Ο Κ.Μητσοτάκης ανακοίνωσε νέο γύρο εμβολιασμού – «Έχουμε εμβόλια και για τρίτη δόση τον χειμώνα»

Το ενδεχόμενο να κάνουμε και τρίτη δόση από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού το χειμώνα άφησε… ορθάνοιχτο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας όμως ότι υπάρχει επάρκεια.

Υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου την Επίτροπο Υγείας, Στέλια Κυριακίδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον εμβολιασμό αλλά και το ενδεχόμενο εμβόλιο κατά του κορονοϊού να κάνουμε και τον επόμενο χειμώνα.

«Έχουμε επαρκή εμβόλια πια και για τον χειμώνα, για το επόμενο έτος, σε περίπτωση που φαίνεται αρκετά πιθανό να χρειαστεί μία επιπλέον ενισχυτική δόση για όλο τον πληθυσμό μας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η πορεία της πανδημίας θα κριθεί από την πορεία των εμβολιασμών και απηύθυνε νέα έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν.

Δείτε ακόμα:  Άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό παιδιών άνω των 12 ετών

«Η πρόοδος στο μέτωπο της πανδημίας θα εξαρτηθεί απόλυτα από την πρόοδο στους ρυθμούς των εμβολιασμών. Εμείς στην Ελλάδα έχουμε ξεπεράσει αισίως τα 7,5 εκατομμύρια. Αλλά από δω και στο εξής, ειδικά καθώς θα μπαίνουμε στον Ιούλιο, το πρόβλημα δεν θα είναι η διαθεσιμότητα τόσο των εμβολίων όσο η προθυμία των υπολοίπων συμπολιτών μας πια να εμβολιαστούν.

Νεότερες ηλικίες, οι οποίες πρέπει να πειστούν και αυτές να συμμετέχουν στη διαδικασία του εμβολιασμού, είναι κάτι στο οποίο αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία. Και, βέβαια, να κλείσουμε κάποια κενά σε εμβολιασμούς συμπολιτών μας μεγαλύτερης ηλικίας οι οποίοι ενδεχομένως να αντιμετώπισαν τη διαδικασία με μεγάλη επιφυλακτικότητα, τώρα όμως δεν έχουν κανένα λόγο πια να είναι επιφυλακτικοί καθώς τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά. Και, βέβαια, είναι απολύτως ασφαλή όλα τα εμβόλια, να το τονίσω και αυτό, έχει τη σημασία του να το λέμε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: Διαφέρουν τα συμπτώματα ανά φύλο και ηλικία - Τι δείχνει νέα έρευνα

Από την πλευρά της, η Στέλλα Κυριακίδου τόνισε ότι η Κομισιόν θα προχωρήσει σε δομικές αλλαγές «ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μελλοντικά κρίσεις που μπορεί να έχουμε μπροστά μας. Για εμάς πρωταρχικός στόχος είναι να συνεχίσουμε όλοι μαζί με τον ίδιο τρόπο όπως είχαμε μέχρι τώρα με τη στρατηγική για τα εμβόλια».

«Έχουμε ήδη ανακοινώσει και μία στρατηγική για θεραπευτικά προγράμματα, ώστε να υπάρξει πρόσβαση σε θεραπευτικά σχήματα και για όλα τα κράτη-μέλη ανεξαρτήτως μεγέθους. Όπως και με τα εμβόλια, έχουμε ήδη υπογράψει συμφωνία με μία εταιρεία για το 2022 -2023 και έχει ολοκληρωθεί χθες το βράδυ και δεύτερη συμφωνία με ακόμα μία εταιρία για εμβόλια για το 2022 – 2023 και θα προχωρήσουμε ξανά με ένα χαρτοφυλάκιο που θα μας εξασφαλίζει ιδιαίτερα όσον αφορά και τις μεταλλάξεις.

Δείτε ακόμα:  Αυτά είναι τα πέντε συμπτώματα τα οποία εμφανίζει ο ασθενής που νοσεί με μετάλλαξη δέλτα

Σε όλα τα κράτη – μέλη αυτό που παρακολουθούμε, σήμερα, είναι μία θα έλεγα καθοδική πορεία στον αριθμό των κρουσμάτων του κορονοϊού, ευτυχώς και στις νοσηλείες, αλλά ταυτόχρονα παρακολουθούμε πολύ στενά την εξέλιξη των μεταλλάξεων, ιδιαίτερα της μετάλλαξης Δέλτα, που όπως ξέρετε ταλαιπωρεί αυτή τη στιγμή το Ηνωμένο Βασίλειο».

newsit.gr