Ο λόγος που έγινε κλήση από τη ΕΣΗΕΑ μόνο στον Γιώργο Λιάγκα για την Υπόθεση Τζορτζ Μπάλντοκ

Η αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Άρια Αγάτσα μίλησε στο «Χαμογέλα και Πάλι!» για την υπόθεση του θανάτου του ποδοσφαριστή Τζορτζ Μπάλντοκ, την διαχείριση της υπόθεσης από τα ΜΜΕ, τον Γιώργο Λιάγκα, αλλά και για τον ρόλο και τα όρια της τηλεόρασης και των ΜΜΕ εν γένει.

«Πρώτα από όλα πρέπει να πούμε ότι είναι ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξία, αξιοπρέπεια και στην μνήμη ενός ανθρώπου που έφυγε από την ζωή. Τέτοιες αξίες περιλαμβάνονται και στο καταστατικό μα και στις αρχές δεοντολογίας της Ενώσεως Συντακτών και βάσει αυτών των παραπτωμάτων, καλεί το Πειθαρχικό, το οποίο είναι ανεξάρτητο όργανο και το οποίο εξετάζει, καλεί μετά διαβουλεύεται και μετά βγάζει απόφαση. Τις περισσότερες φορές τα αντανακλαστικά μας είναι άμεσα, άλλες φορές υπάρχει ένας χρόνος, ο οποίος είναι χρόνος που απαιτείται για έρευνα και να στοιχειοθετηθεί ένα ζήτημα και να υπάρχει εγκυρότητα στη διαδικασία. Αυτή την φορά υπήρξαν γρήγορα αντανακλαστικά και καταγγελίες από τον κόσμο. πέραν αυτού, λειτούργησε αυτεπάγγελτα. Δηλαδή βάσει του καταστατικού και της παραβίασης του καταστατικού έγινε η κλήση αυτή που θα εξεταστεί την ερχόμενη Τρίτη», είπε αρχικά.

Γιατί έγινε μόνο κλήση στον Γ. Λιάγκα και όχι σε δημοσιογράφους άλλων εκπομπών που ανέδειξαν το θέμα;

Σύμφωνα με την κ. Αγάτσα, «Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω από αυτά που ανακοινώνει το Πειθαρχικό Όργανο. Δεν γνωρίζουμε από Δευτέρα τι άλλο θα προκύψει. Για να κληθεί κάποιος από το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ πρέπει να είναι μέλος, ωστόσο εξαρτάται και από τις καταγγελίες».

«Δεν μπορεί μεμονωμένα περιστατικά να αμαυρώνουν την εικόνα όλων των δημοσιογράφων»

Για τα όρια της αξιοπρέπειας και τον ρόλο των ΜΜΕ:

«Λυπάμαι πολύ για την απώλεια του Τζορτζ Μπάλντοκ, και σέβομαι την ανακοίνωση της οικογένειας που ζητά το αυτονόητο, τον σεβασμό για την οικογένεια και το παιδί. Αν υπάρχει 1-2-3 κρούσματα περιπτώσεων δυσφήμισης, δεν δυσφημείται όλος ο κλάδος από αυτά τα κρούσματα. Ο κόσμος έχει την ωριμότητα και δεν ενημερώνεται πλέον από την τηλεόραση και τις εφημερίδες μόνο, ο ίδιος να κατατάξει τον καθένα από εμάς, στο επίπεδο που πιστεύει τοι είναι. Άρα εν είναι θέμα ολοκλήρου του κλάδου, ούτε μπορούμε να παίρνουμε το βάρος αυτών των περιπτώσεων. Αυτό ισχύει σε όλους τους χώρους. Επειδή η Ένωση εκπροσωπεί όλους του επαγγελματίες δημοσιογράφους, δεν μπορεί μεμονωμένα περιστατικά να αμαυρώνουν την εικόνα όλων ημών – υμών. Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσιογράφων είναι πολύ σκληρά εργαζόμενοι όχι καλά αμειβόμενοι, άνεργοι και κάνουν επί το πλείστον καλά την δουλειά τους. Υπάρχουν και παραφωνίες, γι΄αυτό υπάρχει το Πειθαρχικό και ο κώδικας Δεοντολογίας», τόνισε η κ. Αγάτσα.

Και συνέχισε αναφορικά με το νομικό πλαίσιο μεταξύ τηλεόρασης και ηλεκτρονικού Τύπου: «στον παρόντα χρόνο, είναι διαφορετικό το νομικό πλαίσιο για την τηλεόραση και το ίντερνετ».

«Ως άνθρωποι πρέπει να έχουμε μια κόκκινη γραμμή και να την τηρούμε»

Για τις «ποινές» της ΕΣΗΕΑ:

«Το θέμα έχει ηθική διάσταση. Δεν είναι καλό για τον σεβασμό μας και την ύπαρξή μας μέσα στον χώρο να έχουμε μία ποινή. Υπάρχει διαβάθμιση. Μπορεί να ξεκινήσει με απλή επίπληξη, μπορεί να είναι επίπληξη με ανάρτηση στους χώρους εργασίας, διακοπή μέχρι 6 μήνες, διακοπή από 6 – 2 χρόνια και οριστική διαγραφή. Δεν υπάρχει οικονομικό θέμα αλλά είναι αξιακό. Γίνονται Συνέδρια για την δημοσιογραφία και την δεοντολογία. Τα παιδιά τα καινούρια, διδάσκονται δεοντολογία από την ΕΣΗΕΑ. Εμείς ωστόσο ως άνθρωποι πρέπει να έχουμε μια κόκκινη γραμμή και να την τηρούμε. Είναι όμως και προσωπική υπόθεση, δεν μπορεί η ΕΣΗΕΑ να είναι ο μπαμπούλας. Η γενίκευση δεν κάνει καλό σε κανέναν χώρο. Το θέμα είναι πώς θα ανεβάζουμε με την δουλειά μας το επίπεδο του κλάδου», τόνισε.

«Το λάθος πρέπει άμεσα να διορθώνεται. Άρα μπαίνει η προσωπική μας ευθύνη και ενσυναίσθηση. Σε σχέση με παλαιότερες εποχές είναι σαφώς καλύτερα τα πράγματα», είπε κλείνοντας.

Γιάννης Χρηστάκος: «Έχεις ευθύνη για τα θέματα που επιτρέπεις να παίξουν στην εκπομπή σου»

Ο πολιτικός συντάκτης του MEGA, Γιάννης Χρηστάκος έκανε μία τοποθέτηση στο «Χαμογέλα και Πάλι».

«Η κόκκινη γραμμή είναι στην ηθική γραμμή του καθενός. Μπορείς να κάνεις μια εκπομπή με τρόπο που να την ξεπερνάει τους ηθικούς φραγμούς που ο καθένας έχει για τον εαυτό του. Δεν έχω προσωπικά με κανέναν, ωστόσο όταν στήνεις μία εκπομπή και σου έρχεται ένα θέμα το οποίο λέει ότι θα δείξουμε πόσο πολυτελές ήταν το σπίτι του Μπάλντοκ, έχεις ευθύνη και «εσύ», γιατί ξέρεις τι σου φέρνουν μπροστά σου και εσύ αποφασίζεις εάν θες να το παίξεις ή όχι και αν ξεπερνάει τις δικές σου κόκκινες γραμμές. Οι άνθρωποι ποιου είναι επικεφαλής είναι έμπειροι άνθρωποι και σε αυτές τις περιπτώσεις βλέπεις εάν η κόκκινη γραμμή σου ταυτίζεται με αυτή του σταθμού που δουλεύεις. Δεν νομίζω ότι οι διοικήσεις των τηλεοπτικών σταθμών επιθυμούν να παίζουν τέτοια προϊόντα στην τηλεόραση, που κάνουν κακό όχι μόνο σε αυτόν που το παρουσιάζει, αλλά και στον σταθμό που εργάζεται. Η κάθε διοίκηση δεν νομίζω ότι πρέπει να φτάσει σε σημεία ούτως ώστε να απολογείται ή να θέλει να απολογείται ή να στεναχωριέται για κάτι που ένας έμπειρος δημοσιογράφος πει. Ο φραγμός δικός μου πηγαίνει σίγουρα και στον σταθμό που εργαζόμαστε. Θα πρέπει να μετρηθούμε και να δούμε ποιοι είναι δημοσιογράφοι και ποιοι όχι», επεσήμανε εύστοχα ο δημοσιογράφος.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.