Νίκος Τσούρτης: Oι κυβερνήσεις αλλάζουνε, αλλά οι πολιτικές τους μένουν ίδιες

Αλλάξαμε σελίδα, λοιπόν. Για πρώτη φορά κυβερνά τον τόπο κόμμα της αριστεράς. Ένα κόμμα που ξεκίνησε δειλά – δειλά και πολύ σύντομα γιγαντώθηκε χάρη στον διαμελισμό του ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ, που είχε αρχίσει να αποσυντίθεται πολύ πριν ο Γιώργος Παπανδρέου κάνει το ΚΙΔΗΣΟ.

Μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων του μετακινήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, που είχε το πλεονέκτημα έναντι των άλλων δυο μεγάλων κομμάτων, ότι δεν είχε κυβερνήσει ποτέ. Δεν είχε καμιά φθορά και έφερνε το νέο και την ελπίδα για τον τόπο. Χαρακτηριστικό της απογοήτευσης του κόσμου ήταν ότι αρκετοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, δεξιοί δηλαδή, αναζήτησαν το νέο και έστριψαν αριστερά προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και τώρα τι. Θα τα αλλάξει όλα ο Αλέξης; Θα τρώμε με χρυσά κουτάλια;

Μακάρι να συμβεί, αλλά δεν το βλέπω. Πείτε μου αν υπήρξε ποτέ Κυβέρνηση που να έκανε τον Έλληνα ευχαριστημένο. Εγώ όσα χρόνια θυμάμαι όλοι βρίζουν την εξουσία. Πάντα υπήρχαν παράπονα για τον εκάστοτε πρωθυπουργό. Που κόβει συντάξεις, που αυξάνει τους φόρους, που δεν κάνει τίποτε για την ανεργία. Που βάζει Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος αργότερα άλλαξε ονομασία και μετονομάστηκε σε χαράτσι και τελευταία ΕΝΦΙΑ.

Και τώρα κάπως αλλιώς θα τον μεταφράσει ο Τσίπρας, αλλά η ουσία είναι πως από τους φόρους δεν θα γλιτώσουμε ποτέ.

Με καμία κυβέρνηση… Θα μου πεις, ποτέ δεν έγινε αυτό που συνέβη την τελευταία τριετία. Η σφαγή των μικρομεσαίων. Συμφωνώ. Αλλά μην ξεχνάμε πως η χώρα ήταν σε μνημόνιο. Κι άλλωστε ποτέ δεν υπήρξε πραγματική ευημερία στον τόπο. Πάντα γκρινιάζαμε. Προσέξτε την διαφορά. Πραγματική ευημερία.

Γιατί μπορεί να υπήρχαν καλύτερες οικονομικές συνθήκες κάποιες περιόδους, αλλά αυτές τις καλές συνθήκες τις πληρώσαμε.

Τι εννοώ; Κάποιες κυβερνήσεις έδωσαν ορισμένες παροχές, αλλά οι παροχές δεν προέρχονταν μέσα από το πλεόνασμα, αλλά από δάνεια, τα οποία πληρώσαμε, πληρώνουμε και θα πληρώνουμε πολύ ακριβά για πολλά χρόνια ακόμα. Αρα, λοιπόν, αυτές οι μικρές περίοδοι ευημερίας ήταν ουτοπία, αφού την πληρώσαμε τελικά με χρονοκαθυστέρηση και μεγάλο τόκο. Ο κόσμος περιμένει πολλά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν η τελευταία του ελπίδα, αφού οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τελευταία του στέρησαν το χαμόγελο. Και τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ θα σκάσει το χαμόγελο στο χειλάκι του λαού μας; Δεν θέλω να είμαι απαισιόδοξος, αλλά πραγματικά αναρωτιέμαι πως;

Πως θα μπορέσει ο Αλέξης Τσίπρας να κάνει πράξη τις προεκλογικές του δεσμεύσεις; Που θα βρει τα λεφτά;
Σύντομα θα ξέρουμε αν ο νέος πρωθυπουργός έχει κάποιον μαγικό τρόπο. Μακάρι να αλλάξει κάτι σε αυτόν τον τόπο, που έχει ματώσει… Ο κόσμος δεν αντέχει να περάσει μια από τα ίδια… Τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις αλλάζουνε, αλλά οι πολιτικές τους μένουν ίδιες…

Ο Νίκος Τσούρτης είναι δημοσιογράφος (μέλος της Ένωσης Συντακτών), επί σειρά ετών σε εφημερίδες και τα τελευταία χρόνια είναι Αρχισυντάκτης στο «Καρφί».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.