δικτύων στα οποία βασίζονται η Βρετανία και άλλες χώρες.

Συναγερμός στην Ευρώπη για χτυπήματα σε βασικές υποδομές
Ο απόστρατος υποναύαρχος Chris Parry είπε στην Daily Mail, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι τελείως εκτεθειμένο σε μια παρόμοια επίθεση. «Η προστασία και η άμυνα αυτών των ζωτικών ενεργειακών και επικοινωνιακών αρτηριών έχουν παραμεληθεί, ακόμη και όταν οι στρατιωτικές και πολιτικές τεχνολογίες και πλατφόρμες, επανδρωμένες και μη, είναι ικανές να τις διαταράξουν και να τις καταστρέψουν έχουν πολλαπλασιαστεί σημαντικά. Δεν είναι μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο που κινδυνεύει από αυτήν την άποψη, αλλά ολόκληρη η διεθνής κοινότητα», τόνισε ο ίδιος.

Οι φόβοι για διακοπή ρεύματος στο διαδίκτυο και τα κινητά τηλέφωνα αυτόν τον χειμώνα έχουν ενταθεί πρόσφατα – καθώς η Ευρώπη δεν διαθέτει αρκετά εφεδρικά συστήματα στα οποία να βασίζεται σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

Στοχεύοντας βασικές υποδομές, ένα εχθρικό κράτος -ιδιαίτερα ένα κράτος που όπως η Ρωσία έχει υποστεί οπισθοδρομήσεις στο πεδίο της μάχης- μπορεί να φέρει ένα άλλο κράτος σε αδιέξοδο. Η μείωση των αποθεμάτων ενέργειας είναι μόνο ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό.

Η Ρωσία, ή οποιοσδήποτε άλλος, έχει θέσει τη Βρετανία και την Ευρώπη σε συναγερμό για περαιτέρω επιθέσεις, ίσως σε υποθαλάσσια καλώδια δεδομένων που μεταφέρουν οικονομικές πληροφορίες πέρα ​​από τον Ατλαντικό – κάτι που θα έφερνε τον όλεθρο στα χρηματιστήρια.

ieidiseis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.