Ντριν ντριν.. το κουδούνι χτυπά! Ο σκύλος σας, πως αντιδρά;

Πόσες φορές έχει χτυπήσει το κουδούνι του σπιτιού σας, και ο σκύλος σας ξεκίνησε να γαυγίζει χωρίς σταματημό? Έχετε σκεφτεί ποτέ γιατί συμβαίνει αυτό?

Αν ανατρέξουμε στην ψυχολογία και ειδικότερα σ’ ένα από τα πειράματα του Ιβάν Παβλόφ θα καταλάβουμε την αιτία αυτής της αντίδρασης. Ο Ρώσος Ιβάν Παβλόφ(Ivan Petrovich Pavlov 1849-1936) υπήρξε φυσιολόγος, ψυχολόγος και ιατρός. Το πείραμα του, θεμελίωσε την περίφημη θεωρία για τα εξαρτημένα ανακλαστικά. Ας θυμηθούμε λοιπόν τι είχε γίνει σ αυτό το πείραμα..

«Έστω ότι έχουμε σε μια γωνιά δεμένο έναν πεινασμένο σκύλο. Σε μια στιγμή, του παρουσιάζουμε ένα κομμάτι κρέας. Στη θέα του φαγητού ο σκύλος εκκρίνει σάλιο, έπειτα τον αφήνουμε να το φάει. Έχουμε κανονίσει επίσης, τόσο κατά την εμφάνιση όσο και κατά την λήψη της τροφής να χτυπά ένα κουδούνι. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο πείραμα για αρκετές ημέρες. Κάποια ημέρα, αποφασίζουμε να χτυπήσουμε το κουδούνι, αλλά χωρίς να παρουσιάσουμε τροφή στο σκύλο. Πως αντιδρά τότε ο σκύλος;
Παρατηρούμε ότι αρχίζουν να του τρέχουν τα σάλια, παρόλο που δεν βλέπει και δεν γεύεται τροφή. Τι συμβαίνει; Όλες τις προηγούμενες ημέρες ο σκύλος έχει συνδυάσει το χτύπημα του κουδουνιού με την θέα και τη λήψη της τροφής. Το ίδιο λοιπόν περιμένει και τώρα.. »

Σύμφωνα με το παραπάνω, ένας ζωντανός οργανισμός, αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του μέσω των λεγόμενων “ανακλαστικών”. Τα ανακλαστικά είναι ένα φαινόμενο του νευρικού συστήματος. Ένα ανακλαστικό βασικά συνδέει ένα ερέθισμα που προέρχεται από το περιβάλλον με την αντίδραση του οργανισμού π.χ. ο ήχος του κουδουνιού προκαλεί στον σκύλο ένα ερέθισμα!

Ο σκύλος στο άκουσμα του κουδουνιού θα αντιδράσει! Είτε με γαύγισμα χαράς γιατί θα το έχει συνδέσει με κάτι όμορφο, για παράδειγμα ένα φίλο, είτε με γαύγισμα φόβου ή άγχους γιατί αισθάνεται ότι απειλείται είτε γιατί θα πρέπει να προστατεύσει την οικογένεια του. Οτιδήποτε και από τα δύο να συμβαίνει, το κουδούνι(ερέθισμα) προκαλεί έκρηξη αδρεναλίνης, επιφέρει αντίδραση(γαύγισμα). Είναι μια φυσική εξέλιξη ερεθίσματος και αντίδρασης.

Αν θεωρείται πως ο σκύλος σας, αντιδρά υπερβολικά μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν συμπεριφοριστή εκπαιδευτή, που μέσω της θετικής προσέγγισης θα σας βοηθήσει.

Μην τιμωρείτε τα κατοικίδιά σας, για συμπεριφορές που έχουν να κάνουν με τη φύση τους. Δεν γίνεται να απαιτούμε από τον σκύλο μας να συμπεριφέρεται όπως εμείς ακριβώς θέλουμε. Έξαλλου θυμηθείτε πως αναφερόμαστε σε άλογα όντα κ όχι σε έλλογα.

 

Πηγή:doggrin.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.