Ο Μάριος είναι η λύση για τις Μωβ μέδουσες – Τρώει πάνω από 100 σε μισή ώρα! (βίντεο)

«Πονοκέφαλο» στους λουόμενους έχει προκαλέσει η μωβ μέδουσα, με τις περιοχές όπου παρατηρούνται να αυξάνονται δραματικά.

Οι μωβ μέδουσες θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στην Μεσόγειο. Το τσίμπημα τους είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν, επομένως οι λουόμενοι θα πρέπει να είναι πολύ καλά ενημερωμένοι σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση τσιμπήματος.

Οι δύο λόγοι για την αύξηση των μωβ μεδουσών

Η κλιματική αλλαγή που αυξάνει τη θερμοκρασία στη θάλασσα -εξέλιξη που ευνοεί την αναπαραγωγή της Pelagia noctiluca (όπως είναι η επιστημονική ονομασία της μωβ μέδουσας) είναι ένας από τους παράγοντες για τη διαμορφωθείσα κατάσταση.

Η μείωση των φυσικών θηρευτών της μωβ μέδουσας είναι ο δεύτερος παράγοντας που ευνοεί την έξαρση στις ελληνικές θάλασσες. Ο ξιφίας και ο τόνος είναι τα μεγάλα πελαγικά ψάρια που έχουν στο «διαιτολόγιό» τους τις μωβ μέδουσες.

Επίσης, ένας βασικός θηρευτής είναι και η θαλάσσια χελώνα.

Με αφορμή τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για τη μωβ μέδουσα και τις παραλίες σε Αττική και άλλες περιοχές της χώρας, η οργάνωση Naxos island wildlife protection αναδημοσίευσε ένα βίντεο από το περυσινό καλοκαίρι που δείχνει πώς μια θαλάσσια χελώνα μπορεί εύκολα να λύσει το πρόβλημα που δημιουργείται όταν σε μια παραλία έχουν μαζευτεί πολλές μέδουσες.

«Επειδή πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τις μωβ μέδουσες (Pelagia noctiluca), θυμηθήκαμε την περσινή μας παρατήρηση με τον Μάριο, μια από τις μόνιμες θαλάσσιες χελώνες της Νάξου, που μέσα σε μισή ώρα καταβρόχθισε πάνω από 100 μέδουσες» επισημαίνεται στο κείμενο που συνοδεύει το βίντεο.

Και προστίθεται: «Η παρατήρησή μας αυτή δείχνει την καθοριστική σημασία της θαλάσσιας χελώνας στην ισορροπία του οικοσυστήματος και τα οφέλη της στον έλεγχο του υπερπληθυσμού του είδους αυτού».

Δείτε το βίντεο:

ieidiseis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.