Ο Άγιος Κωνσταντίνος στα Σπάτα και τα αρχαία μυστικά του…

Το εκκλησάκι βρίσκεται πάνω στο δρόμο Σπάτων – Λούτσας, εν μέσω μιας κατάφυτης περιοχής από ελιές και αμπέλια και σε απόσταση δύο περίπου χιλιομέτρων από τα Σπάτα. Εορτάζει Κωνσταντίνου και Ελένης, στις 21 Μαΐου και της Ζωοδόχου Πηγής, την Παρασκευή της Διακαινησίμου.
Κτίστηκε το 1917 στη θέση παλαιότερου ναΐσκου και ανήκει στην οικογένεια Αναστασίου Γ. Γεωργάκη.

Αγιογραφίες των αρχών του 20ού αιώνα εντοπίζονται στο εσωτερικό του ναού και συγκεκριμένα, της Πλατυτέρας και των Συλλειτουργούντων Ιεραρχών στην κόγχη, της Άκρας Ταπεινώσεως στο κογχάριο πρόθεσης και του Αγίου
Γεωργίου στο βόρειο τοίχο. Επίσης, ίδιας εποχής είναι και οι δεσποτικές εικόνες στο τέμπλο.

Οι υπόλοιπες αγιογραφήσεις είναι πολύ νεότερες (έργα του Βασιλείου Στάμου 2000 – 2004)

Στο ξωκκλήσι (που, σημειωτέον είναι, ιδιαίτερα φροντισμένο από τους κτήτορες) δεν ακολουθήθηκε η τελευταία τάση αποκάλυψης της λιθοδομής και έτσι παραμένει απέριττα λευκό, πιστό στη μνήμη του τόπου.

Είναι κτισμένο στον τύπο του μονόχωρου δρομικού ξυλόστεγου ναού πιθανότατα με αργολιθοδομή και σπόλια, δηλαδή σπαράγματα αρχαίων ερειπίων.

Αρχαιότητες καί στον περιβάλλοντα χώρο!

Στον κατάφυτο περίβολο του ναού,κάτω από ελιές, πεύκα και κυπαρίσσια, υπάρχουν υπάρχουν διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη και σαρκοφάγοι των αρχαιότερων περιόδων.

Ατυχώς – πιθανόν λόγω μη ενημέρωσης για την προέλευση – πολλά από τα ευρήματα είναι ….ασβεστωμένα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το περίγραμμα από πέτρες, που παραπέμπει σε θεμελίωση κτίσματος, ίσως και αρχαίου ναού. Άλλωστε ήταν πολύ συνήθης η τακτική να κτίζονται χριστιανικοί ναοί ακριβώς στη θέση των αρχαίων ιερών

Η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων σε ερώτημα δημοτών, που ενδιαφέρθηκαν για το θέμα, απαντά, ότι δεν έχει γίνει μέχρι τώρα καμμία ανασκαφή στο χώρο ώστε να γνωρίζουμε ποιό αρχαίο κτίσμα βρισκόταν στη θέση του Ιερού Ναού και αν τα αρχιτεκτονικά μέλη, που είναι διάσπαρτα στο χώρο βρίσκονταν πάντα εκεί ή τυχόν είναι φερτά από άλλο σημείο.

Η εκτενής ανασκαφή λόγω διαπλάτυνσης της λεωφόρου Σπάτων – Λούτσας δεν περιέλαβε το χώρο της εκκλησίας του Αγίου Κωνσταντίνου και έτσι οι ευρισκόμενες εκεί αρχαιότητες δε συσχετίστηκαν με τα ευρήματα της λεωφόρου, αν και απέχουν μεταξύ τους μόνο λίγα μέτρα.

Ίσως η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα άξιζε να διερευνήσει τις δυνατότητες μιας ανασκαφής σε ένα τόσο κεντρικό και εύκολα προσβάσιμο σημείο της περιοχής, ώστε καί να αναδειχθεί ο χώρος καί να γνωρίσουμε ακόμα περισσότερα για την ιστορία του τόπου μας…

attikanet.blogspot.com

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.