Ο φόβος του κορονοϊού θα αναμετρηθεί με τη φτώχεια και την ανεργία

Όταν θα περάσει ο φόβος της αρρώστιας και του θανάτου από τον κορωνοϊό θα αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις. Και τότε, μάλλον, δεν θα ήμαστε όλοι μαζί. Θα ξεχαστούν οι ήρωες πίσω από τις μάσκες αλλά και τα αισιόδοξα μηνύματα στα σοσιαλ πως είμαστε όλοι μαζί απέναντι στον κορωνοϊό και θα το ξεπεράσουμε.

Αργότερα, όταν, θα απομακρυνθεί ο κίνδυνος θα ξεχάσουμε το «εμείς» και θα βάλουμε μπροστά το «εγώ». Η κοινωνική ανησυχία θα αυξάνεται σε ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού και ειδικά το φτωχότερο, όπου οι πολίτες θα συνειδητοποιούν τα άσχημα μαντάτα από την οικονομία.

Δείτε ακόμα:  Μεγάλη αλλαγή στα τέλη κυκλοφορίας 2021

Οι άνθρωποι θα αρχίσουν να φοβούνται περισσότερο – όχι τόσο τον ιό, αλλά και τη φτώχεια. Πολλοί θα είναι άνεργοι ενώ θα υπάρξει ένταση και αβεβαιότητα στα φτωχά τμήματα του πληθυσμού.

Οι αυτοαπασχολούμενοι ή όσοι εργάζονται με συμβάσεις που έχουν χάσει τους μισθούς τους θα αναζητήσουν εισόδημα και υπάρχει πιθανότητα πολλές μικρές επιχειρήσεις να μην μπορέσουν ποτέ να ξανανοίξουν.

Οι συνέπειες του lockdown, το οποίο πρόκειται να συνεχιστεί, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Απριλίου, επηρεάζουν όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας.

Δείτε ακόμα:  Ακόμα δύο συλλήψεις για παιδική πορνογραφία

Η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά ρευστή , καθώς ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού μπορεί να βρεθεί με μηδενικό εισόδημα. Αυτοί που πριν ζούσαν με αξιοπρέπεια, ίσως μετά βρεθούν σε δυσκολία.

Εν τω μεταξύ, οι φόροι για τις μικρές επιχειρήσεις έχουν απλώς ανασταλεί και δεν έχουν διαγραφεί, πράγμα που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να βρουν χρήματα για εισφορές σε μεταγενέστερο στάδιο, παρά την απώλεια του εισοδήματός τους κατά τη διάρκεια του lockdown.

Δείτε ακόμα:  Πρώτη εκτέλεση γυναίκας εδώ και 70 χρόνια – Το φρικιαστικό της έγκλημα

Οι άνθρωποι μπορεί να προσπαθούν να κρατήσουν ακμαίο το ηθικό τους στη διάρκεια του lockdown και στη μάχη επιβίωσης από τον ιό, αλλά σιγά- σιγά οι σκέψεις τους θα επιστρέφουν στην πραγματικότητα και ο φόβος του κορωνοϊού θα αναμετρηθεί με τη φτώχεια και την ανεργία.

Το ζήτημα είναι, αν όλοι μαζί θα ψάξουμε για το «εμβόλιο» κατά της ανεργίας και των λουκέτων ή θα κυριαρχήσει η «ανοσία της αγέλης», δηλαδή όποιος αντέξει.

newpost.gr