Ο Οργανισμός Λιμένος Ραφήνας, δεν ξεχνά τα θύματα από το ναυάγιο του πλοίου «Χρυσή Αυγή»


Σε μια σεμνή και λιτή τελετή που οργάνωσε στον προαύλιο χώρο του Αγίου Νικολάου ο Οργανισμός Λιμένος Ραφήνας, τηρώντας όλα τα μέτρα και τους περιορισμούς για τον Covid-19, τίμησε και φέτος τα 28 θύματα του ναυαγίου του Ε/Γ-Ο/Γ «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ».

Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε από τον αιδεσιμότατο πατέρα Δημήτριο Μπακόπουλο, παρισταμένων των Δημάρχου Ραφήνας-Πικερμίου κ. Ευάγγελο Μπουρνούς, Λιμενάρχη Ραφήνας κ. Γεώργιο Κατσούλη, Υπολιμενάρχη κ. Στέφανο Γερακάκη, Πρόεδρο της ΟΛΡ ΑΕ κ. Σπυρίδων Χρυσοφώτη, Διευθύνουσα Σύμβουλο της ΟΛΡ ΑΕ κα Δέσποινα Γκικάκη και του Αντιδημάρχου Ραφήνας-Πικερμίου κ. Σάββα Αραπκιλή.

Λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του Covid-19, δεν κατέστη δυνατό ο ΟΛΡ να προβεί σε εκ των προτέρων ανακοίνωση για το κοινό.

Δείτε ακόμα:  Ραφήνα: Θα εγκατασταθεί και φέτος η ράμπα για τα ΑΜΕΑ

Να θυμίσουμε ότι σαν σήμερα (23/2), πριν από 38 χρόνια, η Ελλάδα θρήνησε τους ανθρώπους που χάθηκαν στο ναυάγιο του πλοίου «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ». Το επιβατηγό πλοίο είχε αποπλεύσει από το Λιμάνι της Ραφήνας με προορισμό τα νησιά της Πάρου και της Νάξου, με δυσμενείς καιρικές συνθήκες, μεταφέροντας 9 βυτιοφόρα, 4 φορτηγά, 21 επιβάτες και 21 μέλη του πληρώματος. Καπετάνιος του ήταν ο Αντώνης Γαρδέλης και πλοιοκτήτης ο Αυγουστής Πολέμης. Οι καιρικές συνθήκες ήταν άσχημες και στη Ραφήνα υπήρχε απαγορευτικό.

Δείτε ακόμα:  Λαϊκή Συσπείρωση Παλλήνης: Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Ηλία Περδίκη

Το πλοίο δεν έπρεπε να ταξιδέψει εκείνο το απόγευμα. Τελικά η εταιρεία έδωσε σήμα για αναχώρηση και με την υπογραφή του καπετάνιου ξεκίνησε από τη Ραφήνα στις 16:00 το απόγευμα για να εφοδιάσει τα νησιά. Όταν το πλοίο έφτασε μπροστά από το Κάβο Ντόρο τραντάχτηκε και άρχισε τις πλαγιοκοπήσεις και τα βουτήγματα. Κάποια στιγμή ακούστηκε ένας παράξενος θόρυβος και το πλοίο πήρε κλίση δεξιά. Στο γκαράζ όλα τα βυτία είχαν ανατραπεί και τα καύσιμα χύνονταν παντού. Όσοι από το πλήρωμα βρίσκονταν εκεί άρχισαν να τρέχουν να βγουν στο κατάστρωμα. Εκεί οι ναύτες έδιναν σωσίβια στον κόσμο. Τα σωστικά βαρελάκια δεν έπεφταν γιατί τα σχοινιά είχαν κολλήσει από την μπογιά και δεν λυνόντουσαν. Έπειτα από δέκα λεπτά έγινε μια μεγάλη έκρηξη και το πλοίο τυλίχτηκε στις φλόγες. Για αρκετές ώρες παρέμεινε αναποδογυρισμένο και στη συνέχεια βούλιαξε…. Έπειτα από δύο ώρες στη θάλασσα, το ρωσικό πλοίο Σάμπυ Ράμπατ έφτασε στο σημείο και κατάφερε να σώσει 14 ναυαγούς. Αφού τους παρείχαν τις πρώτες βοήθειες και στεγνά ρούχα, τους μετέφεραν στη Ραφήνα…

Δείτε ακόμα:  Αρτέμιδα: Παιδί τραυματίστηκε από κροτίδα - Κινδυνεύει να χάσει το μάτι του!