Ο Ντάσο Σαλντίβαρ στο 14ο Φεστιβάλ ΛΕΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

«Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες: Πώς ξεκίνησαν όλα» του Ντάσο Σαλντίβαρ

Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας (Ταράτσα)

Ο Ντάσο Σαλντίβαρ μιλά με τη μεταφράστριά του, Δέσποινα Δρακάκη, για την ιστορία πίσω τη
βιογραφία του Κολομβιανού νομπελίστα.

Συντονίζει η Ελληνίδα συγγραφέας Κατερίνα Μαλακατέ.

* Θα υπάρχει παράλληλη μετάφραση στα ισπανικά και στα ελληνικά

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Κολομβίας στην Ιταλία παράλληλης διαπίστευσης για την Ελλάδα,
του Επίτιμου Γενικού Προξενείου της Κολομβίας στην Ελλάδα, του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας και
των εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ.

ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ ΓΚΑΡΣΙΑ ΜΑΡΚΕΣ: ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΛΑ
DASSO SALDÍVAR

«Αν είχα διαβάσει προηγουμένως το ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ, δε θα είχα γράψει τα απομνημονεύματά μου».
Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Η περίφημη αυτή βιογραφία του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες οφείλει την ύπαρξή της σε είκοσι χρόνια κοπιαστικής εργασίας. Στο διάστημα αυτό, ο Ντάσο Σαλντίβαρ ερεύνησε, ταξίδεψε σε σημαίνουσας σημασίας τόπους, πήρε εκατοντάδες συνεντεύξεις και σκάλισε αρχεία σε διάφορες χώρες προκειμένου να δώσει απάντηση στα επίμονα ερωτήματα: «Ποιος ήταν ο άνθρωπος που έγραψε το Εκατό χρόνια μοναξιά;»· «Ποια είναι η ιστορική, πολιτισμική, οικογενειακή, ατομική πραγματικότητα πάνω στην οποία πατάει το συγκλονιστικό αυτό μυθιστόρημα;»
Το αποτέλεσμα προσφέρει την απαραίτητη οπτική ώστε να κατανοήσει κανείς σε όλο του το εύρος το έργο ενός από τους μεγαλύτερους συγγραφείς όλων των εποχών. Όπως περιγράφεται στις σελίδες του παρόντος βιβλίου, ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγραψε το Εκατό χρόνια μοναξιά για να «επιστρέψει» στο σπίτι όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε μέχρι τα δέκα του με τον παππού και τη γιαγιά από την πλευρά της μητέρας του. Έτσι, το El viaje a la semilla είναι επίσης η βιογραφία του μυθιστορήματος αυτού, καθώς αφηγείται ό,τι πιο θεμελιώδες και ουσιαστικό για τη ζωή και το έργο του συγγραφέα.

Συγγραφέας

Ο ΝΤΑΣΟ ΣΑΛΝΤΙΒΑΡ γεννήθηκε το 1951 στο Σαν Χουλιάν της περιφέρειας Αντιοκία, στην Κολομβία. Έφυγε στα δεκατέσσερα από τη φυτεία καφέ του πατέρα του και μετακόμισε στο Μεδεγίν. Το 1975 εγκατέλειψε τις σπουδές του στη Νομική για να ταξιδέψει στη Μαδρίτη, όπου φοίτησε στις σχολές Κοινωνιολογίας και Πολιτικών Επιστημών του πανεπιστημίου Κομπλουτένσε. Εργάστηκε από την Ισπανία ως δημοσιογράφος στον τομέα των πολιτιστικών και της λογοτεχνικής κριτικής σε διάφορα περιοδικά, εφημερίδες της Ευρώπης και της Αμερικής και σε πολιτιστικές εκπομπές της ισπανικής τηλεόρασης. Το 1981 τιμήθηκε με το βραβείο Jauja de Cuentos και το 2002 το Υπουργείο Πολιτισμού της Κίνας τού απένειμε το Εθνικό βραβείο Ξένης Λογοτεχνικής Αριστείας για την έκδοση στα κινεζικά του βιβλίου του García Márquez: El viaje a la Semilla: la biografía, βιβλίο που πρωτοκυκλοφόρησε στα ισπανικά το 1997. Η περίφημη βιογραφία του Κολομβιανού νομπελίστα συγγραφέα έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.
Ο Ντάσο Σαλντίβαρ έχει εκδώσει επίσης ένα μυθιστόρημα με τίτλο Los soles de Amalfí, μία ποιητική συλλογή (Voces del barro), ένα βιβλίο με δοκίμια για τους Κολομβιανούς συγγραφείς (XIX del siglo XX) και έχει γράψει τον πρόλογο στην ανθολογία Επιστολές στον Λουκίλιο του Σενέκα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ariel.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.