Ο Quentin Tarantino έγραψε το πιο παράξενο βιβλίο για το σινεμά

O Quentin Tarantino τα κατάφερε, έγραψε ένα τόσο fun βιβλίο που κυριολεκτικά το “κατεβάζεις” μονορούφι, αρκεί να σου αρέσει το σινεμά φυσικά. Ο Tarantino ήταν από πάντα γοητευμένος από την επιστήμη της παραγωγής και της προώθησης ταινιών, τα παρασκηνιακά παιχνίδια που δημιούργησαν μερικές από τις πιο κλασικές ταινίες του σινεμά – τώρα πήρε όλη αυτή τη γνώση του και την έκανε βιβλίο. Στον Tarantino αρέσει να κοιτάζει “κάτω από το καπό” και να τραβάει το βαρύ ύφασμα της αυλαίας για λίγους, να δείχνει πώς συναρμολογείται μια ταινία και να εξηγεί πώς θα μπορούσε να είχε πάει καλύτερα αλλά με άλλους τρόπους. Το βιβλίο του ουσιαστικά ενσαρκώνει την ματιά του αιώνιου ηδονοβλεψία πίσω από τις κάμερες και τα συνεργεία του Χόλυγουντ.

Οι ταινίες που διαλέγει έρχονται κυρίως από την δεκαετία του ’70, μία εποχή που ήταν ακόμη μικρός και η μητέρα του τον έπαιρνε μαζί της στα σινεμά του Λος Άντζελες, καθώς εκείνη έβγαινε ραντεβού μέ διάφορους υποψήφιους πατριούς του μικρού σκηνοθέτη.

71s2k9R2FKL.jpg

Ο Tarantino είναι ο geek του βίντεο κλαμπ που πέτυχε τον χρυσό κανόνα της κάμερας, ο fanboy που έγινε αυτοκράτορας, ο πωρωμένος σινεφίλ που τελικά κατάφερε να φέρει στα μέτρα του όλο το Χόλυγουντ και όχι μόνο. Ορισμένοι κινηματογραφιστές προτιμούν να κρύβουν τις επιρροές τους (“Νιώθω σαν ο εφευρέτης του κινηματογράφου”, είπε κάποτε ο Werner Herzog). Ο Tarantino, δεν φοβάται να πει με λεπτομέρεια αλλά και με μεγάλη ανάλυση, ποιες είναι οι ταινίες που τον έκαναν να θέλει να γυρίσει και ο ίδιος καλό σινεμά.

Το Cinema Speculation πιάνει κάποιες από τις αγαπημένες ταινίες του σκηνοθέτη και αναλύει ακριβώς τι έχει συμβεί πίσω από τις κάμερες, τα πολύ εσωτερικά κουτσομπολιά, τις μετρημένες κουβέντες των σταρ και τελικά το απογειώνει καθώς προτείνει στον αναγνώστη πως θα μπορούσε τελικά μία ταινία που είναι ήδη κλασική να γίνει ακόμη καλύτερη, σύμφωνα με τον ίδιο και το γούστο του.

Ως κριτικός, o Tarantino, είναι το ίδιο καλός όπως και πίσω από την κάμερα, πνίγει ευχάριστα τον αναγνώστη μέσα σε έναν χείμαρρο πληροφοριών και απόψεων. Ο ίδιος τροφοδοτείται από έναν εναγώνιο αλλά ζωοδόχο ενθουσιασμό που κόβει την ανάσα και οι ανεξήγητες μνησικακίες του πραγματικά σε κάνουν να χαμογελάσεις πονηρά. Οι ρητορικές ερωτήσεις του είναι αληθινά εύστοχες και οι, σχεδόν, αναρχικές παρεκκλίσεις του από το κλασικό βλέμμα του σκηνοθέτη γίνονται με τέρμα το γκάζι. Το πιο ενδιαφέρον πράγμα σε όλο το βιβλίο είναι πως συχνά έρχεται σε διαμάχη με τις ταινίες που αγαπά και αναλύει.

Το Cinema Speculation είναι ένα αληθινά απολαυστικό κείμενο για τους φίλους του καλού σινεμά της δεκαετίας του ’70 και σίγουρα δεν θα αφήσει κανέναν ανικανοποίητο όσο ψαγμένος και να είναι με την μεγάλη οθόνη και την ιστορία της.

cnn.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.