Ο καιρός το χειμώνα με το φαινόμενο La Nina – Η τέλεια καταιγίδα στην οικονομία

Η τέλεια καταιγίδα είναι αυτό που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η παγκόσμια οικονομία και κατ επέκταση τα νοικοκυριά στην Ευρώπη και βεβαίως στην Ελλάδα, που δεν μπορεί να αποτελεί μία κατηγορία μόνη της. Ο χειμώνας στην Ευρώπη προβλέπεται πιο κρύος από πέρσι λόγω του φαινομένου La Nina, το οποίο φαίνεται να συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες να εμφανιστεί.

Η τέλεια καταιγίδα είναι αυτό που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η παγκόσμια οικονομία και κατ επέκταση τα νοικοκυριά στην Ευρώπη και βεβαίως στην Ελλάδα, που δεν μπορεί να αποτελεί μία κατηγορία μόνη της.

Οι ανατιμήσεις στην ενέργεια, αλλά και στα βασικά προϊόντα φέρνουν τα νοικοκυριά αντιμέτωπα με μια δύσκολη καθημερινότητα με πολλές ανατροπές. Οι ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι δεδομένες, ενώ μέσα σε αυτό το κλίμα έρχονται να προστεθούν οι ραγδαίες ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο. Πλέον κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το πετρέλαιο ακόμη και στο εξωφρενικά ακραίο 200 δολάρια/βαρέλι, ενώ στην χονδρική ηλεκτρικής ενέργειας οι τιμές στην Ελλάδα (και όχι μόνο) αυξάνονται εντυπωσιακά.

Ο χειμώνας φαντάζει εξαιρετικά δύσκολος και καθοριστικός παράγοντας θα είναι ο καιρός. Ένας βαρύς χειμώνας θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Τα πρώτα νέα από αυτό το μέτωπο δεν είναι ευχάριστα. Ο χειμώνας στην Ευρώπη προβλέπεται πιο κρύος από πέρσι λόγω του φαινομένου La Nina, το οποίο φαίνεται να συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες να εμφανιστεί. Είναι ένα ωκεάνιο φαινόμενο που είναι το ψυχρότερο αντίστοιχο του Ελ Νίνιο ως μέρος του ευρύτερου κλίματος (ENSO).

Κατά τη διάρκεια της εμφάνισης φαινομένου, η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας στο ανατολικό ισημερινό τμήμα του κεντρικού Ειρηνικού Ωκεανού είναι χαμηλότερη από την κανονική κατά 3–5°C. Εφόσον εμφανιστεί, το Λα Νίνια παραμένει για τουλάχιστον 5 μήνες. Έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στον καιρό σε όλο τον κόσμο.

Έτσι, με την ενεργειακή κρίση να επιδεινώνεται, οι επιστήμονες αναζητούν πληροφορίες για το πόσο χαμηλές θα είναι οι θερμοκρασίες στο Βόρειο Ημισφαίριο, όπως γράφει το Bloomberg.

«Κανείς δεν ελέγχει τον καιρό, και όμως οι θερμοκρασίες του φετινού χειμώνα θα εμφανίζονται σε κάθε πιθανή αγορά, από καύσιμα έως τρόφιμα, με ένα ιδιαίτερα ψυχρό αποτέλεσμα, που απειλεί να μετατρέψει την παγκόσμια ενεργειακή κρίση σε πλήρη κρίση», γράφει το πρακτορείο.

«Το στοίχημα δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερο. Εάν ο καιρός είναι κακός, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, που αντιμετωπίζουν ήδη το μεγαλύτερο ενεργειακό κόστος, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ακόμη πιο φουσκωμένους λογαριασμούς θέρμανσης.

Οι κυβερνήσεις που αγωνίζονται να μειώσουν τους φόβους για πληθωρισμό θα μπορούσαν να χάσουν τη λαϊκή υποστήριξη. Και η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, θα μπορούσε να τεθεί ακόμη περισσότερο υπό αμφισβήτηση», σημειώνει.

Η μακροπρόθεσμη πρόβλεψη κάθε μετεωρολόγου είναι απογοητευτικά διαφορετική, δεδομένου του πόσο δύσκολο είναι να προβλέψουμε με ακρίβεια το χειμωνιάτικο σκηνικό.

Αλλά οι προβολές μοιράζονται ορισμένα χαρακτηριστικά: Η εμφάνιση ενός La Nina θα μπορούσε να φέρει πιο κρύο καιρό στις βόρειες ΗΠΑ και πιο ήπια κλίματα στο νότο, ενώ θα στεγνώσει άλλα μέρη του κόσμου. Ταυτόχρονα, η πολική δίνη που περιέχει παγωμένο αέρα πάνω από τον Βόρειο Πόλο εμφανίζεται ασθενέστερη από πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα το ψυχρό κρύο να ξεχύνεται περιστασιακά από την Αρκτική στις εύκρατες ζώνες της Ασίας, της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, φέρνοντας ψυχρά αποτελέσματα καθ ‘όλη τη διάρκεια της σεζόν, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Η τέλεια καταιγίδα στην οικονομία

Ήδη, οι ελλείψεις στις πρώτες ύλες παραγωγής ενέργειας και οι ανατιμήσεις στο ρεύμα είναι μεγάλες, ενώ τα προβλήματα με το φυσικό αέριο κάνουν την εμφάνισή τους.

Ταυτόχρονα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τις μεταφορές. Από τα κοντέινερ και τα αυξημένα κόστη περάσαμε στους οδηγούς φορτηγών που λείπουν και προκαλούν σοβαρά ζητήματα ειδικά στη Μ. Βρετανία.

Η έλλειψή τους οδηγεί σταδιακά σε ανεπάρκεια εμπορευμάτων και περαιτέρω παράταση των καθυστερήσεων στις παραδόσεις. Το πρόβλημα είναι εξαιρετικά σοβαρό στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις της Ενωσης Αμερικανικών Μεταφορών, που αναφέρει ότι στις ΗΠΑ λείπουν περίπου 61.000 οδηγοί.

Ο πληθωρισμός

Κατά 3,4% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στις 19 χώρες του ευρώ τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat. Είναι το πιο υψηλό σημείο των τελευταίων 13 ετών. Toν Αύγουστο ήταν στο 3,0%, ενώ είναι ελαφρώς υψηλότερα από τις προβλέψεις της αγοράς, που έκαναν λόγο για 3,3%.

Μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού έχει η Εσθονία (6,4%) και το χαμηλότερο η Μάλτα (0,7%).

Eξετάζοντας τα βασικά στοιχεία του πληθωρισμού, η Ενέργεια αναμένεται να έχει τη μεγαλύτερη άνοδο (17,4%, έναντι 15,4% τον Αύγουστο). Ακολουθούν τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα (2,1% από 2,6% τον περασμένο μήνα), τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (2,1% από 2,0% τον Αύγουστο) και οι υπηρεσίες (1,7%, σε σύγκριση με 1,1% τον Αύγουστο).

«Παρά το γεγονός ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία συνεχίζονται με μεγάλη ένταση, η Ελλάδα και για τον μήνα Σεπτέμβριο κατάφερε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, να συγκαταλέγεται στις χώρες με τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη (3η χαμηλότερη). Οι έλεγχοι στην αγορά είναι συνεχείς και εάν χρειαστούν περαιτέρω παρεμβάσεις θα γίνουν».

Τα παραπάνω δήλωσε ο υπ. Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της Eurostat για τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου (Ευρωζώνη: 3,4%, Ελλάδα: 2,1%).

iediseis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.