Ο FDA δίνει έγκριση για εμβολιασμό τρίτης δόσης με Pfizer στους 16 και 17 ετών

Στις ΗΠΑ περί τους 4,7 εκατ. πολίτες ηλικίας 16 και 17 ετών έχουν λάβει και τις δύο δόσεις – Έρευνες έχουν δείξει ότι η τρίτη δόση της Pfizer προφυλάσσει από την παραλλαγή Omicron

Το «πράσινο φως» άναψε ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου της Pfizer στους εφήβους 16 και 17 ετών.

Την ίδια στιγμή, οι υγειονομικοί φορείς στις ΗΠΑ, εν μέσω έξαρσης του νέου πανδημικού κύματος και με τη μετάλλαξη Omicron να μεταδίδεται με ταχύ ρυθμό, απευθύνουν έκκληση σε όλους να λάβουν την ενισχυτική δόση.

Δείτε ακόμα:  Ταλαιπωρία στην Αττική Οδού λόγω τροχαίου - Τεράστιες ζημιές σε σήραγγα (βίντεο)

Οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ θα δώσουν σε λίγο διάστημα την έγκρισή τους για να αρχίσει η χορήγηση της τρίτης δόσης στους εφήβους. Περί τους 4,47 εκατ. πολίτες ηλικίας 16 και 17 ετών στις ΗΠΑ είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ πάνω από 2,5 εκατ. αυτής της ηλικιακής κατηγορίας εμβολιάστηκαν πριν από έξι μήνες με τη δεύτερη δόση.

Ορισμένοι επιστήμονες είχαν εκφράσει προβληματισμό για εμφάνιση σοβαρών παρενεργειών σε εφήβους με τις αναμνηστικές δόσεις, συγκεκριμένα είχαν μιλήσει για κίνδυνο θρόμβωσης και επιπλοκής στην καρδιά, ειδικά στα νεαρά αγόρια.

Δείτε ακόμα:  Κούγιας για σύντροφο Αδαμαντίδη: «Κωμική δικαιολογία, ότι δεν πρόλαβε να πάει στον ιατροδικαστή»

Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, όλοι οι ενήλικες μπορούν να λάβουν τα τρία εγκεκριμένα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Η έγκριση από τον FDA για τους εφήβους έρχεται λίγες ημέρες αφότου διαπιστώθηκε προστασία από την τρίτη δόση της Pfizer ενάντια στης μετάλλαξη Omicron.

Το στέλεχος από τη Μποτσουάνα δεν έχει ακόμη επικρατήσει στην Αμερική, όμως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι πιο μεταδοτικό από την παραλλαγή Δέλτα. Προκαλεί, ωστόσο, ήπια συμπτώματα.

Δείτε ακόμα:  Αναδρομικά συνταξιούχων: Τι ισχύει για τις προσφυγές στα δικαστήρια

protothema.gr