«Ο Γιος» του Τζό Νέσμπο: Στην στέρηση είμαστε όλοι ίσοι

Η είδηση ότι «Ο Γιος» θα μεταφερθεί στην οθόνη, υπό την μορφή τηλεοπτικής σειράς από το διάσημο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο HBO με πρωταγωνιστή τον Τζέικ Τζίλενχααλ, έφερε ξανά στο προσκήνιο το βιβλίο που κυκλοφόρησε πριν μερικά χρόνια (2015), θυμίζοντας ότι ο διάσημος Νορβηγός συγγραφέας μπορεί να δημιουργήσει εξαιρετικές ιστορίες ακόμα και μακριά από τον πολυαγαπημένο χαρακτήρα του ντετέκτιβ Χάρι Χόλε. Τελευταίο παράδειγμα άλλωστε είναι «Το Βασίλειο», μια γνώμη για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Στον «Γιο» το ύφος παραμένει κοντά στην περπατημένη του αστυνομικού μυθιστορήματος, όμως αυτή την φορά δεν ακολουθούμε κάποιον ντετέκτιβ, ούτε βλέπουμε αποκλειστικά την ιστορία από την πλευρά της αστυνομίας. Αντιθέτως, κυρίαρχο πρόσωπο της υπόθεσης είναι ο ηρωινομανής νεαρός φυλακισμένος Σόνι, ο οποίος έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του εκεί, καθώς ομολογεί και εκτίει ποινές για εγκλήματα που δεν έχει διαπράξει ο ίδιος, με μόνη απαίτηση να έχει την δόση που χρειάζεται χωρίς κανείς να αναρωτιέται το πώς και το γιατί.

Το βασικότερο, όμως, προσόν του χαρακτήρα του Σόνι είναι η σιωπή, όπου με τον καιρό τον μετέτρεψε στον καλύτερο ακροατή για τους συγκρατούμενους του, οι οποίοι τον επισκέπτονταν στο κελί του και του εξομολογούνταν ό,τι τους βάραινε, γνωρίζοντας την απόλυτη εχεμύθεια που τηρούσε ο νεαρός, χωρίς ποτέ να μεταφέρει ή να διαδώσει το παραμικρό από αυτά που άκουγε. Έτσι, το κελί του ήταν το εξομολογητήριο και ο ίδιος ο εξομολογητής «ιερωμένος» όπου άκουγε και συγχωρούσε όλες ανεξαιρέτως τις αμαρτίες τους, μέχρι την στιγμή που φτάνει στα αυτιά μια πληροφορία που τάραξε όλη την κοσμοθεωρία του και τον ξύπνησε από τον λήθαργο των ουσιών αλλά και του πόνου που είχε βυθιστεί από την μέρα που βρήκε τον αστυνομικό πατέρα του νεκρό στο σπίτι τους, αφήνοντας του ένα σημείωμα όπου ομολογούσε ότι ήταν το «καρφί» της Αστυνομίας και για τον λόγο αυτό αποφάσισε να βάλει τέλος στην ζωή του.

Δείτε ακόμα:  200 χρόνια εθνικής ανεξαρτησίας - Η μεγάλη περιπέτεια

Από εκείνη την στιγμή της αποκάλυψης της αλήθειας για τον χαμό και την προδοσία του πατέρα του, ο γιος θα ξεκινήσει το σχέδιο της εκδίκησης και της αποκατάστασης του ονόματος τους, που είχε διαλύσει και καταστρέψει τις ζωές ολόκληρης της οικογένειας του. Το μίσος και η αγάπη θα παίξουν τον ρόλο της κινητήριας δύναμης του σε αυτή την προσπάθεια του, όπου θα πρέπει να αντιμετωπίσει και να βγάλει από το διάβα του από απλούς παραβάτες του νόμου μέχρι διεφθαρμένους αστυνομικούς, δικηγόρους, επιχειρηματίες και καταλήγοντας στο πρόσωπο – φάντασμα, το «μεγάλο αφεντικό» που τους κρατά όλους στο χέρι του και κινεί όλα τα νήματα της πόλης.

Δείτε ακόμα:  Τι ονειρεύεσαι να πετύχεις;

Στην αρχή της αφήγησης της ιστορίας διαβάζουμε ότι «στην στέρηση είμαστε όλοι ίσοι» και μπορεί επιφανειακά να απευθύνεται στην στέρηση που προκαλεί το απότομο κόψιμο των ναρκωτικών ουσιών στον οργανισμό, όμως το βαθύτερο νόημα αυτή της φράσης κρύβεται στην στέρηση που μπορεί να προκαλέσει σε ένα άτομο και να το στιγματίσει για πάντα η απώλεια της οικογένειας του και της αγάπης που βιώνει κάποιος ειδικά στην παιδική ηλικία, η οποία θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην διαμόρφωση του χαρακτήρα και στην αντίληψη που μετέπειτα θα σχηματίσει για τον κόσμο που τον περιβάλλει, όπως ακριβώς συνέβη εδώ στον Σόνι, τον κεντρικό ήρωα της ιστορίας.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και μέσα σε αυτό το σκληρό και αιματοβαμμένο κόσμο που γνώρισε, βίωσε και κινείται ο Σόνι όλα αυτά τα χρόνια της ύπαρξης του, θα βρει αυτό το κάτι που θα του δώσει μια ελπίδα και ένα σκοπό, ώστε να συνεχίσει την ζωή του μετά από τα τραγικά γεγονότα που του συνέβησαν. Και όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιου είδους κατεστραμμένους ανθρώπους, τρία είναι τα στοιχεία που μπορούν να τους ωθήσουν σε αυτή την τεράστια αλλαγή. Είτε η πίστη στον θεό, είτε στον έρωτα ή σ’ ένα παιδί και ο Σόνι θα βρει τον σκοπό του στον έρωτα για την νεαρή κοπέλα που θα συναντήσει στο κέντρο όπου φιλοξενεί τοξικομανείς και που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην κατάληξη του.

Δείτε ακόμα:  Θ. Καρέλλας-Θ. Χουλιάρας: «Κακή Φωτιά», νέος δίσκος με μελοποιημένη ποίηση

Εν κατακλείδι «Ο Γιος» είναι ένα μυθιστόρημα δυνατό, αντάξιο στο έπακρο των δυνατοτήτων που μας έχει συνηθίσει ο Τζο Νέσμπο στα έργα του, γεμάτο ανατροπές και μυστικά του παρελθόντος που αποκαλύπτονται μαεστρικά από τον συγγραφέα, κινούμενος μέσα στην διαφθορά και το «σκοτάδι» που επικρατεί στον τόπο δράσης που έχει δημιουργήσει για τους ήρωες του. Πάνω στις βασικές θεματικές του έρωτα, της αγάπης, του θανάτου, του μίσους και της ζήλιας χτίζει τα θεμέλια της ιστορίας του που κρατούν τον αναγνώστη καθηλωμένο μέχρι τέλους. Είναι μια εξαιρετική επιλογή αναγνώσματος, τόσο για τους φανατικούς «nesbomaniacs» που τον ακολουθούν, όσο και για τους καινούριους αναγνώστες που θέλουν να δώσουν μια ευκαιρία στον Νορβηγό διάσημο συγγραφέα και να πάρουν μια «γεύση» του γραψίματος και της αφήγησης του.

Χρήστος Ιωάννου

– “Ο Γιος” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο