Ο Χρ. Τσεμπέρης για την τραγωδία του Ιουλίου

Η τραγωδία του Ιουλίου… Μόνο συντριβή, σεβασμός και τολμώ να πω ντροπή μπροστά στους ανθρώπους αυτούς που από τη μια στιγμή στην άλλη έχασαν τα πάντα, βίωσαν την απώλεια,. Αίσθημα ντροπής επειδή εσύ ήσουν στον τόπο, αλλά δεν βίωσες το ανείπωτο δράμα σε προσωπική βάση. Η αίσθηση και το ερώτημα αν έκανα ό,τι μπορούσα να κάνω σε κυνηγάει μέρα νύχτα…

Όταν τη δεύτερη μέρα από το κακό, στην πρώτη ή τη δεύτερη αυτοψία στην περιοχή, με τα αποκαίδια να καπνίζουν ακόμη μια γιαγιά, τσακισμένη από το μέγεθος της καταστροφής, σηκώθηκε από το πεζούλι της με ντάλα ήλιο για να μας φέρει ένα μπουκαλάκι νερό, που μόλις της είχαν αφήσει τα συνεργεία των εθελοντών που ήταν εκεί, διαλύθηκα. Έσπασα. Ένιωσα δέος μπροστά στο μεγαλείο, την ανθρωπιά και την υπερηφάνεια αυτού του ανθρώπου, που στη συντριβή του, το μόνο που σκέφτηκε ήταν να δώσει ένα μπουκαλάκι νερό στο «παλληκάρι» όπως είπε που τρέχει. Πόσο λίγος , μικρός και ασήμαντος νιώθεις κατι τέτοιες στιγμές…

Το μόνο που με ενδιέφερε, όπως και χιλιάδες άλλους που ήταν εκεί νυχθημερόν, ήταν να βοηθήσω. Όπου μπορώ. Όσο μπορώ. Με κάθε τρόπο. Και μετά ακόμη περισσότερο. Πολλές φορές με τα μάτια χαμηλά, γιατί πώς να τους κοιτάξεις στα μάτια με τον πόνο και την υπερηφάνεια ζωγραφισμένη εκεί. Είναι οι άνθρωποί σου. Φίλοι , γείτονες, γνωστοί. Τα πρόσωπα είχαν ονόματα στο μυαλό μου. Και είναι πάρα πολύ δύσκολο αυτό… Σε σημαδεύει για πάντα.

Δεν μπορώ καν να διανοηθώ το μέγεθος του πόνου αυτών των ανθρώπων. Πώς μπορείς να μιλήσεις για όλους αυτούς τους ανθρώπους?

Το μόνο που μπορείς να κάνεις μπροστά στο συντριπτικό μέγεθος ενός τέτοιου τραγικού γεγονότος είναι να μείνεις δίπλα, να δώσεις κάθε ικμάδα από τις δυνάμεις σου για να βοηθήσεις στην ανάταξη με όποιες δυνάμεις έχεις , να απαλύνεις και να πεις με τη δράση σου :ποτέ ξανά.

Όσο όμως παίρναμε δύναμη ο ένας από τον άλλον. 100δες, χιλιάδες άνθρωποι ενωμένοι να παλεύουμε, με πείραξε πολύ η απουσία πολλών, ακόμη και μεγαλόσχημων και η προσπάθεια στυγνής εκμετάλλευσης της τραγωδίας. Τότε έγραψα το άρθρο για τους «πουθενάδες» και δεν ξαναέγραψα για το θέμα αυτό.

Xρήστος Τσεμπέρης

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού «Σύγχρονη Πολιτεία – Συνεργασία Ενεργών Πολιτών» του Βαγγ. Μπουρνούς

Πηγή: Polis